Hopp til innhold

Sápmi Pride arrangør: – Rett og slett stygt av Samemisjonen

Arrangøren av helgas Sápmi Pride mener Samemisjonen viser et foraktelig menneskesyn når de ikke godtar kvinnelige prester og homofile i kirka.

Leammuid Lemet Ánde - Lemet Ánde Stueng

Leammuid Lemet Ánde synes det stort sett er greit å være homofil i Karasjok, men han har ikke sansen for menneskesynet til Norges samemisjon.

Foto: Per Inge Anthi Åsen / NRK

– Det er rett og slett stygt av Samemisjonen. Det er diskriminerende at de ikke kan godta andre mennesker slik som de er. I Bibelen står det jo at «den minst syndige skal kaste den første sten». Derfor hadde det vært artig å vite hvordan de tenker og hvordan de fordømmer andre. Det ville også være interessant å høre hvordan de argumenterer overfor samfunnet når slike ting vedtas, sier Leammuid Lemet Ánde.

Richard Skollevoll

Richard Skollevoll er administrasjonsmedarbeider i Norges samemisjon.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Han er initiativtaker for Sápmi Pride 2015, som denne helgen går av stabelen i hans hjemplass Karasjok.

Den kristne nærradioen i bygda, Radio DSF er av eieren Norges samemisjon blitt nektet å sende søndagens gudstjeneste fra Karasjok kirke. De er motstandere av kvinnelige prester. At lesbiske og homofile er tilstede under gudstjenesten blir også i sterkeste laget for den kristne organisasjonen.

– Jeg håper at de som har gjort dette vedtaket kjenner slekta si godt. Statistikker viser nemlig at ti prosent av befolkningen er homofile, minner Leammuid Lemet Ánde om.

– Åpne opp samfunnet

Den unge mannen mener at Sápmi Pride er viktig både for Karasjok og for hele Sápmi.

– Karasjok og hele Sápmi trenger et slikt arrangement for å åpne opp samfunnet for at homofile og lesbiske skal få være slik de er, uten år være redde for at folk ikke aksepterer dem, forklarer han.

Er det noen nytte i slike arrangementer?

– Det vet vi ikke før etter at arrangementet er over. Jeg tror at et slikt arrangement har større verdi enn om jeg alene skulle ha snakket om dette i media.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sápmi Pride 2015, Karasjok

Innenfor festivalområdet er det satt opp en lavvo med det samiske homoflagget. Det henger også diverse plagg i regnbuens farger.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Han synes det stort sett er greit å være homofil i Karasjok.

– Jeg liker å bo her og jeg elsker plassen. Det er min hjemplass. Derfor ønsket jeg at Pride-arrangementet skulle komme hit. Jeg har ikke opplevd noen stygge ting her hjemme på grunn av min legning det siste året. Det er veldig enkelt å snakke med folk her.

Har bygda endret seg når det gjelder dette?

– Ja, det har skjedd en stor holdningsendring i løpet av de siste ti årene, avslutter Leammuid Lemet Ánde.

Korte nyheter