Hopp til innhold

Inger ble stemplet som evneveik og tilbakestående

Opplevelsene fra skolen i Lavangen har fulgt Inger Tjikkom (65) gjennom hele livet. – Vi ble stemplet som undermåls, forteller hun.

Inger Tjikkom

STEMPLET: Inger Tjikkom gikk på en av skolene som blir omtalt i Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.

Foto: Privat

Hun er en av 760 personer som har fortalt om opplevelsene fra barndommen og skolegangen til Sannhets- og forsoningskommisjonen.

– Da mamma og pappa forlot meg på skolen første dag, ble jeg plassert i det vi kalte særklasse. Skolen og kommunen vedtok at barna var «evneveike» og ville sende oss til en offentlige skole for evneveike, forteller Tjikkom til NRK.

Torsdag offentliggjorde kommisjonen rapporten til Stortinget.

Les også: Knallhard dom fra Sannhetskommisjonen: – Noen vil bli rystet

Sannhets- og forsoningskommisjonen utenfor Stortinget under overrekkelse av sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.
Sannhets- og forsoningskommisjonen utenfor Stortinget under overrekkelse av sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.

Her blir skolen i Lavangen kommune Inger Tjikkom gikk på, trukket frem som eksempel på hvordan fornorskningen rammet enkeltmennesker gjennom nedvurdering og diskriminering.

I tillegg ble barna utsatt for psykisk og fysisk vold fra medelever og lærere.

– Jeg ble påført sår som er uopprettelig. Det å bli trakassert og latterliggjort som et barn, det følger deg hele livet, sier 65-åringen.

rapportsannhetsogforsnoningskomisjonen

Ikke alle har maktet å fortelle om sine opplevelser.

«Både lærere og medelever tok del i volden mot elevene fra Ruŋgu/Spansdalen. De som har delt sine historie med kommisjonen forteller at de elevene som var utsatt for mest vold, ikke har ønsket å stå frem med sine historier.»

KILDE: Sannhets- og forsoningskommisjonen

– Bekreftelse på at samene var «dumme»

I de indre strøkene av Lavangen i Troms ble samisk brukt frem til 1950-tallet. Men etter at skolen i Ruŋgu/Spansdalen ble lagt ned, ble elevene overført til sentralskolen på Tennevoll.

– Møtet med en enspråklig norsk skole som på ingen måte tok hensyn til barnas samiske bakgrunn og at barna hadde samisk som første språk, ble skjellsettende, skriver kommisjonen i rapporten.

De samiske barna kom til kort i skolesammenheng. Utfordringene deres ble sett på som «samisk egenart» av lærerne, og at samene som folk var annenrangs i flere henseender.

– Blant lærerne på sentralskolen på Deannja/Tennevoll spredte det seg en holdning om at de samiske elevene fra Ruŋgu/Spansdalen ikke var verdt å bruke tid på og at det bare var å gi de opp, heter det i rapporten.

Sannhets- og forsoningskommisjonens Dagfinn Høybråten taler.

LAGT FRAM: Leder i Sannhets- og forsoningskommisjonen, Dagfinn Høybråten på Stortinget torsdag.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

Tidlig på 1960-tallet bestemte kommunens skolestyre at elever som ikke kunne følge undervisningen, måtte sendes til Elvemo spesialskole.

– For lærerne ble det, at barn fra Spansdalen var tatt inn på Elvemo, en bekreftelse på at samene fra Spansdalen var «dumme», skriver Sannhets- og forsoningskommisjonen.

Slike holdninger kunne komme til uttrykk allerede første skoledag, ifølge rapporten.

Foreldrene til barna nektet å sende barna fra seg. Blant disse var også Inger Tjikkoms foreldre. Men de valgte en annen løsning.

– Mine foreldre valgte å slutte å snakke samisk til oss. De følte seg tvunget til å «redde» oss fra slag og spark i skoletiden. De ble selv utsatt for slag og spark på skolen fordi de snakket samisk, og ønsket ikke at vi skulle oppleve det samme, forteller 65-åringen.

