NRK Meny
Normal

Reineiere skeptisk til rovdyrsamarbeid

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) ønsker seg et samarbeid med Sverige i rovdyrforvaltningen. Men reineiere jubler ikke.

Guldal: Dáhtošii oktasaš boraspirehálddašeami

- Man kan samarbeide så mye man klarer, men det hjelper jo ikke noe så lenge man har fastsatt hvor stor rovdyrbestanden skal være, sier Jøran Jåma i Låarte reinbeitedistrikt i Nord-Trøndelag.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy

Miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Foto: Sara Ellen Anne Eira / NRK

Han mener myndighetene har eksperimentert med rovdyrbestanden, fordi man ikke lenger har oversikt over hvor mange rovdyr det finnes.

Mistet mye rein

Mange reineiere i Nord-Trøndelag har mistet mye rein til rovdyr de siste årene, og i 2006 var rovdyrerstatningene større enn det de fikk for slaktedyr.

- Det bør være noe som får myndighetene til å våkne. De tar ikke rovdyrproblemet alvorlig, mener Jåma som viser til at reineiere ofte prøver å opplyse om situasjonen for reindrifta.  

Jøran Jåma håper at man i et mulig samarbeid med Sverige også vil få til et større uttak av rovdyr.

Må se hele problemet

Bønder i Nord-Trøndelag jubler over samarbeidsplanene miljøvernministeren. De mener det kan være en fin løsning på rovdyrproblematikken.

Reindriftsagronom Asle Hasselvold i Nord-Trøndelag sier at reineierne har store utfordringer med rovdyrproblematikken.

- Det kan bli fine ord og jeg er i utgangspunktet skeptisk til forslaget fra miljøvernministeren, men håpet er at de skal klare å løse de store problemene som reindrifta har.

Hasselvold legger til at reindrifta i Nord-Trøndelag hadde et rovdyrtap på 30 prosent i 2006.

Større rovdyruttak

Reindriftsagronomen i Nord-Trøndelag håper at næringene skal få bedre dager og slippe å bekymre seg over de mange rovdyrere.

- Utfordringen er å få til et større rovdyruttak, og man bør ha samme bestandstall både i Norge og Sverige, først da kan man bli kvitt problemene, sier reindriftsagronom Asle Hasselvold.