NRK Meny
Normal

I dag begynner Signe Maries OL-eventyr

Drømmen om OL har gått i oppfyllelse, nå reiser Signe Marie Fidje Store over Atlanteren for å kjempe om en gullmedalje i bryting

Signe Marie Fidje Store

Signe Marie Fidje Store håper hele Sápmi vil støtte henne under OL i Rio.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I dag ettermiddag reiser Signe Marie til Sør-Amerika. Der blir det et ukes opphold på den såkalte «precampen» hvor OL-deltakere skal venne seg til riktig tidssone.

Håper på støtte fra hele Sápmi

Vel på plass i Brasil kommer Tanajenta til å få støtte både fra venner og familie. Mamma, pappa, lillesøster og tante er blant dem som skal følge Signe Marie på nært hold. Men når kampen begynner er Signe Marie helt fokusert på sin oppgave.

– Kanskje vil andre merke at det er kommet folk fra Tana til OL, men jeg merker ikke sånt når jeg er på brytematten. Da er jeg i min egen verden, sier hun.

Hun anbefaler alle å lære seg mer om brytesporten, for å forstå mer og for at det skal være enklere å følge med.

– Bryting er ikke den mest populære idretten, men hvis folk setter seg inn i sporten og lærer seg reglene, spesielt fristil for kvinner og menn, så er det utrolig gøy å se på, sier Signe.

Bryting inneholder kondisjon, styrke og taktikk, det er veldig variert.

– Når man trener så er det nesten som en lagidrett, selv om det er individuelt. Man er avhengig av andre, for meg er det den ultimate sporten, sier Signe.

Kan ikke kaste bort tiden

Signe Marie har tidligere snakket om nasjonalitetsbytte. Noe som hun fortsatt mener er aktuelt, fordi hun synes opplegget for jenter innen brytesporten i Norge er for dårlig.

– Det er for mitt eget beste, fordi jeg ønsker utvikling. Hvis jeg får de midlene som jeg trenger og trenere som vil få ut mitt potensial, så best for meg, sier hun.

– Det er veldig mange andre land som er interessert i å ha meg som bryter.

–Jeg har ikke tid å sløse vekk talentet mitt på å vente på noe som ikke kommer

Signe Marie Fidje Store

Kjemper for neste generasjonen

OL-håpet synes det er viktig å faktisk gjøre de tingene i livet man har lyst til, sånn at tanken ikke ender opp som en drøm som aldri realiseres.

– Man kommer til å angre mer på de tingene man ikke gjør, enn de tingene man har gjort.

– Jeg synes det er kjempefint hvis jeg er en inspirasjon for andre unge. Jeg prøver å gjøre ting bedre, slik at brytere etter meg får det lettere, sier hun.

Proff i pakking

På en måte kan man si at Signe Marie har gullmedalje i pakking av koffert, som nå har gjennomført sin siste trening før avreise. Pakkingen derimot er ingen lagsport.

– Jeg har ingen hjelp, men jeg har full kontroll. Jeg føler jeg er blitt proff i pakking etter å ha reist så mye. Jeg pleier å pakke en halvtime før jeg drar, og jeg pleier å få med meg alt, flirer OL-håpet Signe.