Hopp til innhold

Reagerer mot jeger-oppnevningen

– Hvorfor er jeger- og fiskeforbundet oppnevnt? Hva med reindrifta og jordbruket?

Aili Keskitalo
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

NSRs gruppeleder på Sametinget, Aili Keskitalo er svært overrasket over at Finnmark Jeger- og Fiskerforbunds fylkessekretær Kjell Næss er et av medlemmene i Finnmarkskommisjonen.

Her er Finnmarkskommisjonen

Kjell Næss sier til nrk.no/sami at han representerer alle finnmarkinger, og ikke bare jeger- og fiskerinteressene.

– Jeg regner med at jeg er oppnevnt fordi jeg er finnmarking.

– Særinteresser

– Jeg er skeptisk til akkurat denne oppnevningen. Det var uventet at denne type særinteresser ble representert i selve kommisjonen. Den bør være et uavhengig ekspertutvalg, og kommisjonen har myndighet til å utnevne underliggende organer der partsinteresser er representert.  sier Keskitalo.

Hun spør hvorfor nettopp jeger- og fiskerinteressene er med i selve kommisjonen.

– Hvordan skal man forsvare at andre interessegrupper som for eksempel reindrift og jordbruk ikke er med. Oppnevningen av jeger- og fiskeinteresser kan få konsekvenser for tilliten til kommisjonen, sier Keskitalo som også undres over at Sametinget har støttet jeger- og fiskeroppnevningen.

Marianne Balto

Marianne Balto (Ap).

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Visepresident Marianne Balto forteller at det er "samlet enighet" om medlemmene i Finnmarkskommisjonen; også om Næss fra jeger- og fiskerforbundet.

– Det er veldig mange parter som skulle si noe her. Fra samisk hold var det viktig å få sine egne personer inn. Vi var klar over at vi måtte være med på en større pakke, sier hun.

– Endelig

Både visepresident Balto og NSRs gruppeleder Keskitalo er glad for at regjeringen endelig har oppnevnt kommisjonen.

– Finnmarksloven ble vedtatt for snart tre år siden og vi har ventet lenge på kommisjonen. Det var på tide at den kom på plass. Samefolket har store forventninger til kommisjonens arbeid. Derfor er oppnevningen et skritt framover, sier Aili Keskitalo.

I løpet av vinteren har det vært en rekke samtaler mellom justisminister Knut Storberget (Ap), sametingspresident Egil Olli (Ap) og fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) om ulike kandidater.

LES OGSÅ: Finnmarkskommisjonen klar

– Det har vært veldig mange forslag på bordet som ble fremmet av opposisjonen og organisasjoner. I samråd har man da landet på de fem som nå er utnevnt, opplyser visepresident Balto.

Enighet om Magga

Ole Henrik Magga er tidligere sametingspresident og representerer Norske Samers Riksforbund (NSR). Ap-ledelsen i Sametinget hadde ingen vansker med å gå inn for den tidligere NSR-politikeren.

– Vi tenker ikke i slike baner. Vårt utgangspunkt var å få inn samiske jurister og samiske samfunnskjennere. Ole Henrik Magga er meget kunnskapsrik og en personlig. Vi vurderer aldri partipolitisk bakgrunn i forbindelse med denne type utnevninger, sier Marianne Balto.

NSRs gruppeleder er svært glad for at Ole Henrik Magga er oppnevnt.

– Vi har stor tillit til ham, og er sikker på at han kommer til å bidra vesentlig til at kommisjonens arbeid blir vellykket, sier Keskitalo.

Heller ikke hun er overrasket over at Ap-toppene på Sametinget har støtte Magga.

– Han har vært samefolkets folkevalgte leder i mange år, og han representerer hele folket. Det skulle bare mangle at han ikke fikk en framtrende posisjon i dette arbeidet.

Korte nyheter