Skolen til denne gjengen kan denne uka bli lagt ned midt i skoleåret

Onsdag er «D-dag» for Kunstskolen i Karasjok.

Intervju med fire av de seks elevene ved Kunstskolen i Karasjok.

SE VIDEO: Her er fire av årets elever samlet utenfor skolen. Fra venstre: Else Marie Isaksen (66), Elin Andersen (42), Laila Labba (20) og Lisa Boine (19). Maija Rasmus (18) og Ragnhild Lydia Nystad (68) var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Dáiddár Ingunn Utsi

Styreleder Ingunn Utsi.

Foto: NRK

– Vi i styret har vedtatt at hvis vi ikke innen onsdag har fått skriftlige svar på våre søknader om støtte, så blir vi nødt til å legge ned skolen umiddelbart, opplyser styreleder Ingunn Utsi.

På grunn et altfor lavt elevtall har skolen kommet i en alvorlig pengeknipe.

Kunstskolen i Karasjok er en ett- til toårig skole i kunstfag. Skolen tillbyr undervisning utelukkende i kunstfag: teori og praksis. Skolen er godkjent av Kunnskapsdepartementet etter friskoleloven.

Kunstskolen hadde regnet med å få 13 elever i år, og brukte det som grunnlag da de søkte om tilskudd fra Utdanningsdirektoratet.

Ved skolestart viste det seg at de i år har kun seks elever. Direktoratet har dermed bedt skolen om å tilbakebetale 164.097 kroner.

Elin Andersen

Kunstskoleelev Elin Andersen (42).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er kjedelig at skolen har havnet i slike likviditetsproblemer på grunn av elevtallet. Jeg håper at fylket og Karasjok kommune følger etter Sametinget. Det hadde vært lykken, sier Elin Andersen (42) fra Tana.

Men hvis skolen blir lagt ned, hva sier du da?

– Hva skal man si? Det er ikke så mye å si. Man får nå bare reise videre, sier Andersen og sukker.

Muntlig løfte om støtte

Elevene sier at krisesituasjonen ved skolen blir et ekstra stressmoment, som de gjerne skulle vært forruten.

– Det er jo litt stressende. Veldig kjedelig hvis skolen blir nødt til å avslutte tidligere enn det som er forventet, sier Laila Labba (20) fra Karasjok.

Laila Labba

Kunstskoleelev Laila Labba (20).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Hva vil det bety for deg hvis skolen blir lagt ned midt i skoleåret?

– Da vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har jo sett for meg at det er dette jeg skal holde på med helt til våren, men hvis skolen blir lagt ned nå så må jeg finne på hva jeg skal gjøre resten av skoleåret, sier Labba.

Den unge kvinnen sier at hun har begynt på skolen for å utvikle sin kreativitet og for å vokse som person, og hun er veldig fornøyd med opplegget.

Kunstskolen i Karasjok drives som en stiftelse, og ifølge stiftelsesloven har de ikke lov til å drive videre hvis økonomien ikke tillater det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kunstskolen i Karasjok, Kárášjoga dáiddaskuvla

Situasjonen for Kunstskolen i Karasjok er dramatisk. Skolen kan bli lagt ned denne uka, bare fire år etter at den ble åpnet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

2. november sendte styret ved Kunstskolen i Karasjok søknad om økonomisk støtte fra Sametinget, Karasjok kommune og Finnmark fylkeskommune.

De ber om 250.000 kroner fra hver for å kunne fortsette undervisningen ut dette skoleåret.

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR).

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK

Torsdag i forrige uke hadde styret et møte med formannskapet i Karasjok, der det ble redegjort for situasjonen.

Dagen etter hadde styret møte med sametingspresident Aili Keskitalo (NSR).

– Da kom hun med muntlig løfte om at Sametinget vil bevilge 250.000 kroner hvis Karasjok kommune og Finnmark fylkeskommune gjør det samme, opplyser Utsi.

– Dramatisk situasjon

– Jeg synes det er kjempetrist fordi jeg trives kjempegodt her. Hvis det blir slik at det ikke lenger blir skole her det neste halve året og hvis vi mister andre året også, så er det veldig mye å tape. Jeg synes det er trist, sier karasjokjenta Lisa Boine (19).

Lisa Boine

Kunstskoleelev Lisa Boine (19).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Hva er det du taper hvis skolen blir lagt ned?

– Det er all læring. Vi har jo ennå masse foran oss som vi skulle holde på med. Vi skulle jo holde på med leire og masse nye teknikker, som vi faktisk kan jobbe med. Det er sånne ting som vi har bruk for i enkelte studier når vi skal videre, forklarer Boine.

Styrelederen trenger bare ett ord for å beskrive situasjonen:

– Dramatisk.

26. november holder styret møte, og da vil de ta stilling til hva som skal skje med skolen.

– Hvis vi ikke før svar så er vi nødt til å legge ned skolen midt i skoleåret, fastslår Utsi.

Hvis skolen får positive svar fra Sametinget, fylket og kommunen, så vil styret prioritere å jobbe med følgende saker:

Else Marie Isaksen

Kunstskoleelev Else Marie Isaksen (66).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

1. Sikre at skolen fortsetter ut dette skoleåret til neste vår.

2. Sørge for at skolen får flere studenter til neste skoleår.

– Jeg synes det er trist. Jeg hadde jo tatt sikte på å ta denne skolen i ett år. Jeg har jo allerede lært ganske mye, og vi vet jo at vi kommer til å lære ganske mye mer. Det er trist hvis vi ikke får den muligheten. Dette er den eneste kunstskolen i hele Norge hvor det undervises både på norsk og samisk. Det at det også undervises også på samisk er veldig viktig for meg. Det å få undervisning på ditt eget morsmål gir deg andre følelser og disse følelsene kan du lettere uttrykke i kunsten, forklarer karasjokingen Else Marie Isaksen.