NRK Meny
Normal

Sápmis nye gulljente

Det ble tre gull og en bronse på de samiske skiløperne under torsdagens renn i Arctic Winter Games.

Intervju med fire samiske medaljevinnere.

Gullvinner Ida Storjord Tovås og bronsevinner Oda Johanne Andreassen poserer med medaljene sine. Foto/redigering; Dan Robert Larsen

– Jeg startet ganske hardt. Jeg ledet egentlig hele veien. Jeg ble veldig stiv på slutten opp den siste bakken, men det holdt helt inn, sier Ida Storjord Tovås fra Skånland i Sør-Troms.

Jenta representerer Fjell skilag og har så langt vunnet to gull og en sølv i Arctic Winter Games i Fairbanks, Alaska.

Hun er kjent for å være liten, smilende og en humørspreder. I tillegg vinner jenta skirenn.

– En veldig fin opplevelse

Den samiske gullvinneren går i klassen Midget Female, som gikk 3,75 km under dagens fellesstart. På andreplass kom Amber Leona Hajdukovich fra Alaska og på tredje Oda Johanne Andreassen.

– Jeg lå jo litt bak i hele løpet, men så fikk jeg muligheten siste runden før mål og da holdt det. Det er tøff løype og jeg er veldig fornøyd, sier bronsevinner Oda Johanne Andreassen. Også hun representerer Fjell skilag i Skånland.

Begge jentene er storfornøyde med det de hittil har fått oppleve i Fairbanks og AWG.

– Det er en veldig fin opplevelse, en stor opplevelse. Rett og slett kjempeflott. Mange fine folk og alt, fastslår Andreassen.

– Det har vært gøy. Alt er egentlig gøy, utdyper Tovås.

Et svekket Team Sápmi

Det var et sterkt svekket Sápmi som stilte til start i de forskjellige klassene i torsdagens løp. Sju av løperne og skitreneren stilte ikke opp i skistadion på grunn av at de nede for telling med influensa.

Sápmi stiller i Arctic Winter Games med en tropp med 24 skiløpere.

Flere at løperne som ikke stilte var klare medaljerkandidater, men Sápmi har fortsatt flere gode skiløpere.

Einar Andreassen

Gullmedaljør Einar Mikal Andreassen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

De to andre gullene ble vunnet av Einar Mikal Andreassen (Fjell skilag) og karasjokingen Aslak Ole Eira (I.L Nordlys). Andreassen har med dette en gull, en sølv og en bronse. Eira på sin side har to gull og en bronse.

– Det gikk veldig bra. Jeg la meg bak russerne, som åpnet veldig hardt. Jeg sparte krefter og så slo jeg til på siste runden i svingen. Det var et bra taktisk løp. Så fungerte kroppen greit og det var artig å gå, sier Einar Andreassen.

Sølv i 7,5 km klassisk i klassen Juvenile Male ble vunnet av Dmitrii Zhuravlev og bronse av Roan Hall fra Alaska.

Så langt har de samiske skiløperne vunnet ti gull, to sølv og seks bronse. På fredag er det stafetter, der Sápmi skal ha sjanse til flere medaljer.

– Vi har et bra lag. Bare alle blir friske nå, så ha vi et veldig bra stafettlag, sier Einar Andreassen.

Gullgutten fra Karasjok

Aslak Ole Eira var nok en gang suverent foran andremann i mål. Sølvvinner Michael Anthony Wise fra Alaska ble slått med 34 sekunder i den klassiske 10-kilometeren. Enda ti sekunder bak kom Aleksei Sokolov fra Jamal.

Det er han selvsagt veldig fornøyd med selv.

Aslak Ole Eira

Gullvinner Aslak Ole Eira.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– I dag fungerte alt. Skiene var bra Jeg kjente allerede i den første kneika at denne farten kan jeg holde lenge. Jeg så at de bak meg begynte å slite. De klarte ikke helt å holde samme tempo som meg. Jeg prøvde å holde samme tempo alle tre rundene og det ble det gull av, sier en smilende Aslak Ole Eira.

Gullgutten fra Karasjok går i klassen Junior Male og er fornøyd med det han har prestert i AWG så langt.

– Tre medaljer. To av disse er av gull og en bronse. Vi har gode muligheter til å vinne gull også under morgendagens stafett. Vi har et veldig bra lag, sier Eira.