NRK Meny
Normal

Se NRK-reporteren bli med på joiken

De unge joikerne i Utsjok ble overrasket da de oppdaget at mannen som intervjuet dem var den første til å gi ut på plate joiken de holdt på å øve inn.

NRK-reporter joiker «Lárina (Orbina)» sammen med blant annet Laura Pieski (21) og Anna Lumisalmi (25).

SE VIDEO: Nyhetsreporter Piera Balto (63) joiker sammen med blant annet Laura Pieski (21) og Anna Lumisalmi (28). - Foto/redigering: Nils John Porsanger/NRK

Allerede i høst begynte elevene ved Samisk utdanningssenters filial i Utsjok i Nord-Finland å øve inn repertoaret de skal opptre med under tilstelninger i Utsjok, Enare og Helsingfors i forbindelse med samenes nasjonaldag - 6. februar.

Ovllá Järvensivu og Annukka Hirvasvuopio-Laiti

Perkusjonist Ovllá Järvensivu og musikklærer Annukka Hirvasvuopio-Laiti.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Torsdag holdt de på med siste finpuss av låtmaterialet, som består av forskjellige sanger og tradisjonelle samiske joiker.

Øvingen ble behørig dokumentert av et TV-team fra NRK Sápmi bestående av nyhetsreporter Piera Balto og TV-fotograf Nils John Porsanger.

Innslaget fra øvingen blir sendt i kveldens utgave av de samiske TV-nyhetene Ođđasat.

En av joikene på repertoaret er «Lárina (Orbina)», en tradisjonell joik som Piera Balto gav ut på LP-plate i 1978. Joiken er også med i nyutgivelsen av plata som kom høsten 2015.

Sangstudentene synger en helt ny versjon av joiken. I den nye versjonen er joiken blitt til flerstemt sang.

Både elevene og lærerne ble overrasket, da de oppdaget at mannen som intervjuet dem var identisk med joikeren som har gjort «Lárina (Orbina)» kjent for resten av verden.

Da ble Balto bedt om å bli med.

– Det er ikke min tur å opptre nå, prøvde Balto seg. Men han måtte bare stille opp da alle begynte å klappe i hendene for å oppmuntre ham.

– Dette var skikkelig gøy, innrømmer Piera Balto dager derpå.

Samelandsbrua, Sámi šaldi, Utsjok

Samelandsbrua i Utsjok med vakkert sollys i horisonten.

Foto: Nils John Porsanger / NRK