Lege sendte feil pasient til sykehus

En vikarlege i Karasjok forvekslet to pasienter og sendte feil pasient til Hammerfest sykehus, en reise på tre timer.

Karasjok helsesenter
Foto: Elvi Norvang / NRK

Denne forvekslingen skjedde i forrige uke på helsesenteret i Karasjok. To eldre kvinner satt i dagligstua da vikarlegen kom inn for å informere at den ene kvinnen må på sykehus. Så kom kontrabeskjeden - det er den andre kvinnen som må innlegges. Pedagog Risten Joks Eira så hele episoden, og kaller det rett og slett en ubehagelig situasjon.

– Den ene kvinnen var reiseklar og hadde gitt beskjed til familien at hun må innlegges. Det oppsto litt kaos i dagligstua, da den andre kvinnen oppdaget at det er hun som må dra, forteller Joks Eira.

Kvinnene prøvde og forklare, men hverken legen eller sykepleieren forstod samisk.

Tar tid å oppdage en forveksling

Kommunikasjonrådgiver Eilert Sundt, ved Hammerfest sykehus, vil ikke bekrefte eller avkrefte om vikarlegen sendte feil pasient. Hammerfest sykehus ligger nesten 220 kilometer unna Karasjok.

– Vi har ikke lov til å uttale oss om konkrete enkeltsaker, på grunn av taushetsplikt og personvern, men kan informere om generelle rutiner som vi har her på sykehuset, sier Sundt.

Hvilke rutiner har sykehusene dersom man forveklser pasienter og sender inn en som er friskere enn den andre?

– De generelle rutinen er at sykehuset skal sjekke om det faktisk er «Eva» eller «Kari» som er innlagt. Dersom legene forveksler eller sender inn feil pasient, kan det hende at det tar litt tid før sykehuset oppdager det.

Sundt vil ikke si noe om utviklingen i saken, ei heller hvordan sykehuset kommer til å reagere dersom legen har forvekslet pasienter.

Begge kvinnene bekrefter historien om feilvekslingen, men ingen av de to ønsker å stå frem.

Saken må klages inn

Fylkeslegen i Finnmark Karin Straume har aldri hørt maken til historie, men sier at dersom man har forvekslet og sendt inn feil pasient, må familiene klage inn saken.

– Jeg vil ikke kommentere saken før vi får inn en formell klage, sier Straume.

Døtrene til kvinnen som ble feilsendt kommer til å sende inn en klage.

– Det har vært en belastning for vår gamle mor, forteller en av døtrene. Hun måtte overnatte på sykehuset og ble sendt hjem med drosje dagen etter.

Helse- og omsorgssjefen i Karasjok kommune, Randi Johansen Paltto, har ikke hatt tid til å kommentere saken, men skriver følgende i en e-post:

«Ingen pasienter er blitt feilsendt!»