– I søknaden tar en med sine kvalifikasjoner, utdannelse, hvilke spirituelle krefter en har opplevd, sammen med en attest fra noen i lokalsamfunnet, en sjaman som går god for personen, samt tre evalueringer fra klienter som en har hjulpet, som sjamanrådet kan ringe opp og sjekke med, sier Eirik Myrhaug i Sjamanrådet.
Tanken er at rådet utnevner de nye kvalifiserte sjamanene på sjamanfestivalen Isogaisa med en seremoni og diplomutdeling, men først må en bli foreslått av andre, eller søke.
«RIKSSJAMAN»: Erik Myrhaug regnes som «rikssjaman» av sjamanrådet, og har vært med i en rekke TV-program, blant annet «Jakten på den 6. sans».
Foto: Hilde Malme– Det er en sikring for klienter som oppsøker en sjaman. Klienter kan klage til oss hvis sjamanen ikke fungerer etter det som er satt opp, mener Eirik Myrhaug som er den eldste i sjamanrådet.
Sjamanrådet Isogaisa ble opprettet for å fremme sjamanismen ut fra et urfolks perspektiv og rådet består av syv sjamaner.
– Vi ser at veldig mange kaller seg sjamaner uten å ha tilknytning til urfolkstradisjon, sier Myrhaug, og fortsetter:
– En sjaman skal komme fra urfolkstradisjon, eller en kultur som har brukt sjamanisme historisk. Man må være tilknyttet det.
En voksende religion
Flere forskere påpeker at sjamanisme representerer en av de raskest voksende religiøse strømmene i den vestlige verden, forklarer professor i samisk kulturvitenskap ved Universitetet i Tromsø, Trude Fonneland.
– Tall sier oss svært lite om hvor mange mennesker fenomenet sjamanisme faktisk omfatter, mener Fonneland.
Foto: Privat– Det ser vi blant annet på den stadige tilveksten av kurs og produkt som utvikles innenfor dette feltet og på en stadig økende tilvekst av publikum på ulike sjamanistiske arrangement.
Professoren tror at forslaget om å sette kriterier på hvem som kan kalle seg sjaman fremmes fordi sjamanisme har vært såpass populært i samfunnet.
– Tanken er at sjamanrådet skal bidra til en kvalitetssikring. Det henger nok også sammen med et ønske om å beskytte samisk kultur og tradisjon mot kulturell appropriasjon, sier Fonneland.
Første utkast er nå sendt til høring: