NRK Meny
Normal

Se «Rudolf» flyte på et isflak midt på elva

Karasjokingen Tone Nordsletta trodde knapt sine egne øyne da hun oppdaget hva vårflommen førte meg seg, nemlig et reinsdyr på et isflak.

Rein fast på isflak

Reinen bare stod der på isflaket, uten å kunne gjøre noe for å komme seg i sikkerhet. Det opplyser Tone Nordsletta, som filmet denne snutten.

På torsdag oppdaget Tone Nordsletta reinen og filmet den. Da var den kommet flytende på et isflak til Mánnevárnjárga, 4 km nedstrøms fra sentrum av Karasjok i Finnmark.

– Jeg ble veldig overrasket og måtte bare filme den, opplyser Nordsletta til den samiske avisen Ávvir.

NRK Sápmi

Ble reddet av brannmannskaper

Reidun Rasmussen bor i Mánnevárnjárga, og det var hun som først oppdaget reinen på isflaket rundt kl. 13 på torsdag formiddag.

Hun meldte straks dette til politiet.

– Etter min mening har alt liv like stor verdi og jeg fryktet at reinen kunne drukne hvis ingen reddet den. Da ringte jeg til politiet, som bestemte at dette var en sak for brannvesenet, forklarer Rasmussen til avisa.

Rasmussen opplyser at det tok rundt et kvarter til tjue minutter fra hun meldte om hendelsen til brannmannskapene ankom.

Tre brannfolk måtte til for å redde reinen. De kom seg bort til reinen med en spesialbåt, som de bruker under redningsaksjoner når det er usikker is.

– Under redningsaksjonen gikk den livredde reinen flere ganger gjennom isen. Det gjorde redningsmannskapene også, men de hadde båten å holde seg fast i. Mens de holdt på kom det et isflak som var stor som en flystripe. Reinen gikk selv oppå den, forteller Rasmussen.

Reinen ble etterhvert fraktet trygt på land. Der ble den sluppet fri fordi ingen som var tilstede visste hvem som eier den.