Satellitt gir Arnold 300 ganger raskere internett

Arnold Stormo i Fauske har i flere år drevet postordre uten mobildekning og bredbånd. Nå er problemet løst med teknologi som gir internett til bortgjemte plasser.

Arnold Stormo

Arnold Stormo har fått 300 ganger raskere internett gjennom satellitt.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Nå holder jeg på å få opp en side. Det kan ta to-tre minutter, forklarte Arnold Stormo (71) i Auto Deler AS da NRK besøkte han i april i år.

Stormo selger bildeler via telefon. Men det er ikke så enkelt når det bare finnes veldig tregt internett i området via ISDN. En gammel teknologi fra 1990-tallet.

– Først nå kommer den siden jeg skal ha opp. Men jeg må enda gjennom flere sider før jeg får gjort det jeg skal. Det tar mange minutter.

Og billig er det ikke. Regningene beløper seg til mange titalls tusen kroner i året.

Ingen hjelp fra kommunen

Og utfordringene har stått i kø. Arnold Stormo bor i bygda Stormo i Fauske kommune hvor det ikke er mobildekning, bredbånd eller dekning fra satellitt. Kommunen og Telenor ville ikke betale for en utbygging.

Nå, fire måneder senere, får han god hjelp fra den teknologiske løsningen satellittbredbånd, som er ukjent for de fleste.

Selskapet breiband.no tok kontakt med Stormo, som satte opp en ekstra signalmottaker på fjellet.

– Stormo er en av de få i Norge som bor i satellittskygge som gjør at man ikke får paraboldekning. På fjellet like ved er det dekning, så vi har satt opp en parabolmottaker der som videresender signaler ned til huset, forklarer salgssjef Vidar Fineide.

Vidar Fineide i Breiband.no

Vidar Fineide, salgssjef i Breiband.no, forklarer at nærmest alle i Norge kan få bredbånd via satellitt.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

300 ganger raskere

Satellittbredbånd har samme hastighet som vanlig bredbånd og mobilt bredbånd, opptil 20 megabit per sekund. Det er 300 ganger raskere enn ISDN.

– Via en bredbåndsmottaker på veggen får man internett fra en satellitt. Har du ISDN-linje, dårlig bredbåndlinje eller ikke har mobildekning er dette et ypperlig alternativ.

For to år siden var det bare hundretalls personer som benyttet seg av satellittbredbånd, som fungerer akkurat som raskt mobilnett.

– Nå har vi flere tusen kunder rundt om i hele landet, forklarer salgssjef i Breiband.no, Vidar Fineide.

Godt fornøyd

Arnold Stormo er godt fornøyd med den nye løsningen.

– Det er ganske fantastisk at man får respons med en gang. Det er en helt annen hverdag.