NRK Meny
Normal

Forblir en selvstendig institusjon

Diehtosiida - Samisk høgskole i Kautokeino

Samisk høgskole i Kautokeino.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Bjørn Haugstadkan i dag meddele at høgskolen i Kautokeino forblir som en selvstendig institusjon.

Bjørn Haugstad

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Bjørn Haugstad.

Foto: Pressefoto / KD

En helt spesiell plass

– Høgskolen har en helt spesiell plass og begrunnelse i det norske systemet, knyttet til vår deltagelse i samisk språk og kultur, og norske urfolksforpliktelser. Det tilsier at samisk høgskole forblir en selvstendig institusjon.

Samtidig er det jo en veldig liten høgskole, så den har stor nytte av et tett samarbeid med større institusjoner som også legger vekt på samisk språk og kultur, sier statssekretær Bjørn Haugstad.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, signaliserte allerede forrige fredag på et dialogmøte med alle rektorene i Nord-Norges universitet og høgskoler, at Samisk høgskole i Kautokeino består som egen enhet. Dette møtet var en del av den varslede prosessen med å endre utdanningsstrukturen i Norge.

Foto: Øystein Nygård / NRK
Jelena Porsanger

Rektor Jelena Porsanger.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Posisjonen styrkes

Rektor ved Samisk høgskole, Jelena Porsanger er fornøyd med at deres posisjon som samisk og urfolks institusjon styrkes.

Helt siden kunnskapsministeren i mai ba alle høgskoler og universitet i Norge om å komme med forslag til hvordan man best kan organisere høyere utdanning i framtida, har styret til Samisk høgskole hatt god kommunikasjon med kunnskapsdepartementet.

Porsanger mener de har klart å formidle Samisk høgskoles spesielle ståsted og argumenter på en god måte.