Nektet adgang med samekofte

Sametingsrepresentant Odd Iver Sara og hans bror Ole Morten fra Kautokeino ble nektet adgang i to utesteder i Bergen, fordi der anses kofta som uniform. Sametingspresidenten mener slike hendelser er uheldige.

Ole Morten og Odd Iver Sara

Brødrene Ole Morten (t.v.) og Odd Iver Sara er skuffet over å ikke slippe inn med kofte.

Foto: Vegar Valde / Bergens Tidende

– For meg er kofta som en dress, forklarar Ole Morten Sara til bt.no .

Derfor tok begge to på seg kofter og lærbukser, da de skulle på nattklubb i Bergen lørdag kveld. På to klubber i sentrum ble de stoppet i døra av vakter, som sa at de ikke ville slippe inn gjester i samedrakt.

Kofte = uniform

Odd Iver Sara er sametingsrepresentant (Árja), og han skal ha møte i Bergen denne uka. I forkant av møtet reiste han til Bergen på guttetur sammen med broren Ole Morten. De forteller til avisa at de drakk noen pils på hotellrommet, før de gikk på byen i 00:30-tiden natt til søndag. Første stopp var nattklubben Metro.

Odd Iver Sara

En 'sivilkledd' Odd Iver Sara.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Vakta sa «nei, dere kommer ikke inn». Vi spurte derfor «hvorfor ikke?», og han svarte at antrekket ikke passet. Først trodde vi at han spøkte, sier Odd Iver Sara til avisa.

Brødrene ba om å få snakke med sjefsvakta, som også sa nei på grunn av antrekket. Da gikk de to videre til nattklubben Feliz, som heller ikke ville ha koftekledde gjester.

Club manager Marius Larsen på Metro avviser at samene ble nektet på grunn av koftene.

– De var synlig beruset begge to, hevder han.

Larsen sier imidlertid at Metro har en kleskode som ikke tillater uniformer, noe som ifølge Larsen inkluderer både bunad og samekofte.

– Diskriminering

Odd Iver Sara mener det er merkelig å sammenligne kofta med en uniform.

– Ei kofte har ingenting med ein uniform å gøre. Mora mi, for eksempel, går aldri i annet enn kofte, sier han.

Selv takler Odd Iver Sara å få en slik beskjed, sier han, men det kunne vært langt tøffere for en ung same i kofte.

– Nordpå har unge tatt opp igjen tradisjonen med å bruke kofte. Men å få ein slik beskjed slengt i trynet for ein ny koftebruker, kunne virkeleg fått negative konsekvenser, seier sametingsrepresentanten. Derfor mener han at dette er diskriminering av samer.

– Meget uheldig

Egil Olli

Sametingspresident Egil Olli (Ap).

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Sametingspresident Egil Olli reagerer på det som har skjedd.

– Det er meget uheldig at slikt skjer. Det er ikke bra hvis uteplassene i Bergen virkelig nekter folk i samekofte å komme inn, sier Olli.

Sametingspresidenten mener i likhet med brødrene Sara at kofta absolutt ikke er noen uniform, men et plagg som brukes både til hverdags og fest.

– Dette må jeg belaste kontoen for uvitenhet. Jeg tror nemlig ikke at de som jobber på uteplassene i Bergen vet nok om samekofta, og derfor kunne denne uheldige hendelsen skje. Hvis det derimot skulle ligge rasisme bak, at brødrene ikke slapp inn fordi de er samer, ja da er dette en meget alvorlig sak, sier Olli.Korte nyheter

 • – Grenser til et ulovlig møte

  – Representanten har krav på å bli forstått i et kommunestyre. Det betyr at meningen til vedkommende representant skal komme frem i et kommunestyre, slik at alle kan ta del i det. Og vi har en utfordring. Dette grenser til et ulovlig møte, fordi samisk og norsk er likestilte språk, uttalte Filip Mikkelsen (H) i kommunestyremøtet i Hamarøy kommune på onsdag.

  Årsaken til denne uttalelsen var at representanten Heidi Andersen (Sp) holdte et innlegg på samisk uten at dette innlegget ble tolket. Andersen kom med kommentar under behandling av budsjettet.

  – Det som forunderer meg er at dette blir imøtegått i stillhet. Jeg mener at ordføreren kunne ha beklaget seg, kommenterte representant i kommunestyret Miriam Paulsen (V).

  –Det ville ikke ha vært riktig av ordfører å be representanten selv å tolke seg selv når hun velger å ikke gjør det, svarte ordfører Britt Kristoffersen (Sp).

  Samuel Gælok informerer i et Facebookinlegg om at han har sendt en klage til Statsforvalteren i Nordland om brudd på Samelovens paragraf 3-11. Gælok mener kommunen bryter Samelovens språkregel, da inlegget ikke ble tolket til norsk. – Ordføreren verken beklaget, eller kommenterte hendelsen fra talerstol, skriver Gælok i klagen.

  Kommunestyremøte Hábmera suohkan - Hamarøy kommune 30. november 2021
  Foto: skjermdump 03.12.21
 • Dá heŋgejit bohccooivviid museai

  Dán vahku lea sámi dáidda boahtán sadjái Norgga ođđa Nationálamuseai. Sámi dáidda ii galgga čihkosis, baicca leat dat vuosttaš man oaidná go lávke sisa. Pile O Sápmi Supreme lea Máret Ánne Sara dáidda, ja dat 400 bohccooaivvi galget govvidit bággonjuovvamiid váikkuhusaid. – Máret Anne Saras lea nanu jietna dáiddabirrasis, sihke nationála dásis, muhto maiddái internationála dásis, lohka kurator Randi Godø. Geahča olles video dás.

  Dán vahku lea sámi dáidda boahtán sadjái Norgga ođđa Nationálamuseai. Sámi dáidda ii galgga čihkosis, baicca leat dat vuosttaš man oaidná go lávke sisa. Pile O Sápmi Supreme lea Máret Ánne Sara dáidda, ja dat 400 bohccooaivvi galget govvidit bággonjuovvamiid váikkuhusaid.  
 • Vil ikke ta ansvar ved evt nedleggelse

  – Kommunedirektøren har gjennomgått notatet fra stiftelsen Árran som er eier av selskapet Vuonak Mánájåroj AS, og har med bakgrunn i dette funnet at saken i det hele dreier seg om en feilslått investering som ikke kan forsvares verken på kort eller lengre sikt. Det skriver kommunedirektør i Hamarøy kommune, Odd Børge Pedersen, i en saksutredning vedrørende kommunens involvering i drift av den samiske barnehagen. Vuonak mánájåroj AS åpnet i nytt bygg i 2020, og tilbyr 36 plasser. Per nå er det 12 barn der. Etter vel ett års drift har Árran, som eier Vuonak mánájåroj, henvendt seg til kommunen for hjelp til å komme seg ut av den økonomiske situasjonen. Kommunedirektøren har utredet kommunens muligheter, men utelukker å overta bygningsmasse, aksjeposter eller videreføring av et AS. – Ved en eventuell nedleggelse vil kommunen måtte styrke det kommunale barnehagetilbudet til de rammede barna. Og her er det snakk om to muligheter: Sette barna i den kommunale barnehagen, eller å ta i bruk legeboligen på Drag som barnehage, heter det i saksutredningen.

  Vuonak mánájåroj
  Foto: Sander Andersen / NRK