Vil lage samisk Arendalsuke – ekspert stiller seg tvilende

Mens næringslivets og politikernes festdager pågår for fullt, jobber nå Sápmi Næringshage med å realisere en lignende uke. – Kan bli navlebeskuende, sier kommunikasjonsekspert.

Skolebarn fikk avgi stemme under Arendalsuka 2019

FOLKEMYLDER: Slike tilstander er muligens drømmen til Sápmi Næringshage når de skal arrangere det de kaller for en «samisk business uke». Bildet er tatt i sammenheng med at skolebarn fikk avgi stemme på forskjellige politiske spørsmål under et arrangement i regi av Redd Barna under Arendalsuka.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det næringshagen nå ønsker er et samlingspunkt for samiske politikere, samfunns- og næringslivsaktører.

Gjennom de nye planene som de ønsker å realisere vil de være en samisk utgave av Arendalsuka. Den går av stabelen fra mandag, men den samiske deltakelsen er minimal, ifølge sametingspresident Aili Keskitalo.

I løpet av en slik uke som Arendalsuka, og som Sápmi Næringshage ønsker å arrangere allerede i 2020, møter politikk og næringslivet mannen i gaten.

På denne måten får begge partene gi signaler om hva som er viktig for de.

– Vi ser at det er behov for en slik dialogarena for aktører som jobber i de samiske områdene, sier Solveig Ballo til NRK. Hun er daglig leder i Sápmi Næringshage.

Portrettbilde av Solveig Ballo

VANSKELIG Å FÅ OPPMERKSOMHET: – Det er ressurskrevende å få oppmerksomhet under arrangementene under Arendalsuka. Derfor ser vi behovet for en slik dialogarena, sier Solveig Ballo (bildet).

Foto: Sápmi Næringshage

Ønsker nasjonal interesse

Sápmi Næringshage har enda ikke gått ut offentlig om den samiske versjonen som kan ligne på Arendalsuka, men innrømmer overfor NRK at de er i planleggingsfasen.

Sápmi Næringshage er en del av SIVAs næringshageprogram og er medlem av næringshagene i Norge som én av 47 næringshager spredt over hele landet. Sápmi Næringshage har kontor i Tana, Nesseby, Kautokeino, Porsanger, og Karasjok.

Det er allerede vist interesse fra aktører som vil bidra til arrangementet. Interessen for det samiske har derimot uteblitt under festdagene i Arendal.

Hvordan skal dere oppnå nasjonal oppmerksomhet når dette allerede viser seg å være vanskelig under den politiske festivalen i Arendal?

– Vi må ta for oss problemstillinger som har nasjonal interesse, sier Ballo.

Halvveis tvilende til samisk uke

Ketil Raknes som er doktorstipendiat innen kommunikasjon ved Høyskolen i Kristiania stiller seg litt tvilende til en slik uke.

– Utfordringene er å få det til å bli noe større enn kun for det samiske miljøet. Det må ikke bli en festival for menigheten, da når de ikke ut til nye personer, sier Raknes.

I samarbeid med Dag Wollebæk har han utført en studie rundt Arendalsuka som enkelt kan oppsummeres med at deltakelse teller, ressurser avgjør (ekstern lenke).

Han tror at det samisk næringslivet ville oppnådd en større nasjonal oppmerksomhet hvis de ville samarbeidet med større aktører som deltar på Arendalsuka.

– Med det samiske miljøet, som har vært et miljø som ikke er så integrert i organisasjonslivet, så tenker jeg det å finne likesinnede organisasjoner, kunne hjulpet mer. Da ville det vært et gjensidig bytte siden de bygger hverandres sak, sier Raknes.

Ketil Raknes

TJA: Ketil Raknes (bildet) mener det samiske næringslivet kan miste viktige relasjoner ved å opprette sin egen Arendalsuke. – Det er gode grunner for å skape en arena og møteplass hvis en gruppe ikke dominerer samfunnsdebatten. Men det de mister ved å ikke være på Arendalsuka er allianser med andre relasjoner.

Ønsker å avslutte med et pang

Programmet for den planlagte uken i 2020 er ikke ferdigstilt.

Som et ledd i å få nasjonal oppmerksomhet fra både politikere, samfunns- og næringslivsaktører ønsker de å avslutte uken med en større konferanse.

– Om dette blir å skje den første gangen er for tidlig å si, sier Ballo.

Arendalsuka går av stabelen denne uken fra mandag. I 2018 var det rundt 70.000 besøkende.

Se i videovinduet under: Pedersen utfordret Mæland om samiske læremidler

– Jeg forventer at regjeringen stiller med pengene, sier Helga Pedersen (Ap) under den samiske debatten i Arendal onsdag.