NRK Meny
Normal

– Hvis overgrepene får fortsette vil hele samfunnet råtne

Han var en av sex-ofrene i Tysfjord. I dag står Karl Edvard Urheim (38) fram med sin historie i NRK Sámi Radio for å hjelpe andre ofre.

Karl Edvard Urheim
Foto: Sara Kristine Eira Lantto / NRK

– Det var som å få en knyttneve i magen. Skjer det enda med gutter den dag i dag, tenkte jeg. Den andre reaksjonen min var at endelig er det noen som tør å ta tak i saken. På en måte var det en gledens dag på en merkelig måte.

Karl Edvard Urheim - Kalle - forteller at han så gårsdagens TV-sak på Ođđasat sammen med familien.

– Det var helt stille i stua. Vi gjorde alle våre tanker.

En familiefar fortalte om sin egen sønn som for et år siden ble utsatt for seksuelle overgrep i Tysfjord.

SE SAKEN: VIL STOPPE SEX-OVERGREPENE  

– Gå til hjelpeapparatet 

– Når en sak som dette plutselig dukker opp, blir man motivert til å fortelle om sin egen historie. Grunnen til at jeg velger å stå fram, er at en slik alvorlig sak fortjener å få et ansikt. Mitt ønske er at flere andre tør å komme fram; denne type saker skal ikke gjømmes og forties. Jeg gjør det også fordi at slike ting skjer den dag i dag.

38-åringen mener ikke at alle nødvendigvis må stå fram i media med sine historie.

– Dette kan fortelles til et hjelpeapparat, kommunelegen eller en god venn. Poenget er ikke å gå å bære på det selv. Jeg har selv vært til behandling og fått den hjelpa jeg trenger.

Kalle synes det er bra at Tysfjord kommune nå setter iverk et hjelpeapparat.

– Alle trenger å få et tilbud om hjelp. Det er også viktig å få hjelp utenfra ettersom Tysfjord er en liten kommunen. Man kan ikke be folk om å komme med sine historier dersom man ikke har et hjelpeapparat klart, sier Urheim. 

Sex er tabu 

Han mener det er mange grunner til at ofrene ikke har anmeldt forholdene til politiet eller gått hjelpeapparatet.

– Det er tette relasjoner, mange er i slekt med hverandre og folk tør ikke. Problemet i Tysfjord er at ingen tør å prate. Seksualitet er tabu i seg selv i den samiske befolkningen. Det er ingen tradisjon å prate om slike ting. Man skal likevel ikke gå rundt og tro at slik skal det være selv om det er galt. Tiden leger alle sår, heter det, men likevel betyr ikke dette at man skal tie.

Kalle ble utsatt for overgrep som barn på midten av 1980-tallet. Overgrepene skjedde over tre år. I dag bor han i Oslo, men var på besøk hos familien i Tysfjord i går da saken gikk på TV.

Flink til å skjule

– En gutt som var en del eldre enn meg overgrep seg. Jeg skulle gjøre seksuelle tjenester for ham mot betaling i form av penger eller godterier. Han var i nær slekt med meg.

38-åringen forteller til NRK Sámi Radio at han var "flink til å holde overgrepene skjult".

– Mine foreldre visste ingen ting om dette før jeg selv fortalte det for fem-seks år siden. Alt foregikk på soverommet.

Grunnen til at Kalle ikke fortalte noe om overgrepene var frykten for sitt eget liv.

Fryktet for livet

– Det verste var redselen for å bli slått ihjel dersom jeg gjorde som jeg fikk beskjed om. Jeg kjenner folk som har opplevd akkurat det samme som meg. De har heller ikke anmeldt forholdene, forteller Urheim.

– Skal man stoppe dette, så må folk anmelde det. Det er noe man ikke kan gjøre opp på kammerset. Dette er lovbrudd. Problemene vil fortsette dersom man ikke gjør noe. Hvis dette skal gå i arv, så vil hele samfunnet råtne.

Tysfjordingen forteller hvordan han kom seg ut av overgrepshelvetet.

– Da jeg gikk på gymnaset anmeldte jeg vedkommende for vold. Jeg tror jeg skremte vettet av ham. Når vedkommende hadde terrorisert meg og mine søsken, så fikk jeg nok. Jeg ble slått ned av ham og da anmeldte jeg ham. All volden og terroriseringen oppfattet jeg som en beskjed til meg om at jeg måtte holde kjeft. Etter hvert kom forholdene opp for dagen.

Er styrket

Kalle forteller at han undertrykte minnene fra barne- og ungdomstiden i mange år.

– I dag har jeg kommet styrket ut av dette fordi minnene er bearbeidet. Det gjør vondt, men det går likevel an å prate åpent om det. Jeg prøver nå å hjelpe til ved å stå fram. Slik kan andre se at det nytter hvis man får den rette hjelpa og vern rundt seg selv.