Ordføreren: – Husker at det var sånn

Ordfører Hege Beate Rollmoen (54) i Lavangen sier til NRK at det er veldig vondt å tenke på at samiske barn skulle sendes på spesialskole for evneveike.

– Jeg husker jo selv da jeg gikk på skole at det var sånn. Jeg tror ikke jeg skjønte det før jeg ble voksen for å forstå hva som skjedde. At dette egentlig var et overgrep mot barna, noe traumatisk som vil prege deg hele livet, sier Ap-ordføreren.

Hege Beate Rollmoen

BEKLAGET: Ordfører Hege Beate Rollmoen.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

– Hvordan kan man forsone en slik hendelse? I hvert fall ikke fortsette å begå urett. Jeg tror ikke det er så lett å gjøre opp for uretten som var gjort da. Du klarer ikke å få rettet opp det. Du må akseptere og anerkjenne at det har skjedd, sier Rollmoen.

Ordføreren forteller at hun har beklaget overfor den samiske befolkningen for uretten som var begått mot dem.

Les også: Levde i 23 år med frykten for å bli avslørt som same

Per Arnfinn Persen
Per Arnfinn Persen

– Påvirker fremdeles

Inger Tjikkom forteller at befolkningen i Spansdalen ble betegnet som tyver, uredelige og skitne folk av andre i omkringliggende bygder.

– Å leve under et slikt press førte til at vi ikke turte å fortelle hvor vi kom fra. Vi ble utsatt for kraftig stempling, som i dag kan høres ut som en fantasi, forteller hun.

Hun mener at samer fremdeles kan oppleve stempling for sin herkomst.

– Disse opplevelsene påvirker fremdeles folk, sier hun.

Til tross tøffe skoleår; Inger Tjikkom tok høyere utdanning og har jobbet som sosionom.

LAVANGEN: Kommunen ligger i Sør-Troms. Loabák er det samiske navnet.

I kommisjonens rapport framkommer det at en undersøkelse på 1970-tallet avdekket at problemene elevene fra Ruŋgu/Spansdalen hadde i skolen, ikke var et resultat av manglende evner hos elevene. Problemene var «språklig og kulturelt betingede».

Spesialpedagog Øivind Haaland som gjennomførte undersøkelsen, konkluderte blant annet:

«I forhold til sine offisielle intensjoner og mål, svikter skolen totalt i sin undervisning av spansdalselevene. Skolens innflytelse på personlighetsutviklingen syntes å være negativ for disse elevenes vedkommende.»

Funnene til spesialpedagogen ble avvist av skoleledelsen.

Les også: Her er de personlige historiene: – Redd for å bli sett på som annerledes

Ina-Theres Sparrok sitter på trappa til huset sitt, med kofte hengende på husveggen i bakgrunnen
Ina-Theres Sparrok sitter på trappa til huset sitt, med kofte hengende på husveggen i bakgrunnen

Korte nyheter

  • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

    Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

    Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

    Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

    Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

    Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

    Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

    – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

    – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

    – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

    – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

    – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

    Harepest
    Foto: Knut Fredrik Øi
  • Eieren fant elghund sin skutt

    Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

    Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

    – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

    – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

    Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

    Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir

  • Vil bygge ny flyplass i Kautokeino

    NSRs sametingsgruppe ber sametingsrådet om behovet å etablere fylplass i Kautokeino.

    Våren 2024 legger regjeringen frem nasjonal transportplan (NTP) 2025-2036.

    Reperesentant Maren Benedicte Nystad Storslett, forteller at Kautokeino har siden 50-tallet arbeidet med å åpne flyplassen i kommunen. Det er allerede ferdig anlagt flystripe på 1.100x 30 meter på grusdekket rullebane. Skriver Sagat

    Maren Benedicte Nystad Storslett
    Foto: Malene Gaino Buljo / NRK