Hopp til innhold

Vil at byggingen av denne skal gi lokalt pengedryss

Når den nye brua skal bygges over Tanaelva, er ønsket stort om at også lokale bedrifter skal nyte godt av utbyggingen. Fra Vegvesenets side oppfordres det til å være på hugget.

Nye Tana bru

BLIR LANDEMERKE I ØST-FINNMARK: Til høsten igangsettes byggingen av nye Tana bru. Kostnaden er beregnet til over en halv milliard kroner. Bruspennet blir på 234 meter. Nybrua bygges rundt 100 meter sør for nåværende bru.

Foto: Illustrasjon / Plan Arkitekter/Statens vegvesen

Sametingsråd Marianne Balto.

SAMLER LOKALT NÆRINGSLIV: Daglig leder ved Sápmi Næringshage, Marianne Balto.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Så å si aldri klarer Indre Finnmark-bedrifter å nå frem overfor større utbyggingsprosjekter.

– Eksempelvis da en ny skole skulle bygges i Karasjok, så gikk oppdraget til et altafirma.

Dette sier daglig leder ved Sápmi Næringshage, Marianne Balto.

I dag er en rekke næringslivsaktører og representanter for Statens vegvesen samlet i et rådslagsmøte ved Tana bru, etter initiativ fra næringshagen (ekstern lenke).

Her skal man diskutere hvordan lokalt næringsliv kan høste fordeler av at det nå skal bygges splitter ny bru over Tanaelva ved bygda – til en pris på 578 millioner kroner.

Tanabru, Tana bru

RIVES OG ERSTATTES: Nåværende Tana bru, med det ikoniske fluestangmonumentet til høyre, konstruert av Reidar Wigelius.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Brubyggeren «avsløres» snart

Den 25. august offentliggjøres det hvilken aktør som får hovedoppgaven med å bygge nybrua. Anbudsfristen er to dager før (ekstern lenke).

– Oppgaven gis mest sannsynlig til en gigantisk aktør utenfra. I noen år fremover kommer det derfor til å være stor aktivitet her. Vårt fokus er på hvordan Indre Finnmark-bedrifter kan ta del i dette, sier Marianne Balto.

– I et så stort byggeprosjekt vil det nok dryppe litt på alle. Men de som har størst muligheter til å nyte godt av brubyggingen, er lokale grave- og betongentreprenører, og de som tilbyr matleveranser, transport og overnatting, sier Marianne Balto.

Se Statens vegvesens videoillustrasjon av nye Tana bru:

«Look to Snøhvit»

Snøhvit-utbyggingen i Hammerfest ga frem til 2014 ringvirkninger for tre milliarder kroner for nordnorsk næringsliv.

– På næringslivstreffet i Tana blir vi orientert om erfaringene lokale bedrifter utnyttet der.

– Men Snøhvit har jo vært i drift i snart ti år, og skal være det i mange tiår fremover. En brubygging er jo kun et midlertidig byggeprosjekt. Hvordan er Snøhvit-erfaringene til nytte?

– I vår tilfelle er det snakk om å utnytte byggeprosjektet kun så lenge det pågår. Men erfaringene deres er nyttige likevel, for eksempel til å bygge næringslivsnettverk, svarer Balto.

Ny bru

I VINTERDRAKT: Dette er en illustrasjon av hvordan den ferdigbygde brua vil fortone seg i landskapet. Etter planen ferdigstilles brua i 2019.

– Økt vareetterspørsel

– Dere heter jo Samisk Næringshage. En Indre Finnmark-bedrift er jo ikke nødvendigvis automatisk en samisk bedrift. Hvordan kan samisk næringsliv utnytte brubyggingen?

– Uansett hva slags større aktivitet det er snakk om, så vil synergieffekten gi ringvirkninger til vareetterspørsel lokalt.

– Selv eksempelvis samiske husflidsbedrifter?

– De som skal bygge nybrua trenger jo klær kanskje til og med gode, varme skaller. Det er ikke umulig, sier Marianne Balto.

Må være på hugget

– Når en stor byggeaktør kommer med anslagsvis 80–100 ansatte, så trenger de overnatting, mat, å klippe seg, transporttjenester også videre. Alt dette kan man tilby lokalt. Betong til brubyggingen kan man også lage i nærområdet.

Dette sier prosjektleder for investeringsavdelingen ved Statens vegvesens avdeling i Øst-Finnmark, Kåre Ramberg.

Han oppfordrer lokalt næringsliv til å være på hugget – nærmest fra det sekundet det blir kjent hvem byggeaktøren blir.

– Vær til stede, opprett kontakt med aktøren, send e-post. Har du den rette varen eller tjenesten å tilby, så blir du lagt merke til, sier Ramberg.

Tirsdag 21. juni arrangeres det også åpent folkemøte ved Tana rådhus klokken 18 om brubyggingen (ekstern lenke).

Korte nyheter

  • Ailo & co. kjørte inn til en 6. plass i Belgia

    Ailo Johansen (13) fra Kirkenes var en av de norske utøverne som deltok på motocrossløpet Coupe de l’Avenir i Belgia i helgen,

    Norges Motorsportforbund melder at de norske utøverne leverte solide prestasjoner.

    Konkurransen er en lagbasert hendelse hvor hvert deltakende land sender lag bestående av tre juniorutøvere.

    Norge stilte med to lag i konkurransen. Johansen fra Kirkenes stilte i 85-ccmklassen sammen med Isak Engelin og Per Degvold.

    Etter ni fullførte heat i hver klasse sikret det norske laget en 6. plass i 85-ccmklassen.

    I Open-klassen ble det norske laget nummer åtte.

    – Vi er kjempefornøyd med resultat og prestasjon. Dette er en arena hvor de beste juniorene samles for å måle krefter. Norges utøvere viste muskler og tar med seg læring og erfaring videre, sier lagleder Øystein H. Kjørstad på motorsportforbundets nettside.

    Ailo Johansen på crossykkel
    Foto: Privat
  • Lokalavis i Vardø har blitt tvangsoppløst

    Indre og Østre Finnmark tingrett bestemte mandag 3. oktober at Østhavet AS skal tvangsoppløses.

    Det melder iFinnmark.

    Det betyr at lokalavisen i Vardø ikke lenger trykkes etter rundt 26 år med drift.

    Bakgrunnen for at tingretten har bestemt at selskapet skal tvangsoppløses, er at selskapet ikke har et styre slik aksjeloven krever.

  • Áidnalunddot jietnagirji davvisámegiel sálmmaide

    Vuosttaš davvisámegiel sálbmagirji ilmmai 1870. Sotnabeaivve golggotmánu 8. beaivve almmuhuvvo Romssas ođđa davvisámegiel čuojahanrávagirji. - Soabadeaddji beassat lávlut sálmmaid váimmu gillii, dadjá Sámi girkoráđi jođiheaddji.

    - Ođđa jietnagirji lokte ovdan sámi lávlunvuogi, ja oažžu ovdan sámi sálbmalávluma erenoamáš estehtalašvuođa, dadjá Sara Ellen Anne Eira.

    Son lea leamaš Sámi girkoráđi jođiheaddji 2016 rájes ja son lea diŋgon girjji.

    1870 ilmmai vuosttaš davvisámegiel sálbmagirji. Gitta 153 jagi maŋŋá ilbmá dál nuohttagirji maid girkomusihkkárat miehtá riikka sáhttet geavahit. Dat gohčoduvvo Sálbmagirjji šuokŋagirji. Dán čállá Norgga girku

    Sámi girkoráđi jođiheaddji Sara Ellen Anne Eira.
    Foto: Kjell Are Guttorm / NRK