NRK Meny
Normal

Sápmi vil til ConIFA World Cup - hvis de har råd

Styret i FA Sápmi vedtok i sitt møte på fredag at de vil takke ja til deltagelse i ConIFA World Cup i Abkhasia.

Abkhasia klare for kvartfinale

Abkhasia var et av tolv lag som var med i den første ConIFA World Cup, som ble arrangert i Östersund i Sverige sommeren 2014.

Foto: Sergey Gavrilov / NRK

– Vi er veldig interessert i å delta. Vi kommer til å takke ja hvis vi har økonomi til det. 1. januar må vi ta beslutningen, sier FA Sápmi president Håkan Kuorak til NRK.

Mandag begynte arbeidet med å få det økonomiske på plass.

Håkan Kuorak

FA Sápmi-president Håkan Kuorak.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Vi vil ta kontakt med sametingene i Norge, Sverige og Finland. Vi må også søke etter sponsorer, opplyser Kuorak.

Fredagens vedtak om å takke ja til deltagelse i neste års ConIFA World Cup i Abkhasia ble gjort enstemmig.

– Jeg har stor tro på at vi skal få det økonomiske på plass og at FA Sápmi er med i neste års ConIFA World Cup, sier Kuorak.

Verdens tredje dårligste fotballag

I ConIFAs offisielle nettside er FA Sápmi ranket som verdens tredje dårligste fotballag av de som er medlemmer av ConIFA. Bare alperepublikken Raetia, som omfatter deler av det som i dag er Øst-Sveits, Vest-Østerrike, Syd-Tyskland og Nord-Italia, og Darfur United i Afrika er dårligere.

Det beste laget av de som tilhører ConIFA er Padania i Nord-Italia, Oksitania i Sør-Frankrike og Nice-området i Sør-Frankrike.

Rankingen ble gjort 31. juli 2015 og baserer seg på kamper som lagene har spilt.

ConIFA tar sikte på å lage slike rankinger to ganger i året.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ConIFA verdensranking 31. juli 2015

FA Sápmi har ikke mye å skryte av når det gjelder verdensrankingen til ConIFA.

Foto: Pressebilde / ConIFAs nettside

Verdens beste lag utenfor FIFA er Guernsey i den engelske kanal utenfor Normandie. De er imidlertid ennå ikke medlem av ConIFA. På denne rankingen ligger FA Sápmi på 80. plass. Her har samelandslaget bare 21. lag under seg.

Fortsatt delt mellom rivaliserende styresmakter

Dette skriver Wikipedia om Abkhasia:

Abkhasia er en de facto selvstendig republikk innenfor grensene til Georgia. Landet ligger ved østkysten av Svartehavet og grenser til Russland i nord.

Russland har anerkjent selvstyret til Abkhasia, men det har vært regnet som en autonom republikk av Georgia med Sukhumi som hovedstad.

Foruten Russland er Abkhasia i dag anerkjent av Nicaragua, Venezuela, Nauru, Sør-Ossetia og Transnistria, hvorav de to siste ikke er internasjonalt anerkjente stater.

En løsrivningsbevegelse av etniske abkhasere krevde selvstendighet fra Georgia i 1992 og dette utløste den georgisk-abkhasiske konflikten fra 1992 til 1993, der den georgiske hæren måtte se seg slått. Dette førte videre til masseutflytting av georgiere fra Abkhasia.

Til tross for våpenhvile i 1994 og fredsbevarende FN-styrker i området (UNOMIG) inntil 2009, kom man ikke fram til noen løsning på konflikten, og området er fortsatt delt mellom de to rivaliserende styremaktene.

Over 83 % av området er kontrollert av den russiskstøttede separatistregjeringen i Sukhumi, mens resten er styrt av representanter av en de jure-regjering i Abkhasia, det eneste organet som er internasjonalt anerkjent som styresmakt i Abkhasia. De holder til i Kodoridalen, som er under Georgias kontroll.