Slik blir årets Sámi Grand Prix

Ventetiden er over! Her er årets deltagere.

Aili Kathrine Wergeland Teigmo - «Duostil»

Aili har i flere år jobbet med musikk og deltok i Sámi Grand Prix i fjor med sangen «Bajimusas». Etter dette fikk hun lyst til å synge mer på samisk.

I år prøver Karasjokværingen seg igjen med sangen «Duostil», som handler om å være modig.

Máret Áile Gaup Beaska - «Ráhkis hoavda»

18-åringen fra Tana er årets yngste deltaker. Hun er oppvokst i en musikalsk familie, der joik og musikk er en naturlig del av livet.

«Ráhkis hoavda» handler om samiske verdier og viktigheten av å ta vare på egen helse. Hun håper sangen gir styrke til publikum, så de får oppfylt drømmene sine.

Linus Johnsen - «Cevzoset Hilat»

Musikk har vært en viktig del av livet til Linus helt siden han begynte å spille piano som 13-åring. Nå studerer 19-åringen musikk i Tromsø.

Låten «Cevzoset Hilat» handler om å komme seg gjennom livets utfordringer og at det alltid finnes håp.

Mihka ja Andreas - «Ále guođe mu»

Familiefar og lærer, Mihka, er 20 år og kommer fra Tana. Låten «Ále guođe mu» har han skrevet og dedikert til kjæresten sin.

Mihka har laget sangen sammen med Andreas som til daglig jobber med musikk. Andreas deltok også i fjor med bandet SOÁ som kom på andreplass med låten «Áiggi mielde».

Yungmiqu ja Jezebro - «Cokka gávtti!»

Mihku (20) og Jesse (19) kommer fra Utsjok i Finland. Duoen har tidligere gitt ut musikk sammen, og kom helt til semifinalen i den finske versjonen av «Norske Talenter».

Nå er de klare for å entre Sámi Grand Prix scenen med låten «Cokka gávtti!» (på norsk: Kle på kofta).

Elin Oskal - «Lusa»

Elin Oskal kommer fra Saltdal i Nordland og har røtter fra Karesuando i Nord-Sverige. Hun er både artist og skuespiller, og i 2021 var hun samisk BlimE!-artist med låten «Bávkkanas».

Sangen «Lusa» ble til under koronapandemien da hun lengtet etter å treffe folk, og særlig en fyr hun flørtet med. Den handler også om å leve livet som en ung person lengter etter.

Nils Peder A. Gaup - «Johan Nils Peder»

Iŋgor Ántte Nils Pedar er reindriftsutøver fra Kautokeino i Finnmark. Joiken er en viktig del av ham og hans hverdag.

Han er en kjent stemme i joikedelen i Sámi Grand Prix og deltar for femte gang i år.

Anders Isak Oskal - «Sara Máijja Oskal»

Ánte Issát er reindriftsutøver i Kautokeino og har deltatt tre ganger i joikedelen i Sámi Grand Prix. Han er også aktuell som samen i TV2s nye serie «Søringen og samen».

Han deltar med joiken til sitt fadderbarn Sárá Máijjá Oskal.

Nils Johan A. Gaup - «Lise Merethe»

Kautokeinoværingen er oppvokst i reindrifta, og deltok også i 2021.

Han har satt joik på alle sine nærmeste, og denne gangen var det hans eldste nevøs kjæreste Lise Merethe som stod for tur. Den joiken tar han nå med seg til Sámi Grand Prix.

Saara Hermanson -«Goeksege»

Saara kommer fra Västerbotten og bor i Jokkmokk i Sverige. Hun vant sangdelen i Sámi Grand Prix i 2019 med låten «Mov laavlome».

I år prøver hun seg i joikedelen med joiken «Goeksege» (på norsk: lavskrike). Fuglen har en helt spesiell betydning for henne.

Astrid Tuorda - «Unnavielja»

Astrid er 18 år gammel og bor i Kiruna i Sverige. Hun er oppvokst i Randijaura utenfor Jokkmokk. Hun skal joike sin lillebror, «Unnavielja».

På fritiden er Astrid opptatt av å bekjempe naturinngrep som gruvedrift, og hun kaller seg for en hobbyaktivist. Gjenbruk av klær er også viktig for henne.

Heli Aikio - «Piegâkandâ»

Heli Aikio fra Inari i Finland er både språkarbeider og artist. Hun vant sangdelen i 2014 som vokalist i duoen Aila duo, og deltar for andre gang i joikedelen i Sámi Grand Prix.

«Piegâkandâ» er en livđe hun fikk inspirasjon til da hun ble kjent med en som er opptatt av naturen og naturvern. Naturen betyr også mye for Heli.

Agnete Saba og Ole Máhtte Sara Nedrejord skal lede oss gjennom Sámi Grand Prix som sendes påskeaften på NRK 1.

Agnete Saba er en etablert samisk artist og et kjent fjes i Grand Prix-universet. Ole Mathis Sara Nedrejord er blant annet kjent fra NRKs Youtube-kanal Juŋká.

– Det er ærefullt for meg å få lede Sámi Grand Prix.
Agnete Saba
– Det er utrolig gøy å få muligheten til å være programleder i Sámi Grand Prix.
Ole Máhtte Sara Nedrejord

Sámi Grand Prix 2023 sendes på NRK1 og NRK TV påskeaften, 8. april kl. 19:50.

Les mer her og hør alle joikene og låtene i Sámi Grand Prix 2023!