NRK Meny
Normal

Skal få hele Sápmi med på feiring

Nå jobbes det med at hele Sápmi skal være med på 100-års markeringen for det første samiske landsmøtet.

Kjell M. Deraas og Ida Marie Bransfjell.

Kjell M. Deraas er tilsatt som programleder for dette samejubileet i 2017 og Ida Marie Bransfjell prosjektleder.

Foto: Sametinget / Pressebilde

For 100 år siden skjedd det en viktig hendelse i samenes historie. Det første landsmøte ble avholdt 6. februar 1917 i Metodistkirken i Trondheim. Elsa Laula Renberg, en sørsamisk kvinne, tok initiativ til dette landsmøtet.

Nå er Ida Marie Bransfjell tilsatt som prosjektleder og Kjell M. Deraas som programleder for dette samejubileet i 2017.

Flere sammen

Sametinget, Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune har gått sammen for å markere denne historiske hendelsen som en nasjonal feiring og et felles samisk jubileum.

Den skal bidra til deltakelse og engasjement for demokratiet og legge til rette for en feiring også utenfor Trøndelagsfylkene.

Sametinget, Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune har i mer enn ett år gjort et forarbeid, og har kommet så langt at det er etablert en prosjektledelse.

– Alle med

Politisk rådgiver for sametingsrådet, Runar Myrnes Balto sier at Sametinget har som ambisjon at hele Sápmi skal delta i den store feiringen.

-Vi feirer grunnlaget for vår nasjonaldag, og hele Sápmi skal involveres. Med tyngdepunkt rundt Trondheim og i det sørsamiske, og med feiring i hver samiske bygd, skal jubileet synliggjøre og fremme samisk språk, kultur og samfunnsliv, sier Balto.

Under to år

En hoveddel av jubileet vil foregå i perioden rundt 6. februar 2017.

- Det kom mange gode innspill for hva jubileet bør vektlegge, og det er en stor entusiasme i de ulike samiske institusjoner og organisasjoner for å engasjere seg i jubileetsier leder i styringsgruppa Rune Kjenstad, og et av forslagene var at man må finne et godt navn for jubileet.