Hopp til innhold

Skuffet over Barentssamarbeidet

Tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga er skuffet over Barentssamarbeidet, som har 20 års jubileum i år. Barentssamarbeidets far Thorvald Stoltenberg er derimot fornøyd.

Ole Henrik Magga

Ole Henrik Magga

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

Barentssamarbeidet ble formelt etablert ved et møte blant utenriksministre og andre representanter fra 13 land samt Europakommisjonen i Kirkenes den 11. januar 1993. Møtet fant sted etter norsk initiativ og ble ledet av daværende utenriksminister Thorvald Stoltenberg.

I dag og i morgen skal 20-års jubileet feires i Kirkenes .

Jens og Thorvald Stoltenberg

Thorvald Stoltenberg er Barentssamarbeidets far. Statsminister Jens Stoltenberg er vert for Barentssamarbeidets 20-års jubileum.

Foto: http://www.flickr.com/photos/arbeiderpartiet/3862864700/

Skal fremme samarbeid

Barentssamarbeidets mål er å fremme et bredt samarbeid på tvers av tidligere skiller, med vekt på praktiske tiltak for å fremme alle typer menneskelig kontakt, handel, investeringer og bærekraftig utvikling generelt.

Det er tilsammen 13 fylker eller tilsvarende som deltar i Barentssamarbeidet, nemlig:

Norge: Nordland, Troms, Finnmark
Sverige: Västerbotten, Norrbotten
Finland: Lappland, Norra Österbotten, Kainuu
Russland: Murmansk, Karelen, Arkhangelsk, Nenets, Komi

I tillegg deltar representanter for urfolkene (samer, nenetsere og vepsere) i Barents Regionråd.

Fornøyd

Barentssamarbeidets far Thorvald Stoltenberg er fornøyd med samarbeidet.

– Forventningene er i høyeste grad innfridd når det gjelder folk til folk kontakt og kulturprogrammene. I 1989 var det vel 1000 som krysset grensen, i år ventes det 300.000, så det sier noe om utviklingen av tillit. Målet var jo å endre spenningsområdet til samarbeids- og stabilitetsområde, og det har skjedd.

Likevel medgir han at han nok den gang hadde trodd at man hadde kommet lenger i nærlingslivssamarbeidet.

– Jeg hadde ventet mer på næringslivsområdet og miljøområdet, sier Stoltenberg og nevner at mye viktig har skjedd der når store internasjonale selskap har vist interesse og vært aktive, blant annet innenfor gruvevirksomheten.

Hindringer og engasjement

Da samarbeidet kom i gang, så var det en helt ny måte å samarbeide på og det var noen hindringer på veien, forteller Stoltenberg.

– Fylkene og minoritetene i området kom i sentrum for arbeidet og der møtte vi motforestillinger. Ikke fra de gruppene, men fra folk som var vant til å tenke at internasjonalt arbeid og utenrikspolitikk er kun sentralt drevet.

Var russerne åpne for samarbeid da du lanserte ideen om å få i stand et samarbeid i Barentsregionen?

– Det kan jeg svare et klart ja på. Jeg snakket med daværende utenriksminister i Russland på et møte og han ble så engasjert og interessert at han kom til Oslo på møte. Han var sterkt personlig engasjert i å få dette til.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kirkeneserklæringen blir underskrevet i 1993

Kirkeneserklæringen blir underskrevet i 1993

Foto: Barents.no

Undertegner ny avtale

Utenriksministrene i Norden og Russland undertegnet den såkalte Kirkeneserklæringen i 1993. Erklæringen av 1993 omtaler blant annet urfolkenes interesser og rettigheter, og stiller forbedring av levekårene for urfolkene opp som et særlig mål for Barentssamarbeidet.

Du var opptatt av at dette samarbeidet skulle bli en brobygger mellom samene på Nordkalotten og russisk side da dere tegnet Kirkeneserklæringen for 20 år siden. Har det skjedd?

– Ja, i den forstand at det er tettere minoritetssamarbeid i dag enn det noen gang har vært. Det er klart at den stadig kan bli bedre, men det er en del av en prosess.

På 20-årsjubileet i Kirkenes i disse dager vil det bli vedtatt en ny Kirkenes-erklæring med vekt på økonomisk vekst og ansvarlig miljøforvaltning på tvers av grensene i nord.

– Jeg ville lagt vekt på å utvikle det samarbeidet som er i gang. Det viktige er at det er en møteplass, sier Thorvald Stoltenberg.

– Blåser kaldere vinder i dag

Tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga var i Kirkenes da Kirkenes-erklæringen ble undertegnet i 1993.

– Det var store diskusjoner blant samene hvorvidt vi skulle undertegne erklæringen og være med på den, men jeg så det sånn av vi ikke kunne la være å være med på de møtene og kontaktene som ble etablert politisk.

Magga hadde store forventninger til samarbeidet, men ser i ettertid at det ikke er helt samsvar mellom forventningene og det som har skjedd.

– Jeg må nok si at jeg er skuffet. Det så veldig bra ut og det utviklet seg positivt i mange år, men i dag ser jeg at den forventning vi hadde om at dette skulle vedvare og fortsette å utvikle seg, det har ikke skjedd. Det er kaldere vinder som blåser i dag og jeg er veldig skuffet over at det også gjelder Norge, for Norge har stått i spissen for utviklingen av arbeidet med urfolkssaker.

– Motarbeidet og mistenkeliggjort

Han sier at det blant annet ikke skjedd noe på rettighetssiden utover det som allerede som lå i kortene i Norge.

– Verken i Finland, Sverige og Russland har man kommet lenger i utviklingen av helt konkrete bestemmelser om hvordan man skal håndtere urfolkssaker og spesielt inngrep i urfolksområder når det gjelder gruvedrift og utvinning av olje og gass, sier Magga og legger til:

– Når man dertil opplever at urfolksorganisasjoner på russisk side blir direkte motarbeidet og mistenkeliggjort, er det virkelig ille.

Korte nyheter

  • 26 elfápmoprošeavtta dieđihuvvon Finnmárkui

    Go NVE áigemearri dievai mánnodaga dán vahkku, de ledje dieđihan 26 elfápmoprošeavtta Finnmárkui. Leat ollu eambbo ohcamušat go masa lea kapasitehta
    NVE áigu vuoruhit prošeavttaid gaskkas ovdal geasi.

    – Livččii boastut geavahit áiggi ja kapasitehta sihke NVE:i ja eará beliide meannudit buot 26 prošeavtta. Ovttas gielddaiguin mii áigut dál válljet guđiid prošeavttaiguin bargat viidáseappot. Geassemánu gaskkamuttus NVE ovddida visogova mii čájeha makkár prošeavttat besset mielde viidáset proseassas, dadjá čázádat- ja energiijadirektevra Kjetil Lund.  

    Oktiibuot leat dieđihuvvon 26 prošeavtta, mat leat juhkkon čuovvovaš logi gildii: Áltá, Bearalváhki, Báhcavuotna, Gáŋgaviika, Hámmerfeasta, Ákŋoluokta, Davvesiida, Davvenjárga, Porsáŋgu ja Čáhcesuolu. Muhtun prošeavttat gusket guovtti gildii.

  • Stor interesse for å bygge ut fornybar kraft i Finnmark

    Da NVEs frist gikk ut mandag denne uken var det meldt inn 26 kraftprosjekter i Finnmark. Det er langt flere enn det vil være kapasitet til, selv ved en kraftig oppgradering av strømnettet i fylket.

    NVE vil prioritere mellom prosjektene før sommeren.

    – Det ville være feil bruk av tid og kapasitet både for NVE og andre parter å ta alle de 26 prosjektene til behandling. I dialog med kommunene vil vi nå gjøre en prioritering av de innsendte meldingene. I midten av juni vil NVE legge fram en oversikt over hvilke prosjekter som blir med videre i prosessen, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.  

    Før fristen 22.april ble det sendt inn 21 nye vindkraftmeldinger, og 1 prosjektbeskrivelse om utvidelse av et vannkraftanlegg. I tillegg er det tidligere sendt inn 3 vindkraftmeldinger og 1 vindkraftsøknad.

    Totalt er det meldt inn 26 prosjekter fordelt på følgende ti kommuner: Alta, Berlevåg, Båtsfjord, Gamvik, Hammerfest, Hasvik, Lebesby, Nordkapp, Porsanger og Vadsø. Noen av prosjektene berører to kommuner.

    Fullstendig liste med beskrivelse av prosjektene finner du på NVEs nettsider.

    NVE arrangerer et digitalt infomøte om arbeidet i Finnmark klokken 09.00 i dag, torsdag 25.april. Møtet er åpent for alle. Her kan du melde deg på møtet.

    Den nye 420 kv-linjen fra Balsfjord til Skaidi nærmer seg ferdig. Her kan man se linjen på Sennalandet.
    Foto: Allan Klo / NRK
  • Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan unnán čáhci

    Ii goassige ovdal leat leamaš ná unnán čáhci Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan go dál, nu dieđiha Europower. Elfápmoanalytihkkár Olav Botnen dadjá sivvan dása lea dat goike ja gálbma dálvi.

    – Leamaš uhccán muohta ja nu lea čáhcemagasiinnain uhccán čáhci dál, dadjá Botnen.