NRK Meny
Normal

Savio-stipendet til Einarsen

Hanne-Grete Einarsen har fått tildelt John Savio-stipendet 2010.

Hanne-Grete Einarsen og Trond Nilsen

Hanne-Grete Einarsen og Trond Nilsen.

Foto: Torgeir Viddal

På Samisk kunstnerforbunds årsmøte, som ble holdt 19. og 20. mars i Helsinki ble det kunngjort at stipendet for 2010 deles ut til Hanne-Grete Einarsen.

John Savio stipendet har som formål å støtte utviklingsmulighetene for billedkunst med rot i samisk kultur.

– Når hun lengter, skaper hun et hus

John Savio stipendet tildeles av Bildende Kunstnernes Hjelpefond etter innstilling av SDSs Kunstneriske Råd og har som formål å støtte utviklingsmulighetene for kunst med rot i samisk kultur.

Stipendiet skal tildeles kunstner med samisk bakgrunn og identitet. Ellers gjelder de generelle krav om at stipendet tildeles på kunstfaglige kriterier og at mottakeren skal være kunstner som hovedsakelig har sitt virke i Norge.

Det kunstneriske råds fagkomité ved Samisk kunstnersenter består av Asbjørn Forsøget, Jørn Langseth og Eva Aira og de har gitt følgende begrunnelse:

’’Når hun lengter, skaper hun hus’’.

"Savnet mot nord finnes ikke lenger. Huset har endret karakter fra det enkle gjenreisingshuset som hun før malte da hun bodde i Bergen, til nå å ligne mer husformene fra Bergen. Hennes hus har fått innhold; trygghet, utrygghet, sorg og glede, hennes egne opplevelser preger bildene, gjennom en dyp symbolsk verdensanskuelse. Fagkomiteen ønsker å gi Hanne-Grete Einarsen John Savio stipendet for å gi henne muligheten til å få fortsette å vokse og utvikle seg sammen med sine hus og fylle dem med meget spennende innhold."

Det er fondsstyret som avgjør årlig hvilken størrelse det skal være på stipendet, men det er ikke opplyst hvor stort stipendet er på i år.