Sier ikke nei til skjelettforskning

– Vi sier ikke automatisk nei til forskning av samiske skjeletter, sier Sametingets ekspert på området, Audhild Schanche.

Hodeskaller

Hodeskaller

Foto: NRK/Brennpunkt

Brennpunkt-programmet «Førsteretten» tirsdag konkluderte med at Sametinget sier nei til å sammenlikne DNA fra nålevende samisk befolkning og eldgamle samiske skjeletter. Det skriver Finnmark Dagblad .

– Ingen automatikk i hva man sier

– Sametinget sier ikke nei til noen forskningssøknader før man har sett dem på bordet, og vurdert både nytte, kunnskapsverdi og etiske standarder. Der er ikke noe som tilsier at Sametinget har en automatikk i hva man sier ja og nei til, sier Audhild Schanche til NRK.

Hun er Sametingets ekspert på området og ble intervjuet av Brennpunkt-redaksjonen, men ingenting av det kom med i programmet.

I dagens Finnmark dagblad forteller Brennpunkt journalisten, Astri Thunold, grunnen til dette.

– Etter at jeg hadde intervjuet Olli, bestemte Schanche seg likevel for å gi et intervju. Dette intervjuet bidro dessverre ikke til å klargjøre nærmere hva Sametinget mener vil være en akseptabel DNA-forskning på samiske skjelett. Ifølge Audhild Schanche finnes det altså heller ingen vedtak i noen av Sametingets organer som kan kaste lys over hva Sametinget mener om saken, sier Thunold.

Skjelettkomité

Schanche forklarer at hvis det er noen som vil forske på den skjelettsamlingen som befinner seg på Anatomisk institutt ved Universitetet i Oslo , så må de først henvende seg til skjelettkomiteen under de nasjonale forskningsetiske komiteene.

– Der vil det foretas en forskningsetisk vurdering og det vil gis en anbefaling. Dersom de får en vurdering på at dette er god og nyttig forskning, så må man også henvende seg til Sametinget. Sametinget legger stor vekt på skjelettkomiteens faglige vurderinger. Hvis de får en negativ tilråding fra skjelettkomiteen, så kan man likevel henvende seg til Sametinget og spørre om å likevel få tilgang, forklarer Schanche.

Hun forteller at Sametinget til i dag ikke har fått søknader som går på genforskning.

Korte nyheter

 • Nødvendig tillatelse for elektriske ferger

  Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt tillatelse til at Kystnett AS bygger ei 66 kilovolts kraftledning fra Ulvsvåg til Bognes i Hamarøy kommune. De har også gitt konsesjon til en ny transformatorstasjon på Bognes. Tillatelsen gjør at Statens vegvesen kan elektrifisere fergene fra Bognes. Les mer i pressemeldingen fra NVE.

  Kaos ved fergeleia Bognes.
  Foto: Helge Westermann
 • Valgt ut tomter til omsorgsboliger

  Styringsgruppen for prosjektet helsehus i Hamarøy har kommet med sine anbefalinger om hvor omsorgsboliger i Hamarøy kommune bør bygges. Det er tidligere vedtatt at det skal bygges ti tomter på Drag og ti tomter på Oppeid. På Oppeid er anbefalingen å rive miniboligene ved sykehjemmet, legekontoret og legevakt. På Drag er anbefalingen å bygge i tilknytning til Dragstunet, på en av de to tomtene ved nedlagte Margits Minne i Drag sentrum, skriver Avisa Nordland. Disse tomtene har også nærhet til legekontor.

  "Margits Minne" i sentrum av Drag.
  Foto: Sander Andersen / NRK
 • Fersk skuespiller har hovedrollen

  Under andre verdenskrig ble store deler av rommene på Quality Hotel Grand Royal i Narvik okkupert av tyskerne. Hotellet har nå laget filmer om det som skjedde på hotellet under krigen. Resepsjonist ved hotellet Ina Emilie Framvik (33) spiller hovedrollen, som bestyrer Petra Gledich. – Det har vært veldig interessant å lære om historien, sier Framvik. Hun har aldri stått på en scene eller pratet i en mikrofon før hun ble skuespiller for første gang gjennom dette filmprosjektet, skriver avisen Fremover.

  Quality Hotel Grand Royal i Narvik.
  Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK