Skal gjøre samisk Wikipedia bedre

Åtte samer har i helga gått på kurs for å kunne legge inn opplysninger på samisk i internettoppslagsverket Wikipedia.

Wikipedia-kurs på samisk

Fire flittige Wikipedia-studenter.

Foto: Pressebilde / Wikimedia Norge

– Den samiske befolkningen trenger et levende oppslagsverk, der de som snakker samisk, kan skrive på samisk. På den måten kan det samiske språket fortsette som et levende språk, sier Jarle Vines som er styreleder i Wikimedia Norge.

Denne helgen har Wikimedia Norge arrangert det første kurset i leksikonskriving for samiskspråklige. Totalt åtte personer har i to dager lært seg leksikonskriving.

– Har vært liten aktivitet

Studentene har skrevet på den samiskspråklige Wikipedia, som har hatt svært liten aktivitet de siste årene. Denne helgen har det blitt opprettet like mange artikler på samisk wikipedia som det normalt produseres på flere måneder.

Studentene har fått opplæring i skriving, innsetting av bilder og bruk av kilder. De har i tillegg utvidet en rekke artikler og de har laget over 30 nye artikler.

Alle studentene har hatt sin egen lærer. Åtte wikipedianere, som er aktive på bokmåls-Wikipedia, har velvillig stilt opp og brukt hele helgen sin på å lære opp samiskspråklige til å bidra på sin egen Wikipedia. Disse åtte er nå grunnstammen i den samiskspråklige Wikipedia.

Wikimedia Norge er en ideell forening som arbeider for å gjøre kunnskap fri og tilgjengelig for alle mennesker. Wikimedia Norge er en nasjonal uavhengig organisasjon stiftet for å understøtte og profilere Wikimedia Foundations prosjekt på bokmål, nynorsk og samisk.