Savner samisk deltakelse på FN-møte

I dag avslutter FNs ekspertgruppe for urfolks rettigheter, EMRIP, sitt møte i Genève i Sveits, men med få samiske deltakere.

Laila Susanne Vars

Laila Susanne Vars, direktør for Gáldu, hadde ønsket større samisk deltakelse på FN møte i Genève.

Foto: Anna Sunna

– Når man tenker på at man er inne i en kritisk fase i arbeidet med urfolksrettigheter, så burde samiske politikere ha vært med denne uken her i Genève, mener direktør Laila Susanne Vars ved Gáldu - Kompetansesenteret for urfolks rettigheter i Norge.

Vars har fulgt møtet til FNs ekspertgruppe for urfolksrettigheter i Sveits. Ingen samiske politikere fulgte møtet, og bare Sametinget i Norge har folk fra administrasjonen på FN-møtet, skiver SR Sameradioen.

Skal gi råd om urfolks rettigheter

Australsk kvinne skal lede verdens urfolk

– Må holde seg oppdatert

Laila Susanne Vars er klar over at Sametingene må prioritere hva de skal være med på, men mener at det hadde vært lærerikt og viktig å ha fått med dette møtet.

- Om du jobber med spørsmål om urfolksrettigheter, som de fleste samiske politikere er interessert i, så burde man brukt denne uken i Genève, mener Gáldu direktøren.

FN møtet i Genève

FNs ekspertgruppe for urfolks rettigheter, EMRIP, har sitt møte i Genève i Sveits denne uken.

Foto: Anna Sunna

Vars legger til at det er en veldig kritisk tid for arbeidet med urfolksrettigheter, i FN går man nå igjennom alle sine program, deklarasjoner og konvensjoner for å se på hvordan urfolksrettighetene implanteres på nasjonale nivå.

FN ser også på hvordan man kan styrke EMRIP så det skal bli et bedre organ som tar vare på og jobber med urfolksrettighetene.

Prioriterer New York

Direktør Laila Susanne Vars ved Gáldu, sitter selv i Sametinget i Norge og er klar over at man ofte må prioritere og at det også er snakk om bruk av ressurser når man planlegger slike møter.

- Det er møtene til FNs permanente forum for urfolk i New York som samiske politikere prioriterer, men man hadde lært seg mye med å følge slike møter som i Genève, mener Vars, for da hadde man sett hvordan urfolksrettigheter utvikles og hvilke diskusjoner som føres om temaene.