Hopp til innhold

Skal bruke tre millioner til å få folk til å snakke sammen

Striden om laksefisket i Tana har pågått i årtier. Konfliktene er mange og kompliserte. Nå blar staten opp store penger som kanskje kan skape ro.

Beaska Niillas på vei til Čearretsuolu

STRID OG KONFLIKTER: Laksefisket i Tanavassdraget opptar lokalbefolkningen, sportsfiskere, forskere og politikere i to land.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Pengene skal brukes på dialogarbeid. Det er forskjellige meninger om laksen, og blant folk er det ulike syn. Nå er det viktig å få oppklart misforståelser og få folk til å snakke sammen. Og så må man ha tro på at gjennom en dialog klarer man kanskje å komme litt nærmere løsning på problemene.

Prosjektleder Anne Fløgstad Smeland i Tana kommune er godt i gang med prosjektet «samarbeidsarena for laks». Nylig ga Miljødirektoratet tre millioner kroner til arbeidet (mer info i faktaboksen).

– Vi kan ikke løse alle problemene som ligger der, men jeg tror lokalmiljøet kan bidra til å få en bedre gjennom toveisdialog. Derfor er det viktig at lokalmiljøet får komme med sitt syn til både forskere og myndighetene, og dermed få en opplevelse av å bli lyttet til, sier Fløgstad Smeland til NRK.

Anne Fløgstad Smeland

PROSJEKTLEDER: Anne Fløgstad Smeland i Tana kommune mener det er viktig at den lokale kunnskapen om tanalaksen kommer fram.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Blir ikke ferdig

Prosjektet varer i to år, men prosjektlederen tror man ikke blir ferdig med temaet.

Trenger man virkelig tre millioner kroner for å få til en dialog?

– Vi skal jobbe veldig bredt. Det skal både være folkemøter, dialogmøter i mindre grupper, arrangement for barn og unge, og til neste år skal vi ha en stor konferanse om de lokale fisketradisjonene, svarer Anne Fløgstad Smeland.

Hun sier videre at en viktig del av arbeidet også er tilgjengeliggjøring av kunnskapen som allerede finnes.

– Det finnes en hel del forskningsarbeid som er skrevet om tanalaksen og livet rundt laksen, men noe av dette er skrevet på engelsk. Folk opplever at de ikke har tilgang på dette og derfor skal dette oversettes til norsk og samisk, sier prosjektlederen.

– Mangel på kunnskap

Rune Aslaksen er leder for fiskerne som har rettigheter til garnfiske – Laksebreveiere i Tanavassdraget. Han er medlem av prosjektets styringsgruppe.

– Det er ingen tvil om at det er mangel på kunnskap. Derfor er det stort behov å samle dette til en permanent arena hvor man kan formidle tradisjonell kunnskap og forskning, sier han til NRK.

Han mener svært mange mennesker i samfunnet har mange og bastante meninger om laksefisket uten å ha tilstrekkelig kunnskap og forståelse for det de snakker om.

– Dessuten er det viktig at vi har eierskapen til kunnskapen, og ikke at departementet eller andre skal komme og fortelle hvordan situasjonen er, sier han.

Som en del av prosjektet arrangeres det folkemøter i Karasjok (14. november) og ved Tana bru (15. november). Da skal forsker Morten Falkegård fortelle om sitt arbeid med tanalaksen.

Rune Aslaksen

TRENGER ARENA: Rune Aslaksen mener det er stor mangel på kunnskap om tanalaksen.

Foto: Privat

Korte nyheter

  • Stuorra beroštupmi lohkat sámegiela

    Dál leat ohcciid logut almmolaččat Sámi allaskuvllas ja erenoamáš bivnnut lea lohkat sámegiela easkaálgi dásis. Dássážii leat 70 ohcci ja eatnašat sis leat bidjan dán váldovuoruheapmin. Masteroahpu sámegielas lea maiddái bivnnut, 24 leat ohcan dasa.

    – Lea hui buorre oaidnit loguid ahte man gallis háliidit oahppat sámegiela ja lea šállu go mis leat dušše 15 oahpposaji. Dát mearkkaša ahte lagabui 55 kvalifiseren ohcci gártet vuordinlistui, ja danne ferten boahttevaš vahkuid vuoruhit gulaskuddančoahkkimiid sihke Sámedikkiin, ráđđehusain ja Stuorradikkis politihkalašjoavkkuiguin, dadjá rektor Liv Inger Somby. Go giellaoahppu lea nu bivnnut, de ferte dása gávdnat čovdosiid, eambbo resurssaid ja ruđa, joatká Somby.

    Sámi allaskuvla fállá maiddái easkaálgi oahppu lullisámegielas ja dása leat 11 ohcci, muhto máŋggas eai leat vuoruhan dán oahpu bajimužžii. Nu čállá Sámi allaskuvla preassadieđáhusas.

    Sannhets- og forsoningskommisjonen overrekker rapporten. Kommisjonsmedlem Liv Inger Somby.
    Foto: Torgeir Varsi / NRK Sápmi
  • Suodjalus lea viežžan iežaset ruskkaid álbmotmeahccis

    Ruskkat maid gávdne duoddaris maŋŋá Nordic Response soahtehárjehallamiid lea dál vižžojuvvon Suodjalusas.


    Maŋŋágo Nato-hárjehallan Nordic Response lei leamaš Rávttošvuomi álbmotmeahcis njukčamánus, de fuomášuvvui ahte guovllus ledje ollu ruskkat.

    - Dát ii livčče galgan dáhpáhuvvat, dadjá Marianne Rygh Bø, gii lea birasgáhttenoffiseara Suodjalusa operatiivvalaš váldoguovddážis.

  • Trekker drikkevanns-protest

    De planlagte vindturbinene som kunne true drikkevannet i Berlevåg, skal flyttes.

    Det har Varanger Kraft Hydrogen besluttet.

    I fjor sa Mattilsynet nei til å utvide vindkraftanlegget på Raggovidda. Grunnen var at et eventuelt utslipp av kjemikalier ville havne i drikkevannet.

    Men en flytting av fire turbiner var alt som skulle til. Nå har Mattilsynet trukket tilbake sin innsigelse.