NRK Meny
Normal

Kautokeino kan bli vertskap for den internasjonale sangkonkurransen Liet

Samisk musikkfestival har sagt ja til å arrangere årets Liet International i Kautokeino.

Ella Marie Hætta Isaksen

Påskeaften vant Ella Marie Hætta Isaksen den samiske sangkonkurransen Sámi Grand Prix i Kautokeino. Dermed er hun kvalifisert til finalen i den internasjonale sangkonkurransen Liet.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Ellen J. Sara Eira

Styreleder Ellen J. Sara Eira.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

– Det var Liet International som tok kontakt med oss. Det skjedde allerede i slutten av 2015. Rett før påske i år kom det en konkret forespørsel om vi kunne påta oss arrangementet. Vi svarte først at det måtte vi vurdere, og nå har vi svart at vi kan jo prøve, forklarer styreleder i Samisk musikkfestival Ellen J. Sara Eira til NRK.

Eira tror at Samisk musikkfestival har både kunnskapen, erfaringen og det som skal til for å få gjennomført dette store internasjonale arrangementet på en skikkelig måte.

– Vår produsent Nils Johan Vars var tilstede da Liet International siste gang ble arrangert i 2014. Han mener at dette arrangementet ikke er så stort at vi ikke skulle klare å få gjennomført det på en god måte. Han sier at vår egen Sámi Grand Prix er enda større. Derfor mener han at vi enkelt skulle klare dette, sier Eira.

Vanskelig økonomi

Sangkonkurransen for europeiske minoritetsspråk har blitt arrangert årlig siden 2002, men i 2015 var det stopp.

I oktober 2015 gikk arrangørene ut med at på grunn av dårlig økonomi ble det ikke noen konkurranse det året. Konkurransen skulle heretter arrangeres annet hvert år.

Det betydde blant annet at fjorårets vinner av Sámi Grand Prix, Nils Henrik Buljo, ikke fikk sjansen til å delta i denne internasjonale sangkonkurransen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Årets Liet artister på scenen.

Liet International har blitt arrangert årlig fra 2002 til 2014. Bildet er fra Liet-finalen 2011 i Udine i Italia.

Foto: Thoralf Balto / NRK

Liets hovedkontor er i Nederland. Talsmann for Liet International, Tjallien Kalsbeek, sier at dårlig økonomi i flere land gjør det vanskelig å få arrangert sangkonkurransen andre steder enn Sápmi.

– I Nederland har støtten til kulturformål blitt betraktelig mindre. Derfor er vi avhengige av at det stedet der Liet blir arrangert har mulighet til lokal finansiering. Men selvsagt vil Liet International også bidra, sier Kalsbeek til den samiske avisen Ávvir.

– Vi har allerede opplyst ordføreren i Kautokeino om planene våre. Vi har også vært i samtaler med sametingsrådet og snart skal vi ha videre samtaler med dem. I tillegg kommer vi til å invitere NRK Sápmi med i samarbeidet. Jeg har virkelig tro på at vi skal klare det, tror Ellen J. Sara Eira.

Eira opplyser at de allerede tirsdag i neste uke skal ha et møte med tre representanter for Liet International.

– En ære å få representere Sápmi

Ella Marie Hætta Isaksen

SGP-vinner Ella Marie Hætta Isaksen.

Foto: ÁrdnaTV / NRK

Sápmi har blitt representert av vinneren av sangdelen i Sámi Grand Prix. Årets vinner, Ella Marie Hætta Isaksen, er dermed kvalifisert til Liet International.

17-åringen fra Tana sier imidlertid til Ávvir at hun aldri har hørt om sangkonkurransen.

– Det er rart at jeg aldri har hørt om konkurransen, men det ville selvsagt ha vært en ære for meg å representere Sápmi i en slik konkurranse. Ellers er det dessverre vanskelig å si noe mer om dette siden jeg ikke har hørt noe om konkurransen tidligere, sier Isaksen til avisen.

I mars var Ella Marie Hætta Isaksen en av tre kulturutøvere som representerte Sápmi i Arctic Winter Games 2016 i Nuuk. En Liet-finale i Kautokeino kan være et nytt høydepunkt for ungjenta.