Hopp til innhold

Slik er den nye skolehverdagen

Hjelp via webkamera, snømåking og matlaging. Slik løser lærerne den spesielle skolesituasjonen.

Mattehjelp for elevene ved Kautokeino barneskole

MATTEHJELP: Tirsdag var det vanskelige mattelekser som stod på timeplanen. Da er det godt å få litt ekstra hjelp fra læreren som hjelper til via nettbrett og webkamera.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

Over 600.000 elever i Norge sitter nå rundt omkring i det langstrakte landet med hjemmeskole.

På grunn av koronaviruset har skolene holdt stengt siden torsdag i forrige uke. Dette gjelder foreløpig i to uker, frem til 26. mars, men dette kan bli forlenget.

Bak skjermer får de fleste elevene tilsendt oppgaver hver morgen. Leksene kan variere fra hjemmearbeid til matematikk. Dette er en ny og spesiell situasjon, både for elever og lærere.

– I løpet av mine 22 år som lærer har jeg aldri opplevd noe lignende, sier Ole Einar Hætta som er lærer ved Kautokeino ungdomsskole.

Ole Einar Hætta under koronasituasjonen

PÅ KONTORET: Selv om Ole Einar Hætta er på kontoret er det helt tomt rundt han. – Man savner selvsagt det sosiale i disse dager, sier han.

Foto: Ole Einar Hætta / Privat

Må tenke på en ny måte

Før pekte lærerne i boken. Nå må de veilede ved hjelp av et webkamera.

Dette er blant løsningene skolen må ty til mens elevene sitter hjemme. Gruppesamtaler blir også flittig brukt, her hjelper elevene hverandre og læreren kan bistå.

Slik skal elevene få godkjente fag og «redde» skoleåret.

– Jeg synes elevene tar det bra, sier Hætta og fortsetter:

– Vi som lærere må tenke på en helt ny måte. Vi kan ikke lenger peke på tavlen. Leksene som blir gitt til elevene må også være såpass enkle at de kan gjøres med minimal hjelp, sier Hætta.

Roser skolen

Takket være nettbrett og datamaskiner kan skolegangen foregå på tilnærmet vanlig måte.

Utdanningsforbundet, som er det største fagforbundet i utdanningssystemet, roser måten den samiske kommunen har taklet utfordringene.

– Dette gjør meg glad, for vi står i en ekstraordinær situasjon. Man må se på muligheter og da er de digitale løsningene mange, sier Arnt Holger Jensen som er leder i Utdanningsforbundet Finnmark.

– Det at de har tatt i bruk webkamera høres ut som en god løsning, fortsetter Jensen.

Arnt Holger Jensen i Utdanningsforbundet Finnmark

GODE FORBILDER: Leder i Utdanningsforbundet Finnmark er fornøyd med måten Kautokeino skole har håndtert hjemmeundervisningen på.

Foto: Utdanningsforbundet Finnmark

Får et innblikk i hjemmehverdagen

Selv om elevene er hjemme, skal de få tilnærmet like oppgaver som om de var på skolen.

Men hverdagen blir ikke helt lik. Sett bort fra det mest åpenbare at de ikke møtes, så blir det litt alternative fag innimellom.

En dag er det matlaging som står på timeplanen. Dagen etter kan snømåking være siste halvdel av dagen etter litt tyngre mattelekser.

– I denne situasjonen får elevene mye et bedre bilde om hva som kreves for å drive et hjem. De får se dagen fra et annet perspektiv, og dette får de nok ikke via skolebenken, sier Hætta.

Tre ganger om dagen samles ungdomsklassen foran skjermen.

Klokken 9, 12 og 14 samles samtlige elever. På morgenen er det utlevering av oppgaver, før lunsj tar de en samling for å høre hvordan det går før man avslutter dagen med en oppsummering.

Vurderer gradvis åpning

Alle skoler og videregående skoler skal holdes stengt frem til 26. mars.

Bent Høie

VURDERER: Frem til torsdag 26. mars er alle landets skoler og barnehager stengt. Nå vurderer helseminister Bent Høie om stengningen skal forlenges, eller om skolene gradvis kan åpnes igjen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Nylig kom beskjeden fra helseminister Bent Høie (H) om at det kan bli aktuelt å åpne skolene for elever ved videregående skoler først.

– Vi må vurdere konsekvensene av at et helt kull ikke får ha avgangseksamen, og vi må vurdere om dette er såpass voksne elever at det er mulig å ha regimer rundt det som gjør at det er mulig å komme tilbake på skolen, sier Høie.

Korte nyheter

 • Ruvdnoprinssas korona

  Norgga Ruvdnoprinssas lea duođaštuvvon korona ja dan dihte ii sáhttán son searvat morašipmilbálvalussii mii dollojuvvui Oslo duopmogirkus.

  Ruvdnoprinssas leat gehpes dávdamearkkat, čállá Gonagasšloahtta preassadieđáhusas.

  Oslo duopmogirku doalai morašipmilbálvalusa sotnabeaivve dii. 11.00.

 • Politiijat: Diggi mearrida galgá go áššáiduhtton almmái háldogiddagassii

  – Máŋggas daid báhčalanášši gillájeaddjin mat leamaš buohcciviesus, leat beassan mannat ruovttuideaset dál. Ii lean heaggavárra ovttasge sis, dan dieđihit politiijat.

  Politiijat áigot geahččalit ođđasit gažadit áššáiduhtton albmá dii. 12.

  – Politiijat leat ain dutkamin ášši. Leat biddjon olu resurssat čađahit prošeaktavuođđuduvvon dutkama, temáhtalaččat, nu go video, vihtangažadeapmi, áššáiduhtton almmái, digitálalaš guorran, guovlu ja rihkusteknihkalaš iskamat. Diggi galgá ihttin mearridit galgá go áššáiduhtton almmái háldogiddagassii.

  – Áššáiduhtton albmá duogáš ja gulolašvuođat leat dehálaš oasit áššedutkamis. Okta eará dehálaš oassi lea čielggadit leago áššáiduhtton almmái ovttasbargan geainnage báhččimis Oslos.

  Politiijat galget doallat preassabriefa sotnabeaivve dii. 14.00.