Sápmi til AWG tross økonomisk rot

Samisk fotballforbund sliter med økonomien, men Sápmis jentelag i fotball blir likevel å finne i Arctic Winter Games 2014.

AWG 2012

Sápmi vant fotballturneringen under Arctic Winter Games 2012. I 2014 reiser de til Alaska for å forsvare tittelen.

Foto: Sander Andersen / NRK

Berit Ranveig Nilssen

Berit Ranveig Nilssen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi kommer til å sende et jentelag til AWG 2014 i Alaska. Det har vi det samiske AWG-styret fått avklart i dag, opplyser leder Berit Ranveig Nilssen i det samiske AWG-styret.

AWG–styret har 05.11.2013 vedtatt at Team Sápmi også i 2014 deltar med fotballjentelag i Fairbanks.

Nilssen opplyser at de vil umiddelbart begynne å finne spillere til den samiske troppen. Jentene som blir tatt ut skal være født i 1994 eller senere.

– Vi vil bruke blant annet Nilut Cup i Kautokeino og andre hallturneringer i nær fremtid til speiding etter spillere til troppen, opplyser Nilssen.

Manglende regnskap og rapportering

Fotballpresident Mikkel Isak Eira og resten av styret i Samisk fotballforbund trues av Sametinget med politianmeldelse for manglende regnskap og rapportering for regnskapsåret 2012.

I høst ble han og hans styre på grunn av manglende rapporter og regnskap truet med politianmeldelse av daværende sametingsråd Vibeke Larsen (Ap). Økonomiseksjonen på Sametinget sendte 12. september i år en faktura til Samisk fotballforbund med krav om tilbakebetaling av tilsammen 302.000 kroner.

Fotballpresident Mikkel Isak Eira lover i et intervju med NRK at regnskapet og rapporten vil bli sendt til Sametinget før jul i år.

Dommer Liv Eli Holmestrand

Liv Eli Holmestrand.

Foto: Liv Inger Somby

– Vi kan få støtte fra Sametinget til det samiske jentelagets deltagelse fordi det et Team AWG Sápmi som søker og forvalter pengene, og ikke Samisk fotballforbund, forklarer Nilssen.

Liv Eli Holmestrand var trener for det samiske jentelaget som tok gull under AWG 2012 i Whitehorse, Yukon, Canada. Hun tar nyheten med stor glede.

– Dette var en fantastisk nyhet. Det er flere av jentene som kan være aktuelle for det samiske laget som har tatt kontakt med meg og de har vært bekymret. Det har vært veldig stille om den samiske fotballtroppen til AWG. Det er også litt sent å komme med informasjon om dette nå, men det er mye bedre med sen informasjon enn om Sápmi ikke skulle sendt et lag til Alaska, sier Holmestrand.

Arctic Winter Games 2014 arrangeres i Fairbanks i Alaska 15.- 22. mars 2014.

Fotball, Sápmis gullag i Arctic Winter Games 2012

Sápmis gullag i Arctic Winter Games 2012. Trener Liv Eli Holmestrand er lengst til venstre.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK