Vinterens vakreste eventyr er i gang

Etter å ha overrasket konkurrentene og seg selv under fjorårets løp, kjenner Silje Maret Somby på presset i år.

Kvinne med hunden sin

KLARE SVAR: Det nyeste medlemmet (på bildet) i spannet kom så sent som kun en uke før konkurransen, men han får full tillit hos henne, Silje innrømmer at det kan være et usikkert kort.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Det er følelsen Silje Maret (24) får når hun befinner seg midt i Finnmarksvidda, i stillheten sammen med hundene, hun føler at all stresset og hardkjøret er verdt det.

Nå deltar hun på Europas lengste hundeløp for andre gang.

– Det er en skikkelig deilig følelse, det er jo dette vi trener for. Men samtidig er det et blodslit og jeg vet at jeg kommer til å være utmattet når vi kommer i mål.

Kvinne ved hundespannet

TIDKREVENDE: – Jeg får heldigvis mye hjelp hjemmefra, men etter jul har jeg dedikert all min tid til hundene.

Foto: Biret Ravdna Eira / NRK

Realiserte den store drømmen

I 2014 bestemte Silje Maret Somby fra Karasjok seg å ta fatt i drømmen hun hadde hatt siden ungdomsskolen. Hun deltok for første gang i Finnmarksløpet 2018, da kom hun på en overraskende åttende plass i 500 km klassen. Uforventet og bedre enn hun kunne drømt om.

– Først var målet bare å stille til start. Etter hvert som løpet utviklet var helt utrolig. Jeg suste forbi flere hundespann, for så å bli møtt med jubelen fra publikum, det var rett og slette helt fantastisk.

Hundespann

DYRT: Samtidig som det er en dyr sport, jeg må nok få flere sponsorer om jeg skal klare å leve av drømmen.

Foto: Biret Ravdna Eira / NRK

Nå året gjør hun de siste justeringene før hun giver løs igjen, men i år kjenner hun på presset.

Det vanskelige andre året

– Etter at jeg gjorde det så bra i fjor, vet flere hvem jeg er. Jeg kjenner på presset på å kunne levere i år og har veldig lyst til å gjøre det bra. Sier hun med et smil om munnen.

Trond Anton Andersen kommunikasjonssjef for Finnmarksløpet roser Somby for en sterk debutløp i fjor men at det vanskelige andre året er ofte tilfelle.

Trond Anton Andersen

Trond Anton Andersen, Informasjonssjef for Finnmarksløpet.

Foto: André Bendixen / NRK

– For mange er det andre året et vanskelig løp dersom det gikk veldig bra i debuten. Man har lett for å legge litt for mye press på seg selv, forklarer Andersen.

Men Andersen forteller at den unge jenta kan overraske

– Silje er i gruppen over dem som kan overraske, men å være med helt i toppen kan være vanskelig for en så fersk løper, sier Trond Anton.

Hunder fast ved hundesled

ROKERINGER: Får å kunne følge opp fjorårets suksess, har hun tatt noen grep. Faktisk har hun fire nye hunder i spannet. – Jeg har gode og seige hunder. De er ikke de raskeste men de holder ut lenge.

Foto: Biret Ravdna Eira / NRK

Slet med motivasjonen

Men Silje Maret har kjent på at motivasjonen har blitt satt på prøve.

– For omtrent to år siden var jeg lei og hadde bestemt meg for å slutte, faktisk solgte jeg en del av hundene mine. Men så ombestemte jeg meg, og siden da har jeg ikke sett meg tilbake, forteller Somby.

Silje Maret Somby

KOS: Silje Maret har et nært forhold til hundene sine, spesielt de to som er lederhundene.

Foto: Biret Ravdna Eira / NRK

Den siste treningsturen før løpet har gitt henne gode svar, nå er hun 80 prosent sikker på hovedspannet sitt. Så gjenstår det bare et spørsmål igjen.

Hva føler du nå?

– Nå er jeg veldig spent!