Hopp til innhold

Seksuell trakassering hindrer henne ikke i å komme tilbake

Hun lar seg ikke skremme, i august vil Sarakka Gaup være tilbake ved teateret hvor en ansatt skal ha krenket flere kvinner.

Sarakka Gaup i stykket Stáinnak

Sarakka Gaup var med i teaterstykket Stáinnak i 2012.

Foto: Beaivváš/Stainnak/Mienna

– Jeg har lenge fryktet at det å si fra, vil resultere i at jeg ikke får videre jobb. Slik skal det ikke være. Jeg som offer skal vinne, ikke overgriperen.

Sarakka Gaup var ung, i starten av sin karriere, 20 år og nyansatt ved det samiske nasjonalteateret Beaivváš, da hun skal ha blitt seksuelt trakassert av en mannlig kollega. Hun ville egentlig ikke fortelle, «men ofte når noe er skummelt å gjøre, er det nettopp da en bør agere», sier Sarakka Gaup.

Tre kvinner står fram

Nå står hun og en annen kvinne fram med deres opplevelser for å støtte Elle-Máijá Tailfeathers. Alle tre skal ha blitt seksuelt trakassert av samme mann.

Tidligere har Elle-Máijá Tailfeathers stått fram og fortalt åpent om at hun skal ha bli utsatt for seksuell trakassering ved det samiske nasjonalteateret Beaivváš.

Gjennom #metoo bevegelsen har Gaup fått mot til å heve stemmen. Hun synes ikke at det er så viktig å fortelle hva hun opplevde, men heller fokusere på at det bidrar til endring i Sápmi.

Hun velger å stå fram med sin historie, med ønske om at den personen som skal ha trakassert henne, nå skal komme med en offentlig beklagelse. Og videre ønsker hun seg at han sier opp sin stilling i Beaivváš.

Sarakka Gaup

Sarakka Gaup (25)

Foto: Camilla Andersen / Privat

Til høsten er hun tilbake igjen i Beaivváš

I august vil hun være tilbake som skuespiller ved det samiske nasjonalteateret Beaivváš som hennes far, Ailo Gaup var med på å grunnlegge. Hun gleder seg og tror at det blir fantastisk. Mye har endret seg etter MeToo, og hun er klar til å legge det hun opplevde bak seg og begynne med helt blanke ark.

– Jeg har opplevd så mye mer verdifullt og lærerikt enn det motsatte på Beaivváš, og det veier opp, forteller Gaup.

Hun håper at hennes åpenhet angående saken fører til endring, og at slike saker blir mindre tabu innad i teateret. Og det viktigste at det ikke hender igjen, med verken henne eller andre, nå som hun har signert en langtidskontrakt med Beaivváš Sámi Nášunálteáhter.

Han gikk langt over grensa

«Da jeg jobbet som festivalprodusent og en artist plutselig hadde hånden godt plantet oppå låret mitt og insisterte på at jeg skulle bli med i skogen. Der skulle jeg ifølge han få oppleve noe jeg aldri hadde opplevd før. Jeg tok hånden hans vekk og sa at det var uaktuelt.», skriver Ellen Berit Dalbakk på sin Facebook side.

Ellen Berit Dalbakk

Det var da Ellen Berit Dalbakk var festivalprodusent for den samiske festivalen Márkomeannu, at hun skal ha blitt trakassert seksuelt.

Foto: Mathis Eira / NRK

Da hun hørte om saken til Elle-Máijá Tailfeathers i media, følte hun at det eneste riktige da var å støtte henne, fordi hun satt der med en konkret hendelse om hva den samme personen hadde gjort med henne, da Ellen Berit Dalbakk var festivalprodusent for Márkomeannu noen år tilbake.

– Han gikk langt over grensa og det var seksuell trakassering, sier hun til NRK Sápmi.

Har ikke trakassert eller vært seksuelt krenkende

I en e-post til NRK Sápmi skriver mannen at han ikke har trakassert eller vært seksuelt krenkende med noen.

Og at Ellen Berit Dalbakk må ha misforstått ham totalt. Han beskriver hendelsen med henne slik.

– Jeg var så glad for å være med på den festivalen. Spøkefullt klemte jeg henne fort over kneet og sa: «Jeg vil lære deg skogens joik, og når du er alene i skogen og joiker den, da vil du oppleve noe du aldri har opplevd før. Da vil du få en enorm kraft og arbeidsglede.»

Han skriver at han ikke vet hva han har gjort mot Gaup og at det derfor er vanskelig å be om tilgivelse.

– Å be om unnskyldning er en fin vane som jeg har lært fra da jeg var barn. Jeg har selv tilgitt når noen har bedt om forlatelse. Men da har det vært sånn at begge parter har visst hva det gjaldt. For meg er det ikke vanskelig å be om tilgivelse, men da må jeg vite hva jeg har gjort.

Normalt om man ønsker å løse opp i konflikter, så tar man kontakt og prater om det.

Han tolker det som en trussel når Gaup sier at hun ønsker at han slutter i teateret.

– Ingen slutter eller blir oppsagt i en jobb hvis de ikke foreligger store brudd på arbeidsmiljøloven, skriver han.

Korte nyheter

  • Anna Granefjell dan jaepien åarjelsaemien kultuvrebaalhkam åådtje

    Baalka Raasten Rastah'sne juekieji.

    Jurye jiehtieh "Dïhte vihkeles goh gïele-, kultuvre- jïh vuekieguedtijem orreme, dovne sov dajveektievoetesne jïh åarjelsaemien sïebredahken åvteste."

    Granefjell lïj NRK'n voestes åarjelsaemien journaliste, skïemtjesåjhtere, lohkehtæjja, jarkoestæjja, vytnesjæjja jïh organisasjovnebarkije.

    Bilde av Anna Granefjell, vinneren av sørsamisk kulturpris 2023.
    Foto: Solveig Norberg / NRK
  • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

    Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

    Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

    Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

    Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

    Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

    Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

    – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

    – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

    – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

    – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

    – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

    Harepest
    Foto: Knut Fredrik Øi
  • Eieren fant elghund sin skutt

    Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

    Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

    – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

    – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

    Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

    Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir