30 Áillohaš-malerier i ferd med å ødelegges - nå tar kommunen grep

30 Áillohaš-malerier som henger på offentlige bygg i Kautokeino er i ferd med å bli ødelagt. Dette griper nå kommunen tak i. Bildene skal restaueres og etterpå henges på bygdetunet.

Konstituert rådmann i Kautokeino Karin Hætta foran et Áillohaš-maleri

Konstituert rådmann i Kautokeino Karin Hætta foran et Áillohaš-maleri

Foto: Åse Pulk/NRK

Kautokeino kommune fikk en stor kunstsamling med malerier av Áilloháš - Nils-Aslak Valkeapää før han døde. Áillohaš ønsket at folk skal kunne se maleriene, og maleriene ble hengt i de fleste kommunale bygninger i kommunen.


Men tilgjengeligheten for publikum har også gjort at det har vært stor slitasje på bildene. Mange av bildene har fått rifter og andre skader. Dette har kommunen nå tenkt å gjøre noe med.

Vil samle maleriene på bygdetunet

– Formannskapet har bestemt at vi skal samle inn alle de 30 bildene, de skal da restaureres og etterpå skal de henges samlet på bygdetunet, i det gamle internatet. Da henger de ikke så utsatt til som nå, sier konstituert rådmann i Kautokeino kommune Karin Hætta.

Det har vært mange medieoppslag opp gjennom årene om disse bildene og skadene de har fått ved å henge så tilgjengelig på offentlige bygg. Formannskapet vil at malerine tas bedre vare på.

– Kommunen er redd for at maleriene skal bli ødelagt, de har jo allerede fått noen skader, blant annet er mange av bildene skrapet, forteller Hætta.

Skade på Áillohaš-maleri

Karin Hætta viser fram en skade på et maleri som henger i gangen på rådhuset.

Foto: Åse Pulk/NRK

– Må ta utgiften

Kommunen skal snart begynne å ta ned maleriene. Maleriene sendes så til en som restaurerer malerier, en som Áillohaš selv også brukte. Hætta vet ikke hvor mye dette blir å koste for kommunen.

– Jeg har ikke tallet ennå, men jeg regner med at vi må ta denne utgiften, siden vi har fått maleriene.

Hætta vet ikke heller når maleriene er klare til å vises fram for publikum igjen på bygdetunet.

Kautokeino kommune fikk fredag 30 gamle Kautokeino-bilder i rammer av Samemisjonen. Disse vil kommunen henge på de stedene Áillohaš-maleriene henger nå.

– En av Nord-Norges største kulturskatter

Styreleder i stiftelsen Lásságámmi Anne Dalheim er glad over å høre at maleriene nå skal bli restaurert.

– Det synes jeg er kjempebra. Vi har hørt at noen av bildene trenger reparasjon, for de har hengt ute rundt omkring i offentlige bygg. Vi i stiftelsesstyret er fornøyd med at man tar vare på dem, for det er en av Nord-Norges største kulturskatter.

Leder i Samisk kirkeråd Anne Dalheim

Styreleder i stiftelsen Lásságámmi Anne Dalheim

Foto: Kjell Are Guttorm/NRK

– Hva vil du si om verdien til disse 30 bildene som Kautokeino kommune har fått?

– Det er voldsom stor økonomisk verdi. I tillegg er det stor følelsesmessig verdi, det er jo snakk om Sápmis største kunstner. Det kan nesten ikke måles i verdi.

Dalheim synes det er en god idé at kunsten nå skal samles og henges på et sted.

– Vi jobber også i forhold til nordlige folk-senteret at man skal samle kunsten hans på et sted, det gjør man for å kunne ta bedre hånd om og vare på kunstverk.

Anbefaler å lage kopier til offentlige bygg

Dalheim foreslår for Kautokeino kommune at man tar kopier av bildene og henger kopiene på de offentlige byggene igjen.

– Det er fullt mulig å gjøre når man eier kunstverkene, og jeg må nesten henstille til Kautokeino kommune å gjøre det, for det er så flott at de henger ute på skoler og andre offentlige bygg, hvor folk kan nyte synet av den flotte kunsten, sier Dalheim.

Korte nyheter

 • Tjielgga rávtjádagáv dal buktá

  Visská dásse la vádádiededimen gå de ållo rásjov ja slahtev Nordlándan ja Råmsån buktá. Diededibme l dijstak ideda rájes gitta gasskavak idedij, diedet dálkkedievnastus yr.no. Vuordedahtte buktá 30-60 mm. Dajna de buktá tjielgga rávtjádagáv. Helgelátten bájkálattjat 60-90 mm rássjo jali slahtte.

  Rávtjádahka
  Foto: yr.no
 • Eai vuordde nu olu goargŋut ruoššaluosaid boahtte jagi

  Romssa ja Finnmárkku stáhtahálddašeaddji ođđa raportta vuođul eai vuordde nu olu goargŋut ruoššaluosaid Finnmárkku ja Romssa jogaide. Eaktodáhtolaš joavkkut ja searvvit bivde badjel 100 000 ruoššaluosa Romssas ja Finnmárkkus 2021:s. Jáhkkimis dát lea geahpedan 1–2 miljon ruoššaluosa goargŋuma 2023.

 • Nedskalerer feiring av samenes nasjonaldag

  Det blir likevel ikke noen storstilt feiring av samenes nasjonaldag i Trondheim. Dermed utsettes konserter, utstillinger, matfestival, samisk marked og flere andre arrangementer.

  – Vi har jo hatt ambisjoner om en hel del tusen besøkende, og det er klart at det kan vi ikke gjøre nå, sier Stig Vikan.

  Han er leder for Tråanten Saemien Dåehkie, som er en paraplyorganisasjon for samiske lag og foreninger i Trondheimsområdet.

  Med det smittetrykket som fortsatt er i Norge, tror han at mange fortsatt vil unngå større offentlige arrangementer på grunn av stor smittespredning.

  Det ville heller ikke være et alternativ å måtte plukke ut et begrenset antall folk som får delta på kulturarrangementene.

  – Vi skal være åpne og inkluderende for alle, så derfor utsettes det meste, og så arrangerer vi i stedet en samisk vårfest i Trondheim, sier han.

  Dato for vårfesten er ikke bestemt. Det er heller ikke avgjort hva slags markering som vil gjennomføres i Trondheim 6. februar.

  Dette er noe av det som nå planlegges:

  – Flagging og belysning av Rockheim

  – Lunsj i regi ordføreren i Trondheim (avhengig av retningslinjer for smittevern)

  – Utendørsmarkering på Elsa Laula Renbergs plass med taler

  – Gudstjeneste i Nidarosdomen

  Loga davvisámegillii dás.

  Nidarosdomen
  Foto: Linda Bjørgan / NRK