Hopp til innhold

15-åringer på jobb om natta

LOs sommerpatrulje rapporterer om ungdom helt ned i 15-årsalderen som jobber natterstid i Troms.

LOs sommerpatrulje

Bilde fra LOs sommerpatrulje i Troms i fjor. Årets funn er omtrent på samme nivå som i fjor, melder LO i Troms.

Foto: Gunn-Mari Eliseussen / NRK

– Vi har fått noen overraskelser i år. Vi har vært borti ungdom i 15-årsalderen som jobber natterstid og det er jo absolutt ikke lov, sier LOs ungdomssekretær Audun Christoffersen i Troms fylke.

Christoffersen understreker at i de tilfellene der arbeidstaker er under 18 år har arbeidsgiver et særskilt ansvar å sørge for å følge reglene i arbeidsmiljøloven. I arbeidsmiljølovens kapittel 11 er det et forbud mot nattarbeid for barn under 15 år, og ungdom mellom 15 og 18 år skal heller ikke jobbe etter klokken 21.00.

– Det er jo veldig unge folk det her er snakk om, sier han.

Ungdoms vaktbikkje

LOs sommerpatrulje er nå ute og sjekker arbeidsforholdene for ungdom i hele landet. Det har LO gjort de siste 26 årene for å hjelpe ungdom som møter arbeidslivet for aller første gang og som kanskje ikke kjenner til hvilke rettigheter og plikter man har som arbeidstaker. Og det er det fortsatt behov for.

– Det er generelt et veldig dårlig kunnskapsnivå om dette blant ungdom, og det er nok gjengs i hele landet. Skolene tar seg ikke nok av dette spørsmålet, det er ingenting i pensum som forbereder ungdom på arbeidslivet. Slik som det er nå må ungdom ut å lære på den harde måten, og da er det lett å bli enten lurt eller utnyttet, sier Audun Christoffersen.

– Flott å være ung i Troms

I Troms fylke har sommerpatruljen som nå er avsluttet, besøkt mer enn 320 bedrifter der ungdom har sommerjobb. Ungdomssekretær Audun Christoffersen understreker at de aller fleste arbeidsgivere har sørget for ryddige forhold.

– Av de undersøkte bedriftene er det bare et tredvetalls bedrifter som vi har noe å utsette på. De fleste uregelmessighetene som vi møter er mangel på arbeidskontrakt, mangel på lønnslipper og mangel på overtidsbetaling. I tillegg er det flere som ikke har fått arbeidsattest etter endt sommerjobb, sier han.

En skriftlig arbeidskontrakt er med på å skape et regulert arbeidsliv, der man har det svart på hvitt blant annet hvor mye man skal jobbe og hvor mye man skal tjene. Dette gjør hverdagen mer forutsigbar for både arbeidstaker og arbeidsgiver, heter det på LOs sommerpatrulje-nettsider.

– Generelt er det flott å være ungdom og å ha sommerjobb i Troms. Vi har mange flotte arbeidsgivere som gir ungdom sommerjobb og som sørger for å ha det meste på plass, sier Christoffersen.

Grove lovbrudd i Nordland

Raymond Alstad i LOs sommerparulje i Nordland

Ungdomssekretær Raymond Alstad i Nordland vil i år rapportere om langt flere lovbrudd enn i fjor.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

I fjor avdekket LOs sommerpatrulje lovbrudd ved 16,2 prosent av bedriftene som ble besøkt, noe som var en nedgang på 2 prosent fra 2009. Også i fjor var mangelfull eller manglende arbeidskontrakt en av de vanligste lovbruddene.

Årets statistikk er ennå ikke offentliggjort da sommerpatruljen ikke er ferdig i hele landet, i Finnmark starter sommerpatruljen først i neste uke. I fjor avdekket sommerpatruljen at en av fem unge arbeidstakere i Finnmark opplevde brudd på arbeidsmiljøloven.

I Nordland har sommerpatruljen så langt i år avdekket langt flere lovbrudd enn tidligere. Ifølge ungdomssekretær Raymond Alstad i Nordland har de i år avdekket brudd på arbeidsmiljøloven i en av tre bedrifter, noe som plasserer Nordland langt over gjennomsnittet på landsbasis dersom man tar utgangspunkt i fjorårets statistikk.

I Nordland avdekket sommerpatruljen i år blant annet et tilfelle der en ung jente på 11 år som kjørte på en motorisert gressklipper . I fjor fant man tilfeller av svart arbeid i fylket.

Samme nivå som i fjor

I Troms vet likevel ungdomssekretæren allerede nå at man i år vil havne på et nesten likt nivå som i fjor.

– Vi har avdekket lovbrudd ved cirka 12-13 prosent av bedriftene. Et titalls av bedriftene har hatt såpass grove brudd at de vil bli meldt inn til enten Arbeidstilsynet eller Skatteetaten, sier han.

Korte nyheter

  • Daniel Ailo med i TILs A-lagstropp

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær er tatt ut i TILs A-lagstropp som i kveld spiller cupkamp mot Fløya.

    Han spiller til daglig i TILs andrelag i 4. divisjon.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sier Sakshaug Bær til NRK.

    Han har allerede i rundt en måned trent med A-laget.

    – Det har blitt noen treninger med A-laget og noen med B-laget. Det har gått veldig bra, sier han.

    Sakshaug Bær vet ennå ikke om han får spille i kveld, men håper i det minste på et innhopp.

  • Samehets.no la rabáduvvam

    Les på norsk.

    Uddni Sámedikken lij sierra dållam gå næhttabielle samehets.no rabáduváj.

    Sámedikkeráde Runar Myrnes Balto rahpamsárnen gijtij gájkajt gudi li rádijt vaddám ja viehkedam næhttabielijn barggam.

    Guoradallama vuosedi juohkka niellja sáme nálsodimev ja vasjev vásedi, ja danen le dát næhttabielle ásaduvvam.

    Åssudakdirekterra politijjadirektoráhtan Bjørn Vandvik javllá sijáj mielas li ilá binná ássjijs ma politijjaj diededuvvi.

    – Mijá ulmme l nav vaj sáme dán næhttabiele baktu vuojnni unugis vásádusájt la máhttelis gujddit, javllá Vandvik.

    Bagádallam la oarjjel-, julev- ja nuorttasámegiellaj ja dárogiellaj, ja danna oattjo diedojt gejna máhtá guládallat gatjálvisáj sáme nálsodime ja rasisma birra.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • – Ođđa neahttasiiddus sáhttá oažžut olu veahki

    Máŋggas leat vásihan sámevaši, muhto eai nu gallis dieđit dahje váidde dan. Sámedikkis čoahkkanedje odne olbmot og ođđa neahttasiidu samehets.no almmolaččat rahppui.

    Dás oažžu bagadusa maid sáhtát bargat jus vásihat sámevaši.

    – Mun orun oaidnimen ahte dás oažžu hui ollu veahki, dego mo galgá hállat dan birra, ja de gos fitne veahki, ja geasa sáhttá dieđihit. Nu dadjá Kárášjoga Sámi joatkkaskuvlla oahppi Julie Solbakken.

    Sámediggi ovttas politiijadirektoráhtain dat lea ráhkadan neahttasiiddu, mii galgá leat ávkin olles servodahkii.

    – Dat sáhttá leat skuvllas, sáhttá leat barggus, almmolaš lanjas vai neahtas. De dat galget sáhttit mannat dohko samehets.no siidui ja gávdnat daid dieđuid maid sii dárbbašit. Doppe sáhttá gávdnat olggos mo galgá váidat bolesiidda ovdamearkka dihte. Nu lohká sámediggeráđđelahttu Runar Myrnes Balto.

    Politiijadirektoráhta ossodatdirektevra Bjørn Vandvik sávvá dán siiddu álkidahttit váidima.

    – Mu dieđuid mielde ii lean mis oktage ášši diibmá, muhto olu cavgileamit. Mii sávvat dán bagadusa dagahit ahte eambbosat váldet oktavuođa minguin, sávvá Vandvik.

    Julie Solbakken
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK