Sjamanfestival samler folk fra ulike deler av verden

For noen er Isogaisa-festivalen årets høydepunkt. Nå er festivalen i Lavangen i Troms i gang.

Isogaisa

Her leder sjamanen og moarikvinnen Erena Rasfield Rhôse ildritualen under Isogaisa-festivalen.

Foto: Mathis Eira / NRK

Øyvind Siljeholm fra Trøgstad i Østfold er på sin femte Isogaisa-festival. Han tar turen fra Østfold til Troms hvert år.

– Det min er største glede å har å komme hit. Jeg syns det er bra at samer våger ta fram sin gamle etniske trosform og at de finner fram til åndelige, sier Siljeholm.

Øyvind Siljemoen

Øyvind Siljemoen syns at Isogaisa-festivalen er årets høydepunkt.

Foto: Mathis Eira / NRK

Jeg har selv gått på den sjamanistiske veien i mange år og jeg ser at det strømmer mye godhet i det åndelige, sier Siljeholm.

Isogaisa-festivalen arrangeres for syvende gang. Festivalleder Ronald Kvernmo forteller at festivalen har blitt internasjonal, det er folk fra hele verden som deltar på årets festival i Lavangen.

Under årets festival er det konserter med blant annet Elin Kåven, Ivan Matrekhin og Gil Silverbird. Det er også workshops med healing, duodji, sang og dans.

Teaterforestilling om sjamanen

Det blir også en teaterforestilling om den avdøde samiske sjamanen Ailo Gaup. Det ser vi fram til og det føles som om teaterstykket er kommet hjem, sier Kvernmo.

Det vil også være ulike sjamanistiske ritualer. Den kjente sjamanen Erik Myrhaug skal ta festivaldeltakere til en offerstein.

– Her møtes mange sjamaner, men man trenger ikke å være sjaman for å drive med sjamanisme, sier Kvernmo og trekker en parallell til kirken. Mange går i kirken selv om de ikke er prester, sier Ronald Kvernmo.

Ronald Kvernmo

Festivalleder Ronald Kvernmo.

Foto: Mathis Eira / NRK

Sjamanen Erena Rasfield Rhôse deltar på i Isogaisa fjerde gang. Hun er opprinnelig fra Aotearoa, New Zealand men har bodd i Sverige i 20 år.

Man behøver ikke lengre å gjemme seg som et åndelig menneske og det er bra, sier moarikvinnen Erena Rasfield Rhôse.