Dokumentarfilmer fra NRK Sápmi

Her kan du se et utvalg av dokumentarfilmer som NRK Sápmi har produsert.

Nils Roald Siri

Fra dokumentaren 'Endeløse åretak'. For laksefisker Nils Roald Siri (bildet) og kompisen John Sletteng består året av førti ukers venting og tolv ukers laksefiske.

Foto: Skjermdump, NRK

Norsk dokumentar. En gang hver vinter drar 84 år gamle Nils Porsanger alene ut på vidda til sin gamle gjeterhytte, der han joiker for sine døde barndomsvenner. Joiken skaper minner, nærhet og kontakt med de døde vennene.
Demonstrasjoner mot utbygginga av Kautokeino-Alta vassdraget førte til at den lille samebygda Máze unnslapp oversvømmelse, og dermed kunne NRK journalist Ole Máhtte Gaup vokse opp der. Som en følge av den kampen ble Sametinget opprettet i 1989. I denne dokumentaren ser vi nærmere på hva Sametinget har klart å utrette sine 25 første virkeår. Er det et viktig politisk organ, eller er det kun et pengesluk?
Norsk dokumentar. Hva hadde du gjort hvis en bjørn plutselig sto noen meter fra deg i skogen? Blitt paralysert av skrekk eller løpt vekk i panikk?
Hermann Sotkajervi fra Pasvik har hele livet levd sammen med bjørner. Han skal overbevise NRK-reporter Eilif Aslaksen om at bjørnen ikke er farlig.
Norsk dokumentar. Reintallet i Finnmark skal reduseres med omlag 40.000 dyr. Reineier Mikkel Mathis Hætta frykter for sin eksistens som reindriftsutøver, presset som han er mellom slaktekrav og gruveinteresser. Er det virkelig for mye rein på vidda?
Norsk dokumentar. Verdens økte etterspørsel etter mineraler bidrar til et enormt fokus på naturressursene i nordområdene.
Reineier Isak Mathis Triumf i Kautokeino, kjemper en ensom kamp mot et svenskt gruveselskap som ønsker å starte en gullgruve midt i hans beiteland.
Norsk dokumentar. 77-årige Anders Porsanger har ikke tid til å bli gammel. Trening, friluftsliv og dansing holder ham ung og frisk, sier han. Barnebarnet er både treningskamerat i skiløypa og ivrig elev i kunsten å fiske med flue.
Norsk dokumentar. Berit Hætta vokste opp med reindrift hjemme i Kautokeino. Og drømmen om egen reinflokk har hun alltid hatt med seg. Nå bor Berit i terrasseleilighet i Hønefoss - og på plenen nedenfor beiter tre reinsdyr. Drømmen lever.
Norsk dokumentar. For enkelte er et hjem så mye mer enn bare et hus. Til tross for at 57-årige Svein Eliassen i Lakselv i Porsanger bor i arktisk klimasone, har han de siste sju årene jobbet iherdig med å fullføre drømmen sin. Han vil lage en spesiell hage med de vakreste blomster og planter, men en hage rommer så mye mer enn dette.

Endeløse åretak

En lang vei å gå

Naturen savner meg

En sommerfugl i vinterland

Ávkin máilbmái - Maggas verden

Rubelmisjonæren - ikke galt å være rik

Veien til førerkortet

Fra dokumentaren "Endeløse åretak". For laksefisker Nils Roald Siri (bildet) og kompisen John Sletteng består året av førti ukers venting og tolv ukers laksefiske.