30 Áillohaš-malerier i ferd med å ødelegges - nå tar kommunen grep

30 Áillohaš-malerier som henger på offentlige bygg i Kautokeino er i ferd med å bli ødelagt. Dette griper nå kommunen tak i. Bildene skal restaueres og etterpå henges på bygdetunet.

Konstituert rådmann i Kautokeino Karin Hætta foran et Áillohaš-maleri

Konstituert rådmann i Kautokeino Karin Hætta foran et Áillohaš-maleri

Foto: Åse Pulk/NRK

Kautokeino kommune fikk en stor kunstsamling med malerier av Áilloháš - Nils-Aslak Valkeapää før han døde. Áillohaš ønsket at folk skal kunne se maleriene, og maleriene ble hengt i de fleste kommunale bygninger i kommunen.


Men tilgjengeligheten for publikum har også gjort at det har vært stor slitasje på bildene. Mange av bildene har fått rifter og andre skader. Dette har kommunen nå tenkt å gjøre noe med.

Vil samle maleriene på bygdetunet

– Formannskapet har bestemt at vi skal samle inn alle de 30 bildene, de skal da restaureres og etterpå skal de henges samlet på bygdetunet, i det gamle internatet. Da henger de ikke så utsatt til som nå, sier konstituert rådmann i Kautokeino kommune Karin Hætta.

Det har vært mange medieoppslag opp gjennom årene om disse bildene og skadene de har fått ved å henge så tilgjengelig på offentlige bygg. Formannskapet vil at malerine tas bedre vare på.

– Kommunen er redd for at maleriene skal bli ødelagt, de har jo allerede fått noen skader, blant annet er mange av bildene skrapet, forteller Hætta.

Skade på Áillohaš-maleri

Karin Hætta viser fram en skade på et maleri som henger i gangen på rådhuset.

Foto: Åse Pulk/NRK

– Må ta utgiften

Kommunen skal snart begynne å ta ned maleriene. Maleriene sendes så til en som restaurerer malerier, en som Áillohaš selv også brukte. Hætta vet ikke hvor mye dette blir å koste for kommunen.

– Jeg har ikke tallet ennå, men jeg regner med at vi må ta denne utgiften, siden vi har fått maleriene.

Hætta vet ikke heller når maleriene er klare til å vises fram for publikum igjen på bygdetunet.

Kautokeino kommune fikk fredag 30 gamle Kautokeino-bilder i rammer av Samemisjonen. Disse vil kommunen henge på de stedene Áillohaš-maleriene henger nå.

– En av Nord-Norges største kulturskatter

Styreleder i stiftelsen Lásságámmi Anne Dalheim er glad over å høre at maleriene nå skal bli restaurert.

– Det synes jeg er kjempebra. Vi har hørt at noen av bildene trenger reparasjon, for de har hengt ute rundt omkring i offentlige bygg. Vi i stiftelsesstyret er fornøyd med at man tar vare på dem, for det er en av Nord-Norges største kulturskatter.

Leder i Samisk kirkeråd Anne Dalheim

Styreleder i stiftelsen Lásságámmi Anne Dalheim

Foto: Kjell Are Guttorm/NRK

– Hva vil du si om verdien til disse 30 bildene som Kautokeino kommune har fått?

– Det er voldsom stor økonomisk verdi. I tillegg er det stor følelsesmessig verdi, det er jo snakk om Sápmis største kunstner. Det kan nesten ikke måles i verdi.

Dalheim synes det er en god idé at kunsten nå skal samles og henges på et sted.

– Vi jobber også i forhold til nordlige folk-senteret at man skal samle kunsten hans på et sted, det gjør man for å kunne ta bedre hånd om og vare på kunstverk.

Anbefaler å lage kopier til offentlige bygg

Dalheim foreslår for Kautokeino kommune at man tar kopier av bildene og henger kopiene på de offentlige byggene igjen.

– Det er fullt mulig å gjøre når man eier kunstverkene, og jeg må nesten henstille til Kautokeino kommune å gjøre det, for det er så flott at de henger ute på skoler og andre offentlige bygg, hvor folk kan nyte synet av den flotte kunsten, sier Dalheim.