NRK Meny
Normal

Finsk gruveselskap siktet for miljøkriminalitet

Fire i toppledelsen til det finske gruveselskapet Talvivaara Mining Company PLC er siktet for grove miljøødeleggelser.

Talvivaara

Talvivaara tiltalt for miljøkriminalitet. Bildet er fra gruveselskapets bioleaching-dammer, der metallene utvinnes.

Foto: Talvivaara

Mandag tok påtalemyndigheten i Østre Finland ut tiltale mot gruveselskapet. Forholdene de fire er siktet for, strekker seg fra 2007 - 2013, og gjelder fra tidspunktet selskapet søkte om utslippstillatelse til avfallsdammene sprakk for andre gang våren 2013. Dette melder den finske avisen Hufvudstadsbladet.

Vil bryte uran

Gruva ligger i Sotkamo i Øst-Finland, og startet produksjonen av nikkel i 2008. Siden 2010 har gruveselskapet annonsert at de også ønsker å produsere uranen som også ligger i området.

I følge YLE er de fire i toppledelsen er siktet for forsømmelse av bygget, for bruken og designet av landdeponiene, samt for overskridelse av vilkårene i utslippstillatelsen. Siktelsen omfatter ikke at Talvivaara i sin utslippssøknad unnlot å nevne at de også hadde planer om å utvinne uran.

Avviser alle anklager

Den mest omfattende lekkasjen fra Talvivaaras landdeponi, skjedde høsten 2012. Da røk gipsplatene i et selskapets avfallsbasseng for første gang.
Store mengder giftige tungmetaller, blant dem uran, lakk ut i miljøet.

I en børsmelding avviser Talvivaara alle anklager om miljøkriminalitet, og sier at de ser frem til å legge fram sitt syn på saken. Blant de største eierne av gruva, er den finske stat.

På konkursens rand

Tidspunktet for når rettsaken skal opp i Kajanalands tingrett, er ennå ikke kjent. Talvivaara står i dag på konkursens rand. Parallelt med at gruveselskapet trekkes for retten for anklagene om miljøødeleggelser, skal Esbo tingrett avgjøre om selskapet får sanert sin gjeld, slik at de unngår konkurs.