Hopp til innhold

Se «Rudolf» flyte på et isflak midt på elva

Karasjokingen Tone Nordsletta trodde knapt sine egne øyne da hun oppdaget hva vårflommen førte meg seg, nemlig et reinsdyr på et isflak.

Rein fast på isflak

Reinen bare stod der på isflaket, uten å kunne gjøre noe for å komme seg i sikkerhet. Det opplyser Tone Nordsletta, som filmet denne snutten.

På torsdag oppdaget Tone Nordsletta reinen og filmet den. Da var den kommet flytende på et isflak til Mánnevárnjárga, 4 km nedstrøms fra sentrum av Karasjok i Finnmark.

– Jeg ble veldig overrasket og måtte bare filme den, opplyser Nordsletta til den samiske avisen Ávvir.

NRK Sápmi

Ble reddet av brannmannskaper

Reidun Rasmussen bor i Mánnevárnjárga, og det var hun som først oppdaget reinen på isflaket rundt kl. 13 på torsdag formiddag.

Hun meldte straks dette til politiet.

– Etter min mening har alt liv like stor verdi og jeg fryktet at reinen kunne drukne hvis ingen reddet den. Da ringte jeg til politiet, som bestemte at dette var en sak for brannvesenet, forklarer Rasmussen til avisa.

Rasmussen opplyser at det tok rundt et kvarter til tjue minutter fra hun meldte om hendelsen til brannmannskapene ankom.

Tre brannfolk måtte til for å redde reinen. De kom seg bort til reinen med en spesialbåt, som de bruker under redningsaksjoner når det er usikker is.

– Under redningsaksjonen gikk den livredde reinen flere ganger gjennom isen. Det gjorde redningsmannskapene også, men de hadde båten å holde seg fast i. Mens de holdt på kom det et isflak som var stor som en flystripe. Reinen gikk selv oppå den, forteller Rasmussen.

Reinen ble etterhvert fraktet trygt på land. Der ble den sluppet fri fordi ingen som var tilstede visste hvem som eier den.

Korte nyheter

  • Fosen-demonstrasjon i Tromsø

    Lørdag møtte 50-60 mennesker opp til Fosen-demonstrasjon i Tromsø.

    Nestleder i Romssa Sámi Searvi-NSR, Helene Ajuna Olsensier det er viktig å stille opp på demonstrasjon også i nord.

    – Først og fremst er det et menneskerettighetsbrudd som er konstatert i Høyesterett. Det er en tydelig videreføring av den kolonistiske politikken som har blitt videreført i hundrevis av år

    Hun sier at selv om hun selv er fra et sjøsamisk-område i Nord-Norge, så berøres også hun av det samene i Fosen-området står i.

    Olsen trekker frem at det i Sannhets- og forsoningskommisjonen står om da det ble bygget ut vannkraftverk i hennes hjemkommune.

    – Det som har skjedd der er skremmende likt det som skjer nå i Fosen. Derfor er det eneste rette er å fortsette å kjempe.

    Hun sier at eneste vinningen samene har fått ut av kampen om Fosen er fellesskapet Sapmi.

    – At det fortsatt er så sterkt. Det ser man når man samles her og i Oslo på 600 dager og fremdeles kjemper for dem.

    Helene Ajuna Olsen
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Fosen-aksjonistene vil gjøre klar ny aksjon om 100 dager

    – Vi gjør oss klare til ny aksjon om det går 100 dager til, skriver Fosen-aksjonistene i en pressemelding.

    De siste timene før 600-dagen har Fosen-aksjonistene blokkert og slått leir utenfor Statsministerens kontor. Nå har de samlet mange hundre mennesker foran Stortinget og går i demonstrasjonstog tilbake til SMK i en stille markering.

    Demonstrasjonstog for Fosen
    Foto: Biret Inger Mathisdatter Eira / NRK
  • Ii lohppit dáhtona goas ášši galgá leat čovdun

    Stáhtačálli Elisabeth Sæter (Bb) mieđiha ahte sii áinnas livččejit galgan leat guhkkelabbui boahtán, gávdnat čovdosa Fovsen-riidui. Muhto lohká ahte maŋimuš 100 beaivvis leat dehálaš áššit dáhpáhuvvan.

    Fosen-akšunisttat álggahedje miellačájeheami Šloahta olggobealde bearjadaga. Sii ledje čohkkán Stáhtaministara kantuvrra olggobeallai maŋŋel go ledje bivdán Jonas Gahr Støre váldit ovddasvástádusa Fovsen-áššis.

    Oljo- ja energiijadepartemeantta stáhtačálli Elisabeth Sæteris (BB) lea stuora áddejupmi dasa ahte Fovsen-boazosápmelaččain lea lossa dilli.

    – Mun háliidan erenoamážit váldit ovdan ahte mii leat ožžon čoahkkái soabahanbeavddi gaskal Fovsen boazosápmelaččaid ja bieggafápmokonsešonearaid - maid bealátkeahtes soabaheaddji jođiha. Jáhkán ahte dat lea leamašan dehálaš oažžut áššebeliid beavdái, lohká son.

    Sæter lohká maiddái ahte sii leat ovdánan ja proseassa lea bures boahtán johtui, muhto son ii áiggo bidjat dáhtona dasa ahte goas galget leat gávdnan čovdosa.

    – Dat gal lea riikasoabaheaddji Mats Rulanda duohken, lohká son.

    Statssekretær i Olje-og energidepartemenet Elisabeth Sæter
    Foto: Håkon Benjaminsen / NRK