NRK Meny
Normal

Sápmis eldste magasin kommer på nett

Redaktør Liv Tone Boine ønsker å bringe Nuorttanaste inn i det moderne samfunnet.

Liv Tone Boine

Redaktør Liv Tone Boine sier at den nye nettsiden skal være oversiktelig og enkel å manøvrere seg gjennom.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi fant ut at vi ønsker å være med i det gode selskapet og vise til verden at det fortsatt er liv i oss. Selv om bladet i løpet av året fyller 117 så er vi ikke gammeldagse, sier redaktør Liv Tone Boine.

Hun viser stolt frem den nye nettsiden, som åpnes offisielt på onsdag. Den skal i første rekke bringe nyheter og informasjon på nordsamisk fra det samiske kristenlivet.

I tillegg blir det også informasjon om selve magasinet på norsk.

– Nuorttanaste er blitt gitt ut på nordsamisk siden 1898 og derfor er det helt naturlig at vi fortsetter med det, sier redaktøren.

– Vil nå de unge

Det aller første nummeret av Nuorttanaste ble trykt i et gammelt uthus i Bodø i 1898. Bladet var på 8 sider og kom ut en gang i måneden og kostet 1 kroner årlig.

Den første redaktøren var Gustav Fridjof Lund, født i Talvik 18.april 1862. Som ganske ung ble han ansatt i Frikirken som predikant.

Han reiste rundt med en kjelke på sine forkynnerturer og ble derfor kalt for «kjelkepresten».

Liv Tone Boine

Redaktør Liv Tone Boine.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

For 117 år siden hadde Nuorttanaste bare en ansatt. Det har det kristne magasinet fortsatt.

– Vi har ingen planer om å slutte med papirbladet. Den er det fortsatt bruk for, fordi papirutgaven spiller en spesiell rolle. Den er lett å bringe med seg, kan puttes i veska, tas med på toalettet og leses der. Nettsiden komer ikke i stedet for papirutgaven, men som et tillegg, understreker Boine.

Med den nye nettavisen håper redaktøren å nå ut til de unge.

– De unge er veldig nysgjerrige og nå vil de få nok et tilbud på samisk. I papirutgaven har vi allerede en barne- og ungdomsside fordi vi vil at Nuorttanaste skal nå ut til folk i alle aldre, forklarer Liv Tone Boine.