NRK Meny
Normal

Senterparti-ordførere i opprør

– Regjeringen tenker ikke på folks behov for tjenester når de nå skal slå sammen kommuner, sier Karasjokordfører Anne Toril Eriksen Balto (Sp).

Sp-ordførere

Påtroppende partileder og et samlet ordførerkorps fra Senterpartiet vil opprettholde et sterkt og godt lokaldemokrati i norske kommuner.

Foto: Privat

Regjeringens ekspertgruppe foreslår at det skal bo mimimun 15000 mennesker i hver kommune. Dette betyr at det i Finnmark ikke ville vært så mange kommuner.

Karasjokordfører Anne Toril Eriksen Balto dettok i går på senterpartiets ordførermøte på Stortinget. Ordførerne slår kraftig i bordet, og vil ikke godta forslaget om kommunesammenslåinger.

– De teller bare hoder, bestemmer hvor mange mennesker det skal være i storkommunene, de glemmer helt tjenestebehovene til disse menneskene, sier Balto.

Anne Toril Eriksen Balto

Karasjokordfører Anne Toril Eriksen Balto er en av ordførerne som ikke vil ha storkommunene som nå foreslås.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Nekter å akseptere forslaget

Senterpartiets ordførere nekter å akseptere at en ekspertgruppe i Oslo skal overstyre lokaldemokratiet og tallfeste hvor mange innbyggere som trengs for å skape gode, norske kommuner.

I Finnmark og Troms vil bare Alta, Tromsø og Harstad ha nok innbyggere til å forbli egne kommuner.

– For oss i Finnmark føles det helt meningsløst å slå sammen kommuner som er store i areal, det vil bli lange avstander til kommunesenterene, og så har vi jo det samiske i tillegg, sier Balto.

Ekspertgruppa har fått som mandat å gi kriterier som alle kommuner bør oppfylle med utgangspunkt i dagens oppgavedeling mellom stat, fylke og kommune.

Samtidig sier regjeringen at det er aktuelt å flytte oppgaver fra stat og fylke over til større kommuner, men dette skal en først ta stilling til seinere.

Hør saken her (på samisk):