SGP-vinneren: – Trist hvis Liet blir avlyst

Vinneren av årets Sámi Grand Prix håper at Samisk musikkfestival lykkes å skaffe nok penger til å arrangere Liet International i Kautokeino.

Ella Marie Hætta Isaksen

SGP-vinner Ella Marie Hætta Isaksen øver nå til helgas opptreden i samiske festivalen Márkomeannu i Evenes/Skånland. Hun håper at Samisk musikkfestival i Kautokeino skal få nok penger til å kunne arrangere årets Liet.

Foto: Jan Kristian Lindi / NRK

Ella Marie Hætta Isaksen

Ella Marie Hætta Isaksen.

Foto: Mads Suhr Pettersen

– Det hadde vært artig å få representere Sápmi i en internasjonal musikkonkurranse, særlig fordi arrangementet etter planene skal holdes i Kautokeino. Derfor er det veldig synd hvis det ikke blir noe av dette på grunn av pengemangel. Det ville ha vært trist, sier Sámi Grand Prix-vinner Ella Marie Hætta Isaksen.

Mora til ungjenta fra Tana er opprinnelig fra Kautokeino, og derfor ville det vært ekstra stas for Ella Marie å få delta i den internasjonale sangkonkurransen for europeiske minoritetsspråk nettopp der.

– Jeg hadde ikke forventet å vinne Sámi Grand Prix da jeg meldte meg på sangkonkurransen, og da seieren var et faktum så var denne internasjonale konkurransen fjernt fra mine tanker. Men da jeg ble minnet om at jeg kan få delta der, så ble jeg veldig glad, forteller Isaksen.

Ella Marie Hætta Isaksen

Det var mye glitter og stas da Ella Marie Hætta Isaksen vant sangdelen av årets Sámi Grand Prix i Kautokeino. Med dette er hun også kvalifisert til å representere Sápmi i Liet International.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Pengelens arrangør

Samisk musikkfestival i Kautokeino har påtatt seg oppgaven å arrangere årets Liet International, men mangler fortsatt de 1,7 millioner kronene som kreves for å få realisert arrangementet.

Rektor Ellen J. Sara Eira

Styreleder Ellen J. Sara Eira.

Foto: Åse Pulk/NRK

– Vi har søkt om støtte fra blant annet Sametinget og de tre nordligste fylkestingene. Fra fylkestingene har vi fått nei, og Sametinget vil forhåpentligvis svare innen få uker. Hvis vi ikke får noe støtte så har vi ikke økonomi til å gjennomføre arrangementet, opplyser styreleder Ellen J. Sara Eira i Samisk musikkfestival.

Styret i Samisk musikkfestival i Kautokeino sa i vinter ja til Liet Internationals forespørsel om å påta seg oppgaven å arrangere årets utgave av sangkonkurransen for europeiske minoritetsspråk.

Liet har blitt arrangert årlig siden 2002, men i 2015 var det stopp.

I oktober 2015 gikk organisasjonen bak Liet International ut med at på grunn av dårlig økonomi ble det ikke noen konkurranse det året. Konkurransen skulle heretter arrangeres annet hvert år.

– En viktig konkurranse

Ella Marie Hætta Isaksen mener at Liet International er en viktig konkurranse fordi den promoterer minoritetsspråk i Europa.

– Nettopp derfor hadde det vært artig å få delta. Det ville ha gitt meg muligheten til å møte andre sangere, musikere og musikkinteresserte fra hele Europa. Jeg tror de har mange likheter med oss samer, sier Isaksen.

Hun utdyper dette slik:

– Felles for alle som snakker minoritetsspråk er at vi hver eneste dag blir utfordret av de som snakker majoritetsspråket. Jeg tror jeg kunne ha lært veldig mye av de andre, tror Isaksen.

Det unge sangtalentet tror hun kunne ha utviklet seg både som menneske og som artist ved å delta i dette store arrangementet.