Skriver bok om Áillohaš

Den første biografien om den samiske multikunstneren blir skrevet i hans hjem Lásságámmi.

Lássagámmi Ivgovuonbađas
Foto: NRK

I forrige uke flyttet den andre beboeren inn i kunstner- og forskerboligen Lásságámmi i Skibotn.

Lásságámmi var Nils-Aslak Valkeapääs hjem og det ble i fjor høst åpnet som kunstnerbolig.

Finner stor inspirasjon i huset 

Marjut Aikio er forsker, og forsker akkurat nå på Nils-Aslak Valkeapää, hans liv og livsverk, for å skrive en biografi om ham.

Hun skal bo og hente inspirasjon i Lásságámmi i perioden 24. januar - 7. februar.

Aikio kjente Valkeapää i 30 år og hun besøkte også ham i huset like før han døde i 2001. Hun finner stor inspirasjon i Valkeapääs særegne hus.

Nils Aslak Valkeapää

Multikunstneren Nils Aslak Valkeapää under OL i Lillehammer 1994.

Foto: Greve, Jan / Scanpix

– Å bli alene her, med alle minnene, høre på musikk og begynne å bo her, er en merkelig opplevelse på en positiv måte. Jeg får mer inspirasjon enn forventet. Jeg får inspirasjon av stemningen og biblioteket. Her finnes han enda, sier Aikio.

Mye å ta tak i

Marjut Aikio har allerede jobbet med biografien om Nils Aslak Valkeapää en stund, på oppdrag fra et finsk forlag. Sist uke flyttet hun inn i Lásságámmi, for å komme videre i arbeidet. Valkeapää var komponist, musiker, forfatter og billedkunstner, så det er mye å ta tak i for biografen.

– Det setter spesielt store krav til den som skriver akkurat det at han var multikunstner, derfor har jeg tenkt å be om hjelp av fagfolk. Det er en stor jobb å skrive bok om hans liv.

Overrasket

Dette er den første biografien som blir skrevet om Nils Aslak Valkeapää.

– Jeg er overrasket over hvor stor han er ute i verden. Jeg har samlet informasjon om ham og jeg tenkte at jeg vet noe noe om ham, men jeg kunne ikke ane hvor lite jeg visste. Jeg tipper at mange som trodde de kjente ham blir overrasket.

Aikio skal i første omgang bo tre uker i Lásságámmi, men hun håper å komme tilbake igjen på andre tider av året.

– Jeg tenkte i går kveld når det begynte å blåse at det er fint å oppleve huset på vinteren, i mørketiden. Jeg synes det er viktig for boken.

– Etterlengtet

Den nordnorske journalisten Per Kristian Olsen sier at han lenge har ventet på at noen skriver bok om Valkeapää.

– Det er flott at det kommer en biografi akkurat nå. Jeg har lenge etterlyst en måte å forstå Valkeapää sin diktning og hans musikk på. Jeg håper at vi får en fin biografi som kan hjelpe oss til det, ikke minst i det norske samfunnet.

Nils Aslak Valkeapää

Nils Aslak Valkeapää eller Áillohaš som han ble kalt på samisk.

Foto: Per Lars Tonstad / Scanpix

Olsen sier at da Valkeapää døde, så la han merke til noe:

– Han døde over bare én spalte i Aftenposten. Det var nesten ingen oppmerksomhet i den store norske offentligheten. Jeg lurte på hvorfor det var slik. Når store norske diktere som har fått Nordisk råds litteraturpris dør, så blir det alltid nekrolog og et oppslag om dikteren for å minnes, men det skjedde ikke i dette tilfellet. Jeg lurer fortsatt på hvorfor, sier Olsen.

– Har fremdeles mye å si oss

Olsen synes at Valkeapää er den største kunstneren som har kommet fra Nordkalotten i vår tid, og han synes det virkelig er på tide at han får anerkjennelse. 

– Han har en kunst som jeg tror vi knapt aner betydninga av, som jeg tror bare vil bli mer og mer aktuell. Han sier viktige ting om det å være menneske og han sier det på veldig fine måter. Så han har fremdeles veldig mye å si oss.