Hopp til innhold

Sikre samiske kulturminner

Tromsø kommune og Sametinget er blitt enige om tiltak for å sikre samiske kulturminner på Finnheia på Kvaløya i forbindelse med Arctic center og Finnheia alpinlandsby.

Det er nødvendig å ta inn kulturminner og reindrift i en konsekvensutredning, sier konstituert leder for Byutvikling, Laila Falck.

Undersøkelser skal skje på barmark, og det betyr trolig utsettelse av byggingen av Arctic center.

Korte nyheter

  • Henie Onstad Kunstsenters åpner utstilling om Atlanterhavet

    Henie Onstad Kunstsenter åpner en internasjonal temautstilling om Atlanterhavet den 26. april.

    «Atlanterhavet. Myter, kunst, vitenskap» presenterer et spenn av kunstnere og kunstuttrykk over en periode på 600 år, derav noen av utstillerne er Iver Jåks og Joar Nango.

    – En av de største utfordringene vi står overfor i dag, er havets økende sårbarhet, både med tanke på ressursutvinning, forsøpling og oppvarming. Henie Onstad er stolte over å presentere en utstilling som retter søkelys på presserende tema, samtidig som den viser til en lang historisk betydning, sier direktør ved Henie Onstad Kunstsenter Anne Hilde Neset.

    Blant temaer som tas opp i utstillingen er kartlegging og utvinning, hverdagsliv og arbeid på sjøen, romantikken og havet, migrasjon og kolonialismens bølger og havets økologi.

    Utstillingen følges av en rikt illustrert katalog, utgitt i samarbeid med forlaget Skira, med nyskrevne tekster av Camilla Brattland, Stefanie Hessler, Melody Jue, Knut Ljøgodt, Martin Olin, Patrik Steorn og Ove Stødle.

    Utstillingen følges av et rikt sideprogram, som begynner åpningshelgen 27.–28. april.

    Verkene i utstillingen lånes fra en rekke nasjonale og internasjonale institusjoner og private samlinger.

    Utstillingen er godkjent som en aktivitet under FN og Unescos havforskningstiår.

    Utstillingsperioden er fra 26. april til 15. september 2024.

    Henie Onstad Kunstsenter, Bærum.
    Foto: Bent René Synnevåg / Henie Onstad Kunstsenter
  • Støtte til ny tradisjonsmatbok

    Les på nordsamisk.

    Sametingsrådet har gitt 408 250 kroner i støtte til forlaget Bárus til utgivelse av Máret Rávdná Buljo sin bok «Boazu biebmun, ávnnasin ja dálkkasin» (Rein som mat, materiale og medisin).

    Boken inneholder oppskrifter på samisk mat og legger vekt på hvordan man på ulike måter kan utnytte reinen som helhet.

    I tillegg dokumenterer boka matkulturens immaterielle kulturarv, som for eksempel hvorfor vi gjør som vi gjør med matbordet, når vi lager mat i lavvoen, hvordan og hvorfor det er viktig å holde lavvoen i orden og hvorfor man ømmer litt kaffe i ildstedet.

    Oppskriftene baserer seg på Buljos egen erfaring som kokk og reineier. Forfatteren har utviklet oppskrifter over tid, og boka inneholder både tradisjonelle og fornyede oppskrifter tilpasset nåtiden.

    – Samiske mattradisjoner er en viktig del av vår kulturarv og denne boken er viktig å få tilgjengelig for både det samiske samfunn, men også for et bredere publikum, sier sametingsråd Maja Kristine Jåma.

    Boka skrives på nordsamisk og engelsk for å nå et større marked enn bare Sápmi.

    Sametinget har igangsatt et prosjekt for å styrke arbeidet med urfolks matsystemer. Arbeidet er i forbindelse med at FNs ernærings- og landbruksorganisasjon (FAO) har etablert en koalisjon for urfolks matsystemer og Sametinget er allerede med i styringsgruppen. Sametinget har gjennom en forstudie fått en oversikt over litteratur, publikasjoner og prosjekter som omhandler matsystemer i Arktis, og skal kartlegge de viktigste samiske matsystemene.

    – Boken til Máret Rávdná Buljo vil være et fantastisk bidrag til dette arbeidet, og boken vil ikke bare bli en viktig samfunnsmessig nytte til Sápmi, men også i en internasjonal sammenheng. Den vil være et viktig bidrag i arbeidet med vår immaterielle kulturarv, skriver Jåma.

    Márffit marffit blodpølser samisk mat sámi biebmu sami biepmu mális
    Foto: Jouni Aikio / Yle / Jouni Aikio / Yle
  • Stuorra muohtaridovádá moatten sajen Nordlándan

    Les på norsk.

    Ofuohtán, Sáltoduoddarin, Tjáhppisjieŋan ja Helgelándan la stuorra muohtaridovádá boahtte biejvijt.

    Bivval dálkke ja edna rásjo soajttá ridov dahká.

    Tjuovo dálkev næhttabielen varsom.no.

    Naturlig flakskred
    Foto: Gunnar Grimstveit / NRK