Hopp til innhold

– Mål: Samer

Trusselen mot Kongsbakken videregående skole i Tromsø var rettet mot samer.
– Skremmende, sier samisk elev ved skolen.

Trussel mot skole i Tromsø

Trusselen er utformet som en illustrasjon, med blant annet bilde av et våpen, en sabel, skolen og et kart over Tromsø.

Fredag morgen ble alle de 650 elevene ved Kongsbakken videregående skole i Tromsø evakuert etter at det var blitt publisert en trussel mot skolen på internett. Trusselen retter seg mot samer.

– Targets: sami people

Trusselen ble framsatt under tittelen «School massacre» (skolemassakre) på det amerikanske nettforumet 4Chan torsdag. Rektor ved Kongsbakken videregående skole, Ivar Odd Størkersen, ble tipset om trusselen av en journalist i Aftenposten. Rektor tok så umiddelbart kontakt med politiet.

– Vi synes det var grovt og alvorlig med en direkte kobling av våpen og skolebygningen vår. Det er trist at noen har følt behovet for å koble skolen til en sånn alvorlig hendelse, sier rektor Størkersen til NRK.

Trusselen er utformet som en illustrasjon, med blant annet bilde av et våpen, en sabel, skolen og et kart over Tromsø. Illustrasjonen inneholder videre blant annet teksten «Targets: sami people» (mål: samer).

Trusselen ble senere fjernet fra nettstedet, uvisst av hvilken grunn.

– Jeg har ingen formening om hvorfor samer er oppført som et mål. Det bor mange samer i Tromsø og det er mange elever med samisk bakgrunn som er elev ved Kongsbakken. Jeg vil ikke spekulere i hva som er hensikten med utsagnet, sier rektor Ivar Odd Størkersen.

– Skremmende og skummelt

Mihka Solbakk

Elev ved Kongsbakken videregående skole, Mihka Solbakk er skremt: – Vedkommende som har truet skolen, liker kanskje ikke oss samer noe særlig. Det er skremmende, sier han.

Foto: Privat

– Det er skremmende og skummelt. En slik trussel må man ta på alvor, sier Mihka Solbakk (18), samisk elev ved Kongsbakken videregående skole.

Elever som ankom skolen i dag tidlig, ble møtt av politivakter og stengte dører. Skoleledelsen hadde besluttet å evakuere alle elevene.

– Telefonen min har ringt i hele dag. Jeg tror det er mange som er redde nå, sier Solbakk.

Får høre nedsettende kommentarer

Mihka Solbakk forteller at han har snakket med flere av hans samiske medelever i dag og flere av dem har gitt uttrykk for at det er skremmende med en slik trussel som rettes mot samer. Selv har han ikke opplevd at hans etniske bakgrunn har vært til noe problem, verken på skolen eller i byen.

– Selvfølgelig, man får jo høre en og annen nedsettende kommentar innimellom.

– Har du opplevd samehets?

– Enkelte tuller kanskje med at samer er mindreverdige, men man vet jo aldri om dem egentlig mener det. Det kan være at dette også er ment som en spøk, sier Solbakk.

Han er imidlertid klar på at slike trusler bør tas alvorlig og synes at ledelsen ved Kongsbakken videregående har håndtert saken på en god måte.

– Det har jo vært en del skolemassakre i USA og i Finland den siste tiden, det er ikke så rart at ledelsen tar disse grepene, sier han.

– Forstyrrer nattesøvnen

– Jeg fikk en tekstmelding om trusselen da jeg våknet i morges. Jeg ble selvsagt litt skremt, sier faren til Mihka Solbakk, Odd Ivar Solbakk.

Sønnen lå fortsatt å sov da meldingen om trusselen kom da han ikke skulle på skolen før etter lunsjtid. Far Odd Ivar Solbakk forteller til NRK Sámi Radio at trusselen rettet mot samer var en spesiell nyhet å få servert på morgenkvisten.

– Tromsø er en by med mange profilerte samer og det samiske er veldig sentralt her. Det har aldri virket som om det er en trussel mot samisk ungdom i byen, sier Solbakk.

Som foresatt skryter han av måten skoleledelsen og politiet har taklet denne saken. Har erfarer at han har fått tilfredsstillende informasjon om hendelsen som naturlig nok preger skolemiljøet. Også han som far er preget.

– En slik trussel så nært på oss er noe som kan tenkes å forstyrre nattesøvnen, det er jo ubehagelig, sier Odd Ivar Solbakk.

Etterforsker saken

Politimester Truls Fyhn i Troms politidistrikt sier i en pressemelding at det ble igangsatt etterforskning for å prøve å få nærmere opplysninger om det aktuelle nettstedet der trusselen ble fremsatt, etter at politiet ble gjort oppmerksom på saken torsdag kveld.

– Dette pågår fortsatt, skriver Fyhn.

Kripos er også involvert i etterforskningen, sier politistasjonssjef i Tromsø, Kurt Pettersen, til NRK.

Skoleledelsen ved Kongsbakken videregående skole forventer at skolen vil gå som normalt fra mandag av. Senere i dag vil politiet ha et møte med rektor og de andre i skoleledelsen for å informere om etterforskningen.


Korte nyheter

 • EU med niende sanksjonspakke mot Russland

  EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier de vil legge til nesten 200 flere personer, bedrifter og organisasjoner på sanksjonslisten. Ytterligere tre russiske banker blir også ilagt sanksjoner.

  – Punkt tre er å kutte Russlands tilgang til droner, både direkte og via tredjelandsleverandører som Iran, skriver von der Leyen på Twitter.

  Hun foreslår også å utvide eksportkontrollen for produkter som kan brukes til både sivile og militære formål og som «det russiske krigsmaskineriet» kan nyttiggjøre seg.

  – Vi går også etter det russiske propagandaapparatet ved å foreslå at ytterligere fire kanaler får sendeforbud, og vi foreslår flere økonomiske tiltak mot Russlands energi- og gruveindustri.

  (NTB)

 • En million ekstra til Samisk kunstnerråd

  Samisk kunstnerråd får én million kroner ekstra i årlig bevilgning om den nye samiske forfatterforeningen godtas som fullverdig medlem i rådet. Mun dajan – Foreninga samiske forfattere ble stiftet etter at Sámi girječálliid searvi/Samisk forfatterforening endret medlemsskravene for å organisere kun samiskspråklige forfattere. Foreningen Mun dajan organiserer samiske forfattere uavhengig av hvilket språk de publiserer på.

  Samisk kunstnerråd har ikke innlemmet den nye foreningen som medlem i rådet. Sametinget vil trekke tilbake økningen om foreningen ikke tas inn som medlem.

  Sametingets plenum godkjente kunstneravtalen for 2023 med disse forutsetningene.

 • ÁRRAN 360° vises på TIFF 2023

  ÁRRAN 360° reiser hjem til Sápmi og får sin Norges- og Sápmipremiere under Tromsø internasjonale filmfestival i januar. ÁRRAN 360° var en offisiell del av det utvidede programmet til den samiske paviljongen under den 59ende internasjonale Veneziabiennalen i høst. Prosjektet ble i tillegg vist som del av biennalens filmfestivalprogram.

  – Dette er et spektakulært prosjekt som kombinerer samiske historiefortelling med high tech. Det blir en spennende miks av tradisjoner der det hele foregår i en lávvu, men med ny teknologi og moderne fortellerformater. Vi er imponerte over hva International Sámi Film Institute har fått til sammen med filmskaperne, sier festival- og programsjef for Tromsø internasjonale filmfestival Lisa Hoen.

  ÁRRAN 360° er en hybrid mellom urfolksfortellinger og innovativ teknologi. Det er det aller første prosjektet som presenterer seks originale 360-filmer av seks ledende samiske filmskapere og kunstnere fra Sápmi.

  Lisa Hoen
  Foto: Marius Fiskum