Seksuell trakassering hindrer henne ikke i å komme tilbake

Hun lar seg ikke skremme, i august vil Sarakka Gaup være tilbake ved teateret hvor en ansatt skal ha krenket flere kvinner.

Sarakka Gaup i stykket Stáinnak

Sarakka Gaup var med i teaterstykket Stáinnak i 2012.

Foto: Beaivváš/Stainnak/Mienna

– Jeg har lenge fryktet at det å si fra, vil resultere i at jeg ikke får videre jobb. Slik skal det ikke være. Jeg som offer skal vinne, ikke overgriperen.

Sarakka Gaup var ung, i starten av sin karriere, 20 år og nyansatt ved det samiske nasjonalteateret Beaivváš, da hun skal ha blitt seksuelt trakassert av en mannlig kollega. Hun ville egentlig ikke fortelle, «men ofte når noe er skummelt å gjøre, er det nettopp da en bør agere», sier Sarakka Gaup.

Tre kvinner står fram

Nå står hun og en annen kvinne fram med deres opplevelser for å støtte Elle-Máijá Tailfeathers. Alle tre skal ha blitt seksuelt trakassert av samme mann.

Tidligere har Elle-Máijá Tailfeathers stått fram og fortalt åpent om at hun skal ha bli utsatt for seksuell trakassering ved det samiske nasjonalteateret Beaivváš.

Gjennom #metoo bevegelsen har Gaup fått mot til å heve stemmen. Hun synes ikke at det er så viktig å fortelle hva hun opplevde, men heller fokusere på at det bidrar til endring i Sápmi.

Hun velger å stå fram med sin historie, med ønske om at den personen som skal ha trakassert henne, nå skal komme med en offentlig beklagelse. Og videre ønsker hun seg at han sier opp sin stilling i Beaivváš.

Sarakka Gaup

Sarakka Gaup (25)

Foto: Camilla Andersen / Privat

Til høsten er hun tilbake igjen i Beaivváš

I august vil hun være tilbake som skuespiller ved det samiske nasjonalteateret Beaivváš som hennes far, Ailo Gaup var med på å grunnlegge. Hun gleder seg og tror at det blir fantastisk. Mye har endret seg etter MeToo, og hun er klar til å legge det hun opplevde bak seg og begynne med helt blanke ark.

– Jeg har opplevd så mye mer verdifullt og lærerikt enn det motsatte på Beaivváš, og det veier opp, forteller Gaup.

Hun håper at hennes åpenhet angående saken fører til endring, og at slike saker blir mindre tabu innad i teateret. Og det viktigste at det ikke hender igjen, med verken henne eller andre, nå som hun har signert en langtidskontrakt med Beaivváš Sámi Nášunálteáhter.

Han gikk langt over grensa

«Da jeg jobbet som festivalprodusent og en artist plutselig hadde hånden godt plantet oppå låret mitt og insisterte på at jeg skulle bli med i skogen. Der skulle jeg ifølge han få oppleve noe jeg aldri hadde opplevd før. Jeg tok hånden hans vekk og sa at det var uaktuelt.», skriver Ellen Berit Dalbakk på sin Facebook side.

Ellen Berit Dalbakk

Det var da Ellen Berit Dalbakk var festivalprodusent for den samiske festivalen Márkomeannu, at hun skal ha blitt trakassert seksuelt.

Foto: Mathis Eira / NRK

Da hun hørte om saken til Elle-Máijá Tailfeathers i media, følte hun at det eneste riktige da var å støtte henne, fordi hun satt der med en konkret hendelse om hva den samme personen hadde gjort med henne, da Ellen Berit Dalbakk var festivalprodusent for Márkomeannu noen år tilbake.

– Han gikk langt over grensa og det var seksuell trakassering, sier hun til NRK Sápmi.

Har ikke trakassert eller vært seksuelt krenkende

I en e-post til NRK Sápmi skriver mannen at han ikke har trakassert eller vært seksuelt krenkende med noen.

Og at Ellen Berit Dalbakk må ha misforstått ham totalt. Han beskriver hendelsen med henne slik.

– Jeg var så glad for å være med på den festivalen. Spøkefullt klemte jeg henne fort over kneet og sa: «Jeg vil lære deg skogens joik, og når du er alene i skogen og joiker den, da vil du oppleve noe du aldri har opplevd før. Da vil du få en enorm kraft og arbeidsglede.»

Han skriver at han ikke vet hva han har gjort mot Gaup og at det derfor er vanskelig å be om tilgivelse.

– Å be om unnskyldning er en fin vane som jeg har lært fra da jeg var barn. Jeg har selv tilgitt når noen har bedt om forlatelse. Men da har det vært sånn at begge parter har visst hva det gjaldt. For meg er det ikke vanskelig å be om tilgivelse, men da må jeg vite hva jeg har gjort.

Normalt om man ønsker å løse opp i konflikter, så tar man kontakt og prater om det.

Han tolker det som en trussel når Gaup sier at hun ønsker at han slutter i teateret.

– Ingen slutter eller blir oppsagt i en jobb hvis de ikke foreligger store brudd på arbeidsmiljøloven, skriver han.