NRK Meny
Normal

Slåttonna i gang: – Nest tidligste noen gang

Allerede 1. juli begynte de med slåtta, to-tre uker tidligere enn til vanlig.

Jobber med slåtta på Nesseby i Varanger

Johan Schanche slår høyet på et av jordene i Nesseby.

Foto: Øystein Nilsen

– Det er som gull for oss at slåttonna begynner tidlig, sier den pensjonerte bonden Øystein Nilsen.

Sønnen hans, Johan Schanche har tatt over driften av gården i Nesseby, men den pensjonerte faren har ikke tid til å bare se på.

Øystein Nilsen

Øystein Nilsen er strålende fornøyd med den tidlige slåttonna. (Bildet er fra en tidligere anledning).

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

For slåttonna har startet, og Nord i Sápmi har man allerede kunnet begynne med å sanke inn høyet.

Bedre kvalitet på høyet som modnes tidlig

– Vi startet opp 1. juli. Det er det nest tidligste noen gang. Det tidligste jeg har opplevd var i 1989, da startet vi opp 28. juni og var ferdig med første slåtta 15. juli, forteller Nilsen.

Det er ikke bare økonomisk gevinst i at man får mer høy når den første slåtta er klar tidlig, for ifølge landbruksrådgiver i Karasjok kommune, Nils Aslak Boine så er det mer næring i høyet som kan slås tidlig.

Nils Aslak Boine

Nils Aslak Boine er landbruksrådgiver i Karasjok kommune, han sier at høyet som slås tidlig har ekstra mye næring. (Bildet er fra en tidligere anledning).

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK Sápmi

– Det er begrenset hvor mye kraftfor buskapen kan spise, og når det er mer næring i høyet som slås tidlig, så betyr det også at kalvene vokser raskere, forklarer han.

Etter det NRK vet så har slåttonna også startet i Vadsø og Tana to til tre uker tidligere enn vanlig.

Melk med god kvalitet

Ikke alle slår gresset to ganger i året som Johan Schanche og Øystein Nilsen. De som kun slår høy én gang, gjør det etter midten av juli en gang, mens de som slår det to ganger gjør det en ekstra gang rundt 1. september.

– Den første slåtta har bedre kvalitet, så da kan melkeprodusenter levere melk med god kvalitet til meieriene, sier Nilsen.

Johan Schanche

Johan Schanche jobber hardt for å få inn høyet.

Foto: Øystein Nilsen