Savner samiske skilt i Sør-Varanger

Et enstemmig kommunestyre i Sør-Varanger vedtok for fem år siden å skilte stedsnavn i kommunen på samisk. I dag finner man ikke et eneste samisk stedsnavn på skilt i kommunen.

Šilttat Poršanggus

I Porsanger har man skiltet stedsnavn på tre språk.

Foto: Piera Balto / NRK

Det var i mars 2005 at et enstemmig kommunestyre i Sør-Varanger vedtok å skilte alle stedsnavn i kommunen på samisk. Fem år etter kan man ikke finne et eneste stedsnavn som er skiltet på samisk. Helge Stærk, som representerer Mátta-Várjjat Listu i kommunestyret, var selv med på å vedta saken.

– Beklagelig

– Man kan si at ingenting er gjort, i og med at det ikke er kommet opp noen skilt. Det er svært beklagelig at man ikke skal klare å gjennomføre et kommunestyrevedtak på så mange år, sier Stærk.

Elin Henriksen er varamedlem i kommunestyret for SV. Hun sier at de mange ganger har tatt saken opp og bedt om forklaring. Hun har spurt rådmannen både muntlig og skriftlig om hvor langt saken har kommet. Men til nå har hun ikke fått et klart svar.

– Bør få det til snarest

Etter det NRK Sámi Radio erfarer skal utvalget som jobbet med samiske stedsnavn i Sør-Varanger for to år siden ha sendt saken videre til Sametinget, hvor det skal tas et endelig vedtak. I går lyktes det ikke Sámi Radio å få svar fra Sametinget om dette.

Kommunestyrerepresentant for Mátta-Várjjat Listu Harald Stærk håper å se samiske stedsnavn på skilt allerede i løpet av våren.

– Jeg vil tro at man bør kunne klare å få de opp i løpet av våren og sommeren. Det kan ikke ta så lang tid. Man vet hva navnene har vært fra gammelt av. Det er bare å få laget skilt og skrudd de opp.