Grønlandsk stjerne: – Sápmi er et unikt sted

Den grønlandske musikkstjernen Simon Lynge sier at det var en spesiell opplevelse for ham å besøke Sápmi.

Denne saken sendes på Ođđasat 26.11.14.

Simon Lynge slet med forkjølelse tett før konserten i Enare, men han gav likevel alt for at publikum skulle få en god opplevelse. Foto/redigering: Ingvill Sunnby - reporter: Dan Robert Larsen

(Video med hele intervjuet med Simon Lynge lenger nede i saken)

– Jeg synes det er helt fantastisk. Det er et meget unikt sted. Det er ikke noen steder i verden som ligner på det her. Det er meget stille her. Helt stille, sier Simon Lynge like etter konserten i det samiske kultursenteret Sajos i Enare.

Konserten ble holdt i forbindelse med den reisende grønlandske filmfestivalen «Greenland Eyes».

– Det er også uvant med alle trærne her. Jeg kommer selv fra Grønland. Landskapet her minner litt om det som er hjemme, men der har vi ikke trær. Jeg har prøvd å forestille meg at hvis man hadde flyttet trærne herfra til Grønland, så ville det ha lignet på det som er her, sier Lynge.

Ros fra amerikansk og britisk media

Simon Lynge ble rost opp i skyene av amerikanske og britiske medier da hans debutalbum «The Future» ble gitt ut i 2010.

«An amazing talent all the way from Greenland, you ll hear a lot more of him in the future.» - BBC

«One of the most memorable and melodic debut albums of recent years.» - RollingStone

«His debut album The Future is like a breath of fresh island air.» - The Sunday Times

– Jeg vil si at min musikk er en direkte forlengelse av hvem jeg er. Det er ikke så mye som er utspekulert ved det. Jeg tenker ikke at det skal passe inn i en målgruppe eller til noen spesielle mennesker. Det er gammeldags på en måte, kanskje, forklarer Lynge.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Simon Lynge blir intervjuet av NRK Sápmis reporter Dan Robert Larsen.

Fikk hjelp av fansen til å gi ut plate

I pausen etter debutplaten «The Future» har han blant annet vært på turné med Emmylou Harris og i studio for å spille inn sitt nye album, som ble utgitt i begynnelsen av april.

Den nye platen «The Absence of Fear» er finansiert gjennom såkalt «Crowd-funding», der Simon Lynge-fans verden over har hjulpet med å skape et økonomisk fundament for utgivelsen, opplyser den danske nettsiden dr.dk.

Det er også laget en filmdokumentar om Simon Lynges arbeid med den nyeste platen. Dokumentaren er kalt "Souls in a room - Making of Absence of Fear", og er laget av dokumentaristen Mikisoq H. Lynge.

Denne dokumentaren ble vist under «Greenland Eyes».

Publikum, Sajos i Enare

Det var fullsatt sal i det samiske kultursenteret Sajos under Simon Lynge-konserten.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Innspillingen har foregått i USA med et lag av rutinerte studiomusikere, anført av produsenten og bassisten Thai Long Ly.

Simon Lynge har i det nye albumet en cover-versjon av sangen «(Sittin’ on) The Dock Of The Bay» med Otis Reading. Sangen er opprinnelig skrevet og spilt inn av Steve Cropper, som også spiller gitar i Lynges versjon av sangen.

Har lært litt om samene

Simon Lynge møtte den store kjærligheten og flyttet til Los Angeles for ti år siden. Det var også der han spilte inn sitt første album.

For fire år flyttet han sammen med sin kone Seattle. De har to barn sammen.

Simon Lynge

Simon Lynge på scenen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Han synes det har vært fint å komme til Sápmi for å lære mer om samene.

– Det jeg har lært om samene er blant at det her i Finland finnes tre samiske språk. Folkedraktene er, i likhet med de vi bruker på Grønland, veldig fargerike. Så vet jeg at den samiske hovedstaden i Finland ligger i Enare, og at sametingsbygget er her hvor konserten holdes, sier Lynge.

Den grønlandske superstjernen hadde en dramatisk opptakt til de to konsertene i Enare. Om morgenen, bare få timer før den første konserten, oppdaget han at han følte smerte i lungene og hadde høy feber.

– Jeg tenkte straks at jeg hadde lungebetennelse. Jeg begynte å hoste mye. Da reiste vi til legen i Ivalo, og der fikk jeg Penicillin. Så det går bedre nå, opplyser Lynge.

Plagene må imidlertid ha forverret seg, fordi konserten han skulle hatt i Helsingfors på mandag ble avlyst på grunn av sykdom.

– Det var vanskelig å gjennomføre konsertene her i Enare, men det gikk. «The show must go on», forklarer Simon Lynge.

Hvis du blir invitert tilbake til Sápmi, til dette området, kommer du?

– Helt sikkert. Det gjør jeg nok.