– Gleder meg til å lære mer om min bakgrunn

Silje Nordnes fant ut at hun er same for ti år siden, midt under reinskav-middagen.

Silje Nordnes på p3morgen-studio

Silje Nordnes jobber som programleder på P3morgen.

Foto: Jonas Jeremiassen Tomter/NRK P3 / NRK

– Ok, kult. så artig!

Det var Silje Nordnes første reaksjon da hun hørte at familien har samisk bakgrunn.

– Det var rundt ti år siden, rett i forkant av sjette februar. Vi skulle lage reinskav, jeg lagde gáhkku (et samisk brød, red.anm.) og vi skulle feire samenes nasjonaldag. Så ringte pappa, han var i fyr og flamme fordi jeg nå kunne feire med stor legitimitet. For nå hadde han funnet svaret på det han lenge hadde mistenkt, forteller P3morgen-programlederen entusiastisk.

Nordnes sin tippoldemor het Inga Marie Jakobsdatter, hun bodde i Solvågli i Junkerdalen på Saltdal kommune og var samisk.

Aldri et tema

33-åringen har vokst opp i den lulesamiske plassen Hábmer i Nordland. Det samiske var ikke et stort tema i hjemmet i oppveksten. Silje har aldri kjent på at hun er annerledes eller kjent på at det er noe som manglet, for hun har alltid vært sterk i sin identitet.

– Hva tenker du om at du er same?

– Jeg synes det er veldig fint. Jeg kjenner liksom ikke at jeg får de store følelsesmessige følelsene og reaksjoner på det, sier Nordnes.

– Føler du deg som en same?

– Nei, jeg gjør nok ikke det. Men jeg gleder meg til å lære mer om min bakgrunn, avslutter Nordnes, som er åpen for at følelsen om å føle eller ikke føle seg som en same kan endre seg i fremtiden.