NRK Meny
Normal

Sier nei til markedskreftenes frie spill på kysten

Flere lag og foreninger gikk i dag sammen om å underskrive en erklæring der de sier nei til regjeringens forslag om å privatisere fisken.

Aina Nilsen leser fra Tromsø erklæringen

Aina Nilsen, også kjent som Fiskerdattera, leser opp fra Tromsø-erklæringa. Flere forbund og lag nekter å gi opp fisken til de med penger.

Foto: Sigve Nedredal / Frilanser

– Dette er selvfølgelig tverrpolitisk, så vi får håpe at alle partiene i Nord-Norge ser galskapen, og skjønner hva har skjedd og hva som faktisk holder på å skje, sier Aina Nilsen

Hun sikter til at departementet har foreslått å fjerne deltakerloven i havressurslova, og dermed åpne for at hvem som helst kan kjøpe fiskekvotene.

Eies av det norske folk

– Kvotene er ikke eid av staten, de kan ikke selge det. Kvotene eies av det norske folk i fellesskap, og er ikke en salgsvare. Dermed kan de ikke selges, slår Fiskerdattera fast.

I loven står følgende:

Ǥ 2.Retten til ressursane

Dei viltlevande marine ressursane ligg til fellesskapet i Noreg.»

Vil ikke selge fiskerettighetene

7 personer var tilstede i fagforbundets lokaler i Tromsø. De er klar med en erklæring til regjeringen.

Budskapet deres er ikke til å ta feil av.

De nekter å la havets viktigste ressurs, fisken, gå fra folkets hender til hendene på de som har penger til å kjøpe kvotene.

Regjeringen har foreslått å privatisere kvotene for all fremtid. Loven må derfor endres ifølge regjeringen dersom det skal være mulig å privatisere kvotene helt.

Tromsø-erklæringa

Denne erklæringen har Fiskerdattera, Norges Kystfiskarlag, Kystopprøret Gjenreis Kystnorge, LO Tromsø, Naturvernforbundet Troms, Fagforbundet Tromsø, Tromsø Nei til EU og Troms Natur og Ungdom skrevet under på.

Foto: Sigve Nedredal / Frilanser