Hopp til innhold

Skulle aldri ha skjedd

Anken av Nesseby-dommen til Høyesterett skulle aldri skjedd. Det mener ekspert på finnmarksloven, Odd Oskarsen. Fredag bestemte styret i Finnmarkseiendommen FeFo å anke dommen fra Utmarksdomstolen, som ga bygdelaget i Nesseby retten til å forvalte store deler av utmarka i kommunen. Ifølge Oskarsen var FeFo kun ment å være en midlertidig ordning, inntil rettighetene i fylket var avklart med siste stopp i Utmarksdomstolen.

Korte nyheter

 • Over 660 samisktalende ansatte i kommuner

  Sametinget har kartlagt hvor mange samisktalende ansatte det er i kommuner som hører til samisk språkforvaltningsområde.

  Totalt er det 663 samisktalende fordelt på tretten kommuner, fremkommer i sametingsrådets beretning av virksomheten som i dag ble lagt frem for sametingets plenumsmøte.

  Kautokeino og Karasjok kommune har absolutt fleste ansatte som kan samisk innenfor barnehage, grunnskole, helsesektor og kommuneadministrasjon. I disse to kommunene er det til sammen 153 samisktalende.

  Færrest samisktalende ansatte er det i Hattfjelldal kommune, hvor det kun er fire samisktalende ansatte.

  Det er størst andel samisktalende i de nordsamisktalende kommunene, minst i sørsamisktalende kommuner.

  Tallene skal Sametinget bruke i arbeidet med rekruttering av samisktalende fagpersonell.

  Samisk er likestilt med norsk språk i tretten kommuner i Norge, som bl.a. betyr at innbyggere skal kunne henvende seg på samisk til kommunen.

 • Vuoruhit sámevaši eastadeami

  Ráđđehus lea bargagoahtán sierra doaibmaplánain sámevaši eastadeami hárrái. Plána galgá leat gárvvis boahtte jagi.

  Dan logai kultur- ja dásseárvoministtar Lubna Jaffery (Bb) sáhkavuorustis Sámedikki dievasčoahkkimii otne.

  Ráđđehus lea aitto ovddidan sierra doaibmaplána rasismma ja vealaheami eastadeapmái ja das namuhuvvui sámevašši. Máŋggas sámedikkis oaivvildedje ahte ráđđehus ferte bargat eanet dáinna ja ministtar dajaige daninassii álggahan dán barggu.

  Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap)
  Foto: Pressebilde, Vaino Rensberg / Sámediggi - Sametinget
 • Nye «Frost»-filmer

  Disney skal utvikle to nye «Frost»-oppfølgere. Og i den anledningen ønsker Disneys «Frozen»-team å reise tilbake til Norge på inspirasjonstur. De to foregående filmene var sterkt inspirert av norsk natur og samisk kultur.

  Disney-produsent Peter Del Vecho sier til Aftenposten at han vil gjenta suksessoppskriften.

  – Jeg elsket å være på besøk i Norge, og skulle vi få sjansen til å reise tilbake, så gjør vi selvfølgelig det, forteller Del Vecho.

  Noen flere detaljer om filmene, inkludert handling eller hvem som skal regissere dem, er ikke kjent.

  «Frost 3» får ikke premiere før i 2025.

  Ifølge bransjenettstedet The Numbers har selskapet tjent nesten 14 milliarder dollar på franchisen om prinsesse-søstrene Elsa og Anna som lever i et nordlig eventyrland.

  Da «Frost» hadde premiere for ti år siden, ga filmen norsk turistnæring et kjempeløft. Tre måneder etter premieren, var besøkstallene på den engelske versjonen av Visit Norways nettsider tredoblet. Innovasjon Norge anslo at den amerikanske mediedekningen av Norge i forbindelse med filmen hadde en annonseverdi på rundt 188 millioner kroner.

  Pressetur med Visit Norway og Disney produsent Peter Del Vecho
  Foto: Raymond Limstrand Jakobsen / Visit Bodø