NRK Meny
Normal

– Frykter mer når politiet pakker bort våpnene

Sjakkspiller frykter ikke terroranslag under Sjakk-OL, men er redd når trusselberedskapen reduseres.

Sjakk-OL
Foto: NRK / privat / NRK

Den beste samiske sjakkspilleren synes det blir uvant å møte væpnet politi under sjakk-OL i Tromsø, men tar terrorberedskapen med et smil.

– Jeg er mer redd for flere dårlige sjakktrekk, og at Norge kommer til å gjøre det dårlig. Jeg er ikke redd for terrortrussel, fordi jeg ser at arrangørene har foretatt en risikovurdering og vært i kontakt med politiet, sier Lars Magne Andreassen.

Hvis jeg skal være redd for noe er det når politiet har pakket ned sine våpen og vi går tilbake til hverdagslivet.

Lars Andreassen

Blant hundre beste i Norge

Andreassen er rangert som en norges hundre beste spillerne i sjakk blant rundt 2500 registrerte sjakkspillere.

Magnus Carlsen topper Fide chess rating med 2877, mens Andreassen har en rating på 2191.

Selv om Andreassen er høyt oppe på listen, så er han ikke tatt ut på en av de norske tre lagene som skal konkurrere i OL.

– Jeg skal være en sjakkturist, men har planer om å delta på noen av de små turneringene, som arrangeres ved siden av OL-turneringen, sier han.

Vil ikke la terroren vinne

Terroristenes hovedmål er å skape frykt, men Andreassen ser ikke grunn til å frykte nå som sikkerhetsberedskapen er høy.

– Jeg ser ikke noe grunn til å leve i frykt, og være redd for at noe kan skje. I hvertfall ikke nå, som sikkerheten er så god, så det bekymrer meg ingenting. Hvis jeg skal være redd for noe, så er det når politiet har pakket ned sine våpen, og vi går tilbake til hverdagslivet. Da kan vi heller være redde for hva som kan skje, sier han.

Nå er direktøren ved Árran Lule samisk senter Lars Andreassen i Tysfjord, og sysler med sitt andre hobby, musikk. Han og bandet sitt «Vuonaga» skal nemlig ha konsert under Hamsundagene på Hamarøy.

– Forestillingen går ut på å markere felleskapet mellom det norske og samiske fjordfolket, for vi er jo alle fjordfolk, avslutter Andreassen.