Skániid ble for dyrt

Et forslag om å innøre samisk navn på Skånland fikk ikke flertall i kommunestyret.

Skånland Kommune

Flertallet i kommunestyret i Skånland mener det ikke er fornuftig å endre kommunenavnet samtidig som det pågår debatt om kommunesammenslåing.

Foto: Mathis Eira / NRK

Det er Kjell Erland Pedersen fra partiet Rødt som har fremmet en interpellasjon til kommunestyret om innføring av samisk navn på kommunen.

Kjell Erland Pedersen, Rødt.

Kjell Erland Pedersen (Rødt) er skuffet over at kommunestyreflertallet i Skånland vendte tommelen ned for bruk av det samiske navnet på kommunen.

Foto: Mathis Eira / NRK

– Tenk så bra det vil bli når Sametinget skilter Hjørnegården med Sámidiggi og kommunehuset markeres Skániid suohkan på andre siden av gaten. Det vil sette sitt preg på Skånland som den samiske kommunen som det virkelig er, sier Pedersen til avisa Harstad Tidende (ekstern lenke) .

Arbeidet kan være forgjeves

Ordfører Einar Aune ga Pedersen rett i at samisk navn på kommunen er en selvfølgelighet og utredet nok. Likevel tror han det vil komme krav om ytterligere krav om utredninger.

Ordfører i Skånland, Einar Aune (H)

Ordfører i Skånland, Einar Aune (H) mener kommunen må vente på avklaring i forhold til Kommunereformen, før Skånland eventuelt også blir hetende Skániid suohkan.

Foto: Mathis Eira

Debatten om kommunesammenslåing er etter han mening en god grunn til at Skånland bør vente med å skaffe samiske skilt.

– Kanskje Skånland kommune ikke eksisterer om noen få år. Da ville hele det arbeidet som blir igangsatt være forgjeves, sier Aune til Harstad Tidende.

– Betyr store utgifter

Det er ikke bare kommunereformen som påvirker denne saken, mener Aune. Han viser til at det er strenge regler for parallellnavn.

– Vi må skifte ut alt av brevhoder. Det skal også merkes med det likeverdige samiske navnet. I tilleg kommer også andre følgekostnader. Dette vil koste svært mye, sier Skånland-ordføreren.

Pedersen er skuffet over at forslaget hans ble nedstemt. Han mener at dette er nok et eksempel på at kommunestyret trenerer utviklingen av det samiske